Δεύτερο κρούσμα γρίπης στην Ελλάδα

Της ΕλένηΣ Πετροπούλου

Το δεύτερο κρούσμα της νέας γρίπης εντοπίστηκε χθες στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν Έλληνα φοιτητή 21 ετών, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα την Δευτέρα από το Εδιμβούργο.

Όπως ανακοίνωσε χθες το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο νεαρός προσήλθε το πρωί της Τρίτης στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο για εξέταση, με συμπτώματα πυρετού, κυνάγχης και ρινικής καταρροής.

Λόγω των συμπτωμάτων του ο νεαρός μετέβη στο νοσοκομείο, όπου εξετάσθηκε από τους γιατρούς και ελήφθη βιολογικό υλικό. Ακολούθησε ο εργαστηριακός έλεγχος και οι γιατροί συνέστησαν στον 21χρονο να επιστρέψει και να παραμείνει στο σπίτι του μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις. Από τον εργαστηριακό έλεγχο που διεξήχθη στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος (Pasteur), ανιχνεύθηκε ο νέος ιός γρίπης Α (Η1Ν1).

Από το σπίτι
Αν και αρχικά, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο ασθενής «βρίσκεται στην κατοικία του όπου και θα ακολουθηθεί η θεραπεία σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις του Π.Ο.Υ. και της Ε.Ε.», στη συνέχεια αποφασίστηκε η διακομιδή του στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο για νοσηλεία.

Ταυτόχρονα ξεκίνησε η επιδημιολογική έρευνα, από την ειδική Ομάδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για τους οικείους και για τα άτομα με τα οποία έχει έρθει σε επαφή, που βρίσκονται υπό καθεστώς ιχνηλάτησης. Ουδείς κίνδυνος υφίσταται για τους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρας μας».

Καταλήγοντας το υπουργείο Υγείας υπογραμμίζει «την ανάγκη τήρησης των μέτρων ατομικής υγιεινής, καθώς και τις έγκαιρης ενημέρωσης των αρχών ή γιατρού σε περίπτωση που κάποιος πολίτης παρουσιάζει συμπτώματα δυνατού κρυολογήματος ή γρίπης σε συνδυασμό με πυρετό».

Σχολιάζοντας το 2ο κρούσμα της νέας γρίπης στη χώρας μας, ο καθηγητής Επιδημιολογίας κ. Τριχόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Όπως είπε, τις επόμενες ημέρες θα ταξιδέψει στην Βοστόνη όπου υπάρχουν δεκάδες κρούσματα. Και εκτίμησε ότι όσο αυξάνεται η τουριστική κίνηση, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα ο ιός να «εισαχθεί» στη χώρα μας.

Συνθήκες
Πάντως, η Ελλάδα «σώζεται» προς το παρόν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, ωστόσο, οι φόβοι που εκφράζονται έχουν να κάνουν με το τι θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν θα εμφανιστεί και πάλι η κοινή γρίπη. Εν τω μεταξύ, αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο και σύμφωνα με τον ΠΟΥ αγγίζουν τα 13.000 σε 46 χώρες, ενώ έχουν καταγραφεί και 92 θάνατοι.

Χθες εμφανίστηκαν 47 νέες περιπτώσεις μόνο στη Βρετανία, μάλιστα οι 4 στο Λονδίνο. Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνέλθει ο ΠΟΥ για να αποφασίσει αν θα αυξήσει στο ανώτατο όριο, 6, το επίπεδο συναγερμού, γεγονός που θα σημαίνει πανδημία.