«Crash test» την Τετάρτη

Σε τρία μέτωπα κλιμακώνεται η σύγκρουση κυβέρνησης – συνδικάτων

ΑθήναΤρεις μήνες από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τα συνδικάτα για τις επιλογές της στο Ασφαλιστικό, την έκρηξη της ακρίβειας και την τύχη της Ολυμπιακής. Η γενική απεργία της Τετάρτης θα αποτελέσει κρίσιμο τεστ για την αντοχή της και θα προσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό το εύρος και το βάθος των αλλαγών στις συντάξεις και στα Ταμεία.

Ενώ το κυβερνητικό επιτελείο έχει αφήσει να διαρρεύσουν τα σενάρια των αλλαγών, οι αρμόδιοι υπουργοί αποφεύγουν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν πολλά από αυτά προτού δουν το μέγεθος των αντιδράσεων που θα εκδηλωθούν στη γενική απεργία της ερχόμενης Τετάρτης, έτσι ώστε στη συνέχεια να έχουν τα περιθώρια αναδιπλώσεων ή εμμονής στις αποφάσεις τους, επιλέγοντας τη σύγκρουση ή την υποχώρηση.

Οι κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δίνουν μεγάλη σημασία στην επιτυχία της γενικής απεργίας, από το εύρος της οποίας θα κριθούν πολλά σχετικά με το περιεχόμενο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ενώ πίσω τους έχουν στοιχηθεί και επαγγελματικοί κλάδοι που δεν εκπροσωπούνται από τις συγκεκριμένες οργανώσεις και στο παρελθόν δεν συνέδεαν τις αντιδράσεις τους με αυτές.

Έτσι γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, δημοσιογράφοι, συμβολαιογράφοι και εργολάβοι έχουν αποφασίσει να ενώσουν τις αντιδράσεις τους με τους εργαζομένους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζομένους στα μέσα μαζικής μεταφοράς κτλ.

Η συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να παραλύσει την πόλη, ενώ η συνέχεια μετά τις γιορτές, οπότε θα γίνει γνωστό το κυβερνητικό νομοσχέδιο, αναμένεται εξίσου έντονη.

Εν όψει της γενικής απεργίας, ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη να συμβάλει στην άρση του διαφαινόμενου αδιεξόδου και να σηκώσει το βάρος που του αναλογεί σε αυτή τη μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, ο κ. Καραμανλής ζήτησε να βελτιωθεί η κυβερνητική πρόταση για την κρατική χρηματοδότηση που πρόβλεπε να καταβληθούν στο ΙΚΑ μόνο 1,6 δισ. ευρώ από παλαιές οφειλές, να κοστολογηθεί και να προβληθεί η απόφαση για την καταβολή ελάχιστης «εθνικής σύνταξης» που θα υπερβαίνει το όριο της φτώχειας 550 ευρώ τον μήνα από την 1η Ιανουαρίου 2009 και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας του Ταμείου των αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ).

Η κυβέρνηση για να μην επιδεινωθεί το ήδη τεταμένο κλίμα θα δώσει στο εξής έμφαση στις προτάσεις και στα μέτρα για την περικοπή όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και όχι στις γενικές αλλαγές όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης. Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν ο χρόνος εφαρμογής του σχεδίου για την ενοποίηση των λεγόμενων «ευγενών» Ταμείων (μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων, φαρμακοποιών) να μετατίθεται χρονικά στο μέλλον.

Στις δύο προηγούμενες μεταρρυθμίσεις (Σιούφα το 1992 και Ρέππα το 2001) το βάθος των «ώριμων δικαιωμάτων» ορίστηκε σε μία πενταετία. Δηλαδή δεν εθίγη κανένας ασφαλισμένος που θα συνταξιοδοτούνταν τα επόμενα πέντε χρόνια. Όπως έγραψε Το Βήμα την περασμένη Κυριακή η πρόταση που εξετάζει σε αυτή τη φάση της μεταρρύθμισης το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι οι όποιες αλλαγές να ισχύσουν από το 2015 και μετά. Δηλαδή έπειτα από επτά χρόνια.

Αντιθέτως για τις αλλαγές στα βαρέα επαγγέλματα η κυβέρνηση θέλει η τελική απόφαση να εφαρμοστεί άμεσα καθώς την τελευταία δεκαετία στον σχετικό κατάλογο δεν έγινε καμία εξαίρεση επαγγέλματος, αντίθετα εισχώρησαν δεκάδες νέα επαγγέλματα τα οποία χαρακτηρίστηκαν βαρέα ή ανθυγιεινά με προφανή λόγο να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα οι ασφαλισμένοι.