Δεκάδες νεκροί κατά την πολιορκία του νοσοκομείου Αλ Σίφα

Για νέο έγκλημα πολέμου σε νοσοκομειακό χώρο, κατά τη συνήθη τους πρακτική, ελέγχονται ξανά οι Ισραηλινοί λόγω του χθεσινού χτυπήματος σε αντίσκηνα σε προαύλιο θεραπευτηρίου στην κεντρική Γάζα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι να σκοτωθούν και να τραυματιστούν ακόμα 25.

Στο μεταξύ έληξε η πολιορκία του νοσοκομείου Αλ Σίφα, της μεγαλύτερη δομή υγείας στο θύλακα ύστερα από δύο εβδομάδες. Το παλαιστιανιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε πως ο ισραηλινός στρατός απέσυρε άρματα μάχης και άλλα οχήματα, ενώ και αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν πως τεθωρακισμένα αποχώρησαν, υπό πυρά κάλυψης του πυροβολικού και της αεροπορίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 21 ασθενείς σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του νοσοκομείου, που πρέπει να εκκενωθεί επειγόντως. Χθες, ο διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, τόνισε πως παραμένουν 107 ασθενείς, ανάμεσά τους 4 παιδιά και 28 άνθρωποι σε κρίσιμη κατάσταση, σε ακατάλληλο κτίριο, την ώρα που το προσωπικό δεν έχει καν τα στοιχειώδη μέσα για να προσφέρει περίθαλψη: «ούτε πάνες, ούτε καθετήρες και ουροσυλλέκτες, ούτε νερό για να καθαρίσει τις πληγές». «Πολλοί έχουν μολυσμένες πληγές και είναι αφυδατωμένοι. (σ.σ. Από το Σάββατο) δεν απομένει πλέον παρά ένα μπουκάλι νερό για κάθε 15 ανθρώπους».

Το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για «δεκάδες πτώματα μαρτύρων, ορισμένα σε κατάσταση αποσύνθεσης» προσθέτοντας πως οι υλικές ζημιές είναι πολύ μεγάλες στο σύνολο των εγκαταστάσεων, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις «πυρπόλησαν τα κτίρια του συγκροτήματος και το έθεσαν εντελώς εκτός λειτουργίας». Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου επιβεβαίωσε πως κτίρια έχουν υποστεί ζημιές και κάποια είναι εμφανές πως πυρπολήθηκαν. Γιατρός δήλωσε στο Πρακτορείο πως καταμετρήθηκαν πάνω από 20 πτώματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένα συνθλίφτηκαν από ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα καθώς αποχωρούσαν.

Σήμερα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 600 μέλη του έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του πολέμου. «Ο Ναντάβ Κόεν, 2ο ετών, από τη Χάιφα (…) έπεσε στη μάχη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», σύμφωνα με εκπρόσωπο των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων .

Παράλληλα, η Χαμάς, σε μακροσκελή ανακοίνωσή της, είπε ευχαριστώ και ζήτησε για πρώτη φορά συγνώμη από τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας για τα δεινά και την εξάντληση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος. Επανέλαβε την πρόθεσή της να τον συνεχίσει καθώς, σύμφωνα με την ίδια, θα επιτρέψει στους Παλαιστίνους να πετύχουν «τη νίκη και την ελευθερία».

Η οργάνωση τόνισε τα μέτρα τα οποία προσπαθεί να λάβει για να μειώσει τις δυσκολίες, κυρίως τις προσπάθειές της για «έλεγχο των τιμών» στον βαθμό που είναι δυνατό «με δεδομένη τη συνεχιζόμενη επίθεση». Επίσης, υποστήριξε ότι συνομιλεί «με το σύνολο των συνιστωσών» του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας, αναφερόμενη σε άλλες ένοπλες οργανώσεις, σε «λαϊκές επιτροπές» και σε «οικογένειες», προκειμένου να «επιλύσει τα προβλήματα που προκαλεί η κατοχή».

Οι ανθρωπιστικές ανάγκες στη Λωρίδα της Γάζας είναι τεράστιες, σε μια περιοχή που βρίσκεται υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2006 και όπου η φτώχεια και η ανεργία κυριαρχούσαν ήδη και πριν τον πόλεμο. Η βοήθεια εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακα με το σταγονόμετρο και μεγάλο μέρος του πληθυσμού του έχει εκτοπιστεί στο νότιο τμήμα, γύρω από τη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο που παραμένουν κλειστά.

Στη Ράφα ζούσαν τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι πριν τον πόλεμο και πλέον έχουν καταφύγει εκεί περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Τους τελευταίους μήνες διάφορα στελέχη της Χαμάς, όπως ο Χάλεντ Μεσάλ πρώην επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, έχουν εκτιμήσει ότι είναι απαραίτητες «θυσίες» για την «απελευθέρωση» της Παλαιστίνης.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 32.782 άνθρωποι στη Γάζα, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον πιο τελευταίο απολογισμό.