Δ. Βαρνάβας: Η διαπραγμάτυση ΟΕΝΓΕ με το Υπουργείο χωρίς αποτέλεσμα

p class=”MsoBodyTextIndent”>Πραγματοποιήθηκε σήμερα 18 Δεκεμβρίου η συνάντηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, προκειμένου το Υπουργείο να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων που ανέκυψαν μετά τις εξαγγελίες Αβραμόπουλου για το εφημεριακό την προηγούμενη εβδομάδα.

Από πλευράς Υπουργείου συμμετείχαν οι δύο Γενικοί Γραμματείς (Α. Καλογερόπουλος & Ριζάς) και ένας νομικός σύμβουλος. Ο κ. Καλογερόπουλος μας ενημέρωσε ότι έγινε σήμερα προσπάθεια να συναντηθούν με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), ώστε να ζητήσουν διευκρινήσεις προκειμένου να τις μεταφέρουν στην Επιτροπή. Λόγω της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή και του μεγάλου φόρτου εργασίας στο ΓΛΚ δεν έγινε δυνατό να συζητήσουν και να αποσπάσουν τις απαιτούμενες εξηγήσεις.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Σ. Τσούκαλος ενημέρωσε τον Γεν. Γραμματέα ότι εκκρεμεί η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου που θα συγκληθεί την Τετάρτη και θα αποφασίσει επί του εφημεριακού και της εξέλιξης του διαλόγου και έθεσε ζητήματα τεχνικού χαρακτήρα. Σε διευκρινήσεις του κ. Καλογερόπουλου προέκυψε ότι το ζήτημα της 6ωρης πρωινής απασχόλησης για τους νοσοκομειακούς γιατρούς είναι σε πλήρη εκκρεμότητα, δεν συζητήθηκε με το Υπουργείο Οικονομικών και λόγω της σπουδαιότητάς του πρέπει να συζητηθεί με τον Πρωθυπουργό.

Η τροπολογία αναστολής των ΠΔ για 48ωρο/58ωρο δεν θα εισαχθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά εκείνο της συγχώνευσης των ΔΥΠΕ, το οποίο έχει μεν κατατεθεί στη Βουλή, αλλά θα συζητηθεί κατά πάσα πιθανότητα μετά τις γιορτές.

Ο υπογράφων τόνισε στους δύο Γεν. Γραμματείς ότι παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις της Επιτροπής τίποτα δεν είναι μέχρι στιγμής σαφές και κοστολογημένο. Η μόνη λύση για το εφημεριακό που βλέπουμε να προωθείται από το Υπουργείο είναι εκείνη της αναστολής και μάλιστα μονομερώς, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει και ανάλογη αναστολή της απόφασης του Ελεγκτικού, με υπαρκτό κίνδυνο να μείνουν απλήρωτες εφημερίες. Τουναντίον ούτε το θέμα των ΤΕΠ, ούτε της ΠΦΥ είναι στις σκέψεις της κυβέρνησης, ενώ τα θέματα της ενσωμάτωσης εφημεριών στο Βασικό Μισθό και το «επίδομα Χ» είναι άγνωστο τι αντικατοπτρίζουν. Τέλος οι προσλήψεις που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι θα κάνει είναι αδύνατο να καταμετρηθούν και να κοστολογηθούν, αφού άλλος αριθμός απαιτείται με το 6ωρο και άλλος με το 8ωρο πρωινό ωράριο.

Με αυτά λοιπόν τα δυσοίωνα δεδομένα πάμε στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας την Τετάρτη, για τις αποφάσεις της οποίας θα σας ενημερώσω με νέο σημείωμα.

Συναδελφικά

Δημήτρης Βαρνάβας