Χύδην τοξικά απόβλητα σε χωματερές

Αμφιλεγόμενη η διαδικασία «αδρανοποίησης» – αποστείρωσης από ιδιωτικές εταιρείες, σακούλες και σε διαδρόμους κλινικών

Του Θαναση Τσιγγανα

Το τεράστιο ζήτημα διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων στη χώρα μας, τίθεται ξανά στο επίκεντρο μετά τη χθεσινή αποκάλυψη ότι επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης καταλήγουν στη χωματερή των Ταγαράδων, αντί να πρωθούνται στην ειδική Μονάδα Αποτέφρωσης στα Λιόσια Αττικής. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και σε ορισμένα νοσοκομεία της Αθήνας που επιλέγουν τη λύση της «αδρανοποίησης» των μολυσματικών αποβλήτων από ιδιωτικές εταιρείες, μέθοδος που έχει κατά καιρούς αμφισβητηθεί από επιστήμονες.

Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα ελέγχων που διενεργεί η Διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για τη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων. Οπως προέκυψε, στο σύνολο των μονάδων υγείας του νομού Θεσσαλονίκης τα μολυσματικά απόβλητα παραλαμβάνονται και επεξεργάζονται από ιδιωτική εταιρεία αποστείρωσης και στη συνέχεια διατίθενται ως ακίνδυνα οικιακά απορρίμματα.

Ωστόσο, ένα ποσοστό των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων (5%-10%) έχουν μολυσματικό και τοξικό χαρακτήρα και θα πρέπει να μεταφέρονται στον ειδικό αποτεφρωτήρα στα Λιόσια. Οπως δηλώνει ο χημικός μηχανικός της Διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος κ. Στ. Μαυρομάτης, «στο ποσοστό των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων που αντιστοιχεί σε περίπου 135 τόνους ετησίως, συμπεριλαμβάνονται ιατρικά απόβλητα που περιέχουν υπολείμματα φαρμάκων, τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με ασθενείς, π. χ. χρησιμοποιημένοι οροί με τη βελόνα, που περιέχουν τοξικό φάρμακο». Για τέτοια απορρίμματα η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι ο ειδικός αποτεφρωτήρας που λειτουργεί με ευθύνη του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής. Αυτό σήμερα δεν συμβαίνει, εξαιτίας της καθυστέρησης έκδοσης των σχετικών αδειών. Σύμφωνα με τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης «η μεταφορά αυτών των αποβλήτων θα πρέπει να γίνεται από αδειοδοτημένες εταιρείες, ωστόσο, αν κι έχουν κατατεθεί σχετικοί φάκελοι για άδειες στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων εδώ και χρόνια οι άδειες μεταφοράς δεν έχουν εκδοθεί».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα νοσοκομεία κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης, επισημαίνει στην «Κ» ότι πολλά νοσοκομεία της Αττικής έχουν επιλέξει ιδιωτικές εταιρείες για την «αδρανοποίηση» των μολυσματικών αποβλήτων, αφού είναι πολύ φθηνότερες από την Μονάδα Αποτέφρωσης στα Λιόσια. Ετσι, οι προς επεξεργασία ποσότητες Επικίνδυνων Ιατρικών Απορριμμάτων στη μονάδα είναι περίπου 8 τόνοι την ημέρα, τη στιγμή που έχει δυνατότητα επεξεργασίας 30 τόνων ημερησίως. Ο κ. Κουτσιουμπέλης, θέτει και το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων εντός των νοσοκομείων, χαρακτηρίζοντάς την ως προβληματική και με ευθύνη των εργαζομένων. Το ίδιο προκύπτει και από πρόσφατη έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη, που μεταξύ άλλων κατέδειξε ότι σακούλες με επικίνδυνα απόβλητα στοιβάζονται σε διαδρόμους κλινικών και υγρά μολυσματικά απόβλητα καταλήγουν στην αποχέτευση.