Δεύτερη δουλειά για νοσοκομειακούς γιατρούς

Ανοίγει ο δρόμος για την απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών και στον ιδιωτικό τομέα, με σειρά μέτρων που προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των γιατρών του ΕΣΥ -οι οποίοι σήμερα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και απαγορεύεται να ασκούν ιδιωτικά την ιατρική – έχουν στόχο να εξαλειφθούν φαινόμενα όπως το «φακελάκι», οι πελατειακές σχέσεις και τα παράνομα ιατρεία που έχουν καθιερωθεί στο χώρο των νοσοκομείων και στοιχίζουν κάθε χρόνο 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ!

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου προσβλέπει στη δημιουργία ενός δικτύου γιατρών που θα μπορούν να διατηρούν και ιδιωτικό ιατρείο και μέσω των οποίων θα αναπτυχθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, που αποτελεί κυβερνητική δέσμευση ήδη από το 2004.

«Αποτελεί μέρος του προβληματισμού μας το να απελευθερώσουμε τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, χωρίς το ΕΣΥ να χάσει το δημόσιο χαρακτήρα του. Αναζητούμε τον τρόπο ώστε και το σύστημα να λειτουργεί αλλά και οι ίδιοι οι γιατροί μετά από μια μακροχρόνια επένδυση σε σπουδές να μπορούν να αποδώσουν για την επιστήμη τους, το επάγγελμά τους και τη ζωή τους», δηλώνει σχετικά ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ και την εκπομπή «Η άλλη όψη» που μεταδίδεται σήμερα το απόγευμα.

Το επιτελείο του υπουργείου Υγείας εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια «απελευθέρωσης» της απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών. Ενα από αυτά είναι η δημιουργία δύο ειδών εργασιακής σχέσης για τους νοσοκομειακούς γιατρούς: Οσοι επιθυμούν να διατηρήσουν την αποκλειστική απασχόληση δεν θα μπορούν να ασκούν ιδιωτικό έργο, ενώ οι γιατροί πλήρους απασχόλησης θα έχουν δικαίωμα άσκησης ιδιωτικής ιατρικής, εκτός νοσοκομείου και εκτός ωραρίου, όχι όμως και το δικαίωμα σύμβασης με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Οι ειδικευμένοι γιατροί όλων των ιεραρχικών βαθμίδων (διευθυντές, αναπληρωτές, επιμελητές) ξεπερνούν σήμερα τις 10.000 σε όλες τις υγειονομικές μονάδες του ΕΣΥ, ενώ μαζί με τους ειδικευόμενους φτάνουν τις 17.000.

Το «φακελάκι»

Κοινό μυστικό στο νοσοκομειακό χώρο είναι η άνθηση της παραοικονομίας: Το «φακελάκι» καλά κρατεί και οι… ταρίφες κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την ιατρική πράξη -με τις χειρουργικές επεμβάσεις να παραμένουν σταθερά οι ακριβότερες!

Ούτε λίγο ούτε πολύ, το ένα τρίτο των χρημάτων που πληρώνουν οι πολίτες -δηλαδή ως και 13,5% των συνολικών δαπανών Υγείας- πηγαίνει στο «φακελάκι» ή στην ιατρική περίθαλψη χωρίς απόδειξη.

Οπως αποκάλυψε η πρώτη πανελλαδική μελέτη για την παραοικονομία της Υγείας (πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2006), το «φακελάκι» των νοσοκομειακών γιατρών στοιχίζει κάθε χρόνο 194 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από τις πληρωμές χωρίς απόδειξη υπολογίζεται ότι το κράτος χάνει 628 εκατομμύρια ευρώ ετησίως!

Οι «ιδιωτικές δουλειές» των γιατρών του ΕΣΥ κινούνται σήμερα στην παρανομία, με αρκετούς να διατηρούν συνεργασίες με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ή και κλινικές (και να αμείβονται με… το κομμάτι), να δέχονται την πελατεία τους εντός του νοσοκομείου ή να διατηρούν ιατρείο!

Ωστόσο, ελάχιστες είναι οι καταγγελίες που φτάνουν στους ιατρικούς συλλόγους και ακόμη λιγότερες οι ποινές που επιβάλλονται.

Τα απογευματινά ιατρεία είναι η μόνη δραστηριότητα που επιφέρει έξτρα αμοιβή στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Λειτουργούν από το 2003 εντός των νοσοκομείων και σε αυτά μπορούν να μετέχουν όλες οι ιεραρχικές βαθμίδες, πλην των επιμελητών Β’. Οι ασθενείς πληρώνουν για την επίσκεψή τους στα απογευματινά ιατρεία (χρησιμοποιούνται τιμολόγια των νοσοκομείων) και εκτός των αμοιβών των γιατρών τα υπόλοιπα έσοδα κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία προβλέπει την κατάργηση των απογευματινών ιατρείων τόσο για τους γιατρούς του ΕΣΥ όσο και για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς που απασχολούνται στα δημόσια νοσοκομεία.