Δ. Αβραμόπουλος: Αύξηση των δαπανών στην Υγεία για το 2008

Την ανάπτυξη του Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με νομοθέτημα προωθεί το υπουργείο Υγείας την ίδια στιγμή που ο Δημήτρης Αβραμόπουλος καλεί τα νοσοκομεία σε ετοιμότητα για έκδοση ισολογισμών και προϋπολογισμών.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. Κώστας Καραμανλής είχε σήμερα συνεργασία με τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Β. Μαγγίνα και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλο.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο χώρο της Υγείας και ειδικότερα στα επόμενα οικονομικά βήματα που θα απασχολήσουν τη νέα κυβέρνηση.

 

Μετά το πέρας της συνεργασίας, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Ολοκληρώθηκε μια προγραμματισμένη συνεργασία, που είχαμε με τον κ. Πρωθυπουργό και τους συναδέλφους υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης, για θέματα αποκλειστικά του ευρύτερου χώρου της Υγείας.

Όπως γνωρίζετε, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αλλαγών, αρχής γενομένης από την τομή που ολοκληρώθηκε, τουλάχιστον νομοθετικά, στον χώρο των προμηθειών. Ξέρετε πολύ καλά, πόσο σημαντικά είναι τα οικονομικά της Υγείας. Αυτό έχει άμεση σχέση και με τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία, όπως γνωρίζετε, οφείλουν στο δημόσιο σύστημα υγείας ένα μεγάλο ποσό αλλά και το έλλειμμα, που, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καταγράφεται στον χώρο της Υγείας”

Η συνεργασία μας σήμερα όρισε τα επόμενα βήματα. Προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς στην εφαρμογή των όσων προβλέπει ο νόμος για τις προμήθειες. Προχωρούμε, με επίσης γρήγορους ρυθμούς, στην ανάπτυξη του Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, με νομοθέτημα, που κατατίθεται εντός των προσεχών εβδομάδων στη Βουλή.

Και βέβαια, δόθηκαν εντολές, ώστε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την κατάρτιση προϋπολογισμών και βεβαίως, να ετοιμαστούν για την έκδοση ισολογισμών. Όσο κι αν σας φαίνεται παράδοξο, τα ελληνικά νοσοκομεία όλες αυτές τις δεκαετίες λειτουργούσαν χωρίς προϋπολογισμούς και χωρίς ισολογισμούς. Αυτό θα οδηγήσει σε μια οικονομία κλίμακας, ιδιαίτερα απαραίτητη για την οικονομική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος της Υγείας».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο ο κ. Αβραμόπουλος εάν θα υπάρχουν περικοπές στον τομέα της υγείας, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε:

«Για φέτος θα έχουμε αύξηση των δαπανών για την Υγεία, μέσω του προϋπολογισμού, της τάξεως του 9,3%».

Σχετικά με τις προσλήψεις, ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως έχουν εκδοθεί οι πρώτες διαπιστωτικές πράξεις και 6.000 άτομα περνούν το κατώφλι του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Επιπρόσθετα, προκηρύσσεται διαγωνισμός για 4.000 γιατρούς, για τα προσεχή τρία χρόνια και βέβαια, οι 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών, μετά από συνεννόηση που έγινε, πριν από μια εβδομάδα, στο Υπουργείο με τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ τον κ. Βέη.