Δ. Αβραμόπουλος: Μεσαίωνας στα νοσοκομεία

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην υπογραφή της 1ης συλλογικής κλαδικής σύμβασης εργασίας μεταξύ των νοσοκομειακών γιατρών και του ελληνικού κράτους. Χθες, ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος παραδέχτηκε ότι οι συνθήκες εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών τα τελευταία 20 χρόνια ήταν μεσαιωνικές και επανέλαβε τη δέσμευσή του για την πρόσληψη 4.500 γιατρών μέχρι το τέλος του 2009.

Οπως είπε στη Βουλή -απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Λεβέντη- έως το τέλος του 2009 αναμένεται να προσληφθούν συνολικά 5.500 γιατροί, καθώς 1.000 θέσεις έχουν ήδη προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό του 2008.

Ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι οι κοινοτικές οδηγίες προβλέπουν 48 ώρες για τους ειδικευμένους και 58 ώρες για τους ειδικευόμενους. Για να εφαρμοστεί αυτό το ωράριο, -σημείωσε ο βουλευτής- απαιτούνται τουλάχιστον 5.000 γιατροί που δεν προβλέπονται από τον προσφάτως ψηφισθέντα προϋπολογισμό.

Απαντώντας ο κ. Αβραμόπουλος συμφώνησε ότι για να τεθεί σε εφαρμογή το νέο ωράριο χρειάζεται περισσότερος κόσμος και αναφέρθηκε στις νέες προσλήψεις. Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της ελληνικής πολιτείας, διότι οι νοσοκομειακοί γιατροί κράτησαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας όρθιο.

Σύμβαση
Το θέμα της συλλογικής κλαδικής σύμβασης εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών συζητήθηκε χθες και σε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας υπό τον γενικό γραμματέα κ. Αριστείδη Καλογερόπουλο και το προεδρείο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, ενώ οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Τετάρτη.

Θα προηγηθεί η γνωμοδότηση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη δυνατότητα ικανοποίησης των οικονομικών αιτημάτων των γιατρών, οι οποίοι μεταξύ άλλων διεκδικούν μισθολογικό όριο εκκίνησης 1.600 ευρώ καθαρές αποδοχές μηνιαίως για τον νεοεισερχόμενο γιατρό στο ΕΣΥ.