Δ. Αβραμόπουλος: «Βέτο στο κάπνισμα»

Με το σύνθημα «Βέτο στο κάπνισμα», ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσίασε σήμερα -στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας- το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του καπνίσματος, προαναγγέλλοντας την εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Όπως είπε ο υπουργός, με το νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής (οι κύριες διατάξεις του οποίου θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα) δημιουργείται για πρώτη φορά στην υγειονομική ιστορία της χώρας, ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την απαγόρευση πώλησης και προώθησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους και την προστασία των πολιτών από το παθητικό κάπνισμα.

«Ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος δεν έγινε ποτέ. Βήματα έγιναν, προσπάθειες έγιναν. Και άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν προσπάθησαν, μέτρα ελήφθησαν αλλά όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκαν», επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι με το Εθνικό Σχέδιο δράσης κατά του καπνίσματος ο αντικαπνιστικός αγώνας καθίσταται εθνικός στόχος.

«Στρατηγικός και θεμελιακός στόχος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι η σταδιακή προσαρμογή της χώρας μας στα ευρωπαϊκά δεδομένα και η κατάκτηση του δικαιώματος για απόλυτα καθαρό αέρα από τις βλαπτικές συνέπειες του καπνού. Σε αυτή μας την προσπάθεια, είμαστε βέβαιοι, ότι έχουμε μαζί μας και τους καπνιστές συμπολίτες μας», πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Όπως εξάλλου υπογράμμισε, η προσπάθεια της κυβέρνησης δεν θα «σκοντάψει» πάνω σε ημίμετρα, ούτε στο πολιτικό κόστος. «Θα δώσουμε τέλος σε μια συνήθεια, η οποία δεν τιμά τον κοινωνικό μας πολιτισμό. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, η οποία δεν έχει εφαρμόσει ακόμα την κοινοτική νομοθεσία. Θα το κάνουμε, όχι γιατί μας το επιβάλλουν αλλά γιατί το υπαγορεύει η συνείδησή μας και το χρέος μας», τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που απειλούν την υγεία.

Όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, το υπουργείο Υγείας καταθέτει προς δημόσια διαβούλευση δύο νέα Εθνικά Σχέδια Δράσης που αφορούν άμεσα στη διαφύλαξη και προάσπιση υγιεινού περιβάλλοντος, «δύο μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που -όπως σημείωσε- εναρμονίζουν την πολιτική δημόσιας υγείας στην χώρα μας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και χαράσσουν ενεργητικές πολιτικές για την άρση της αυθαιρεσίας και την υπεράσπιση του μέγιστου αγαθού της ζωής».

Από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη των περιβαλλοντικών κινδύνων που απειλούν την υγεία, o υπουργός ξεχώρισε δύο παρεμβάσεις, που όπως είπε, θα βελτιώσουν ριζικά την ανταπόκριση του υπουργείου στη νέα περιβαλλοντική πραγματικότητα:

· Πρώτον, την ίδρυση Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικής Υγείας στα πλαίσια λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ και σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, που όπως σημείωσε, θα συμβάλλει καθοριστικά στον καθορισμό των δεικτών της περιβαλλοντικής υγείας, στον καθορισμό των πληθυσμιακών ομάδων που βρίσκονται σε κίνδυνο και στην ανάπτυξη στοχευμένων παρεμβάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας από περιβαλλοντικούς κινδύνους.

· Και δεύτερον, την άμεση ενεργοποίηση του Κεντρικού Εργαστηρίου της Δημόσιας Υγείας με στόχο -όπως τόνισε ο υπουργός- την εργαστηριακή υποστήριξη των περιβαλλοντικών ελέγχων και την υποστήριξη της επιδημιολογικής επιτήρησης και της επιδημιολογικής διερεύνησης των λοιμωδών νοσημάτων.