Δεκάδες κρούσματα καθημερινά

Αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς τα κρούσματα της νέας γρίπης σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στη χώρα μας. Μόνο χτες ανιχνεύθηκαν από τα Εργαστήρια Αναφοράς Βορείου και Νοτίου Ελλάδος 31 νέα περιστατικά, ανεβάζοντας τον αριθμό των συνολικών κρουσμάτων στα 196.

Ωστόσο, το ελληνικό υπουργείο Υγείας εμφανίζεται καθησυχαστικό, τονίζοντας ότι αν και η νέα γρίπη έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια.

«Η ροή των περιστατικών στην Ελλάδα ελέγχεται πλήρως και δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας», δηλώνει ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Τα άτομα που νόσησαν από τον ιό της νέας γρίπης στη χώρα μας ανέρχονται σε 196, από τα οποία τα 86 έχουν ιαθεί πλήρως.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, πάντως, διερευνούν τα περιστατικά τα οποία δεν ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και ανησυχούν για τη μετάδοση του ιού στο γενικό πληθυσμό. Χτες, καταγράφηκαν 7 τέτοια περιστατικά, τα οποία, όπως δήλωσαν στις αρμόδιες αρχές, ούτε ταξίδεψαν στο εξωτερικό ούτε συναντήθηκαν με άτομα που έχουν ήδη νοσήσει. Οι ειδικοί διερευνούν τώρα τις επαφές αυτών των ατόμων προκειμένου να εντοπίσουν την πηγή μόλυνσής τους και να λάβουν άμεσα μέτρα για να μην προχωρήσει η μετάδοση του ιού.

Συμβουλές και συστάσεις

Μάλιστα, τα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ συμβουλεύουν τους πολίτες να αποφεύγουν στενές επαφές με άτομα που έχουν ασθενήσει. Εάν αρρωστήσουν, πρέπει να κρατήσουν απόσταση από τους άλλους για να μην τους μεταδώσουν τη νόσο και να καλύψουν το στόμα και τη μύτη με μαντίλι όταν βήχουν ή φτερνίζονται. Παράλληλα, οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες συχνό πλύσιμο των χεριών, που θα τους προστατεύσει από τα μικρόβια, ειδικά μετά το βήχα ή το φτέρνισμα και τους συμβουλεύουν να αποφεύγουν να ακουμπούν τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα, γιατί με αυτόν τον τρόπο εξαπλώνεται η μόλυνση.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να αλλάξει τις μεθόδους παρακολούθησης του ιού Η1Ν1 και να αποστείλει τις επόμενες μέρες συστάσεις προς τις χώρες για πιο στενή επιτήρηση του ιού. Ο ΠΟΥ θα ζητήσει από τις χώρες στις οποίες έχουν σημειωθεί τα περισσότερα κρούσματα της νέας γρίπης να μην κάνουν πλέον συστηματικές εργαστηριακές αναλύσεις, αλλά να αναπτύξουν μέτρα για την εκτίμηση της γενικής τάσης της πανδημίας. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, δρ Κέιτζι Φουκούντα, «μέσα στις επόμενες μέρες θα κοινοποιήσουμε σε όλες τις χώρες τις συστάσεις μας για στενή επιτήρηση του ιού Η1Ν1, καθώς τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ξεπεράσει τα 98.000 και οι θάνατοι τους 440».