Δεκάδες προβλήματα στο Νοσοκομείο και η Διοικηση κινείται με ανεξέλεγκτο παραλογισμό

p style=”margin: 0cm -7.7pt 10pt 27pt”>Ο Σύλλογος Νοσοκομειακών Ιατρών Κέντρων Υγείας Μαγνησίας (ΕΙΝΚΥΜ) μετά την έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 13/11/2012 με πρωτοφανή συμμετοχή αλλά και μετά τη συνάντηση με τους διευθυντές των κλινικών, όπου εξίσου μεγάλη ήταν η συμμετοχή, αποφάσισε  να δημοσιοποιηθούν τα ακόλουθα:

1.      Να καταδικασθούν με κάθε τρόπο οι πρακτικές που ακολουθεί η διοίκηση προσβάλλοντας και απαξιώνοντας συνεχώς το τελευταίο καιρό με ανεξέλεγκτο παραλογισμό και ανώνυμη συκοφαντία τον ιατρικό κόσμο (έγγραφα όπου κατονομάζονται από τη διοίκηση τα θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα παράγκα ή μέλη αγέλης με ζωώδη χαρακτηριστικά). Και όχι μόνο, αλλά με την έλλειψη συνεργασίας που επιδεικνύει με πρωτοφανή  τρόπο εμποδίζει το ιατρικό μας έργο και κατά συνέπεια δημιουργεί τεράστια δυσλειτουργία στο νοσοκομείο και ανησυχία στους συμπολίτες μας αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στις δύσκολες αυτές στιγμές της κρίσης έστω κατά το ελάχιστο. Δεν πάει άλλο.

2.      Να επισημανθούν, αναδειχθούν τα προβλήματα για τα οποία δεν έχει μόνο ευθύνη η κεντρική πολιτική

Α) Το πρόγραμμα εφημεριών δεν είναι ασφαλές συνεπώς βρίσκεται σε κίνδυνο η υγεία των συμπολιτών μας.  Η διοίκηση δεν λαμβάνει υπόψη τα θεσμικά όργανα, (επιστημονικό συμβούλιο) Αυθαιρετεί.! Ενεργείς εφημερίες μετατρέπονται σε ετοιμότητας. Ειδικευόμενοι γενικοί γιατροί αναγκάζονται παρόλο που  απαγορεύεται να εφημερεύουν στη θέση του ειδικού ΩΡΛ, οφθαλμίατρου, ουρολόγου, κ.τ.λ.  Ένας ιατρός μπορεί να εφημερεύει μέχρι 7 ημέρες όπως προβλέπεται από τους ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και από τους νόμους του υπουργείου. Στο νοσοκομείο μας όλοι κάνουν περισσότερες και απλήρωτες εφημερίες.

Β) Μεγάλος αριθμός κενών θέσεων που δυστυχώς η διοίκηση δεν έκανε τις προβλεπόμενες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση για την πλήρωση αυτών.  Το αποτέλεσμα παρά τις επισημάνσεις από τους διευθυντές των κλινικών, η  ΩΡΛ σχεδόν δεν λειτουργεί, η οφθαλμολογική σχεδόν το ίδιο, Το γαστρεντερολογικό με ένα ιατρό αλλά και υποστελέχωση άλλες όπως Ν/Χ, ογκολογικό τμήματα,  τμήμα αιμοκάθαρσης με δύο γιατρούς θα αντιμετωπίσει πρόβλημα αλλά και η παιδιατρική που σε λίγους μήνες θα μείνει με έναν.  Συνεπώς πρέπει να βρεθούν λύσεις με κάθε τρόπο.

Γ)Η διοίκηση θα έπρεπε ήδη με ειλικρίνεια να αναφέρει επίσημα στους συμπολίτες μας ημέρες που μπορούν να εφημερεύουν τμήματα που έχουν ένα ή δύο ιατρούς.  Εφτά ημέρες ΩΡΛ, εφτά ημέρες γαστρεντερολογική, δεκατέσσερις μέρες οφθαλμολογική, δέκα μέρες ογκολογική, δεκατέσσερις μέρες νευροχειρουργική κ.τ.λ.  Και να μην υποτιμάει, κοροϊδεύοντας τον κόσμο όταν ωραιοποιεί τα πράγματα λέγοντας ότι υπάρχει οικονομικό πλεόνασμα.

Δ) Η έλλειψη ορθοπεδικών και οφθαλμολογικών υλικών, οι καθυστερήσεις διαγωνισμών επηρεάζουν όχι μόνο τα τακτικά αλλά και τα έκτακτα χειρουργεία.  Όπως αναφέρθηκε από τον διευθυντή της ορθοπεδικής κλινικής αλλά και από τα στελέχη της έχουν μειωθεί τα χειρουργεία λόγω έλλειψης υλικών κατά 50%,αποτέλεσμα της βραδύτητας που επικρατεί στις διαδικασίες.  Το ίδιο ίσως πάνω από 70% έχουν μειωθεί και τα οφθαλμολογικά χειρουργεία διότι πέρα από την έλλειψη ιατρών υπάρχει και έλλειψη υλικών.  Οι διαδικασίες δεν είναι σύντομες.

·         Η μονάδα μεσογειακής αναιμίας εξυπηρετεί 160 ασθενείς με μεγάλες ανάγκες και υπηρετεί μόνο ένας ιατρός.

·         Η μονάδα τεχνητού νεφρού έχει 3 γιατρούς και σύντομα μπορεί να μείνει μόνο ένας ιατρός για να εξυπηρετεί ασθενείς σε όγκο ίσο με τη Λάρισα

·         Η παιδιατρική, ειδικότητα αιχμής, ίσως μείνει με ένα ιατρό για όλο το νομό

·         Το ογκολογικό τμήμα με ένα ιατρό είναι αδύνατο να οργανωθεί.  Τα εγκαίνια και οι εντυπώσεις δεν βοηθούν στην οργάνωση της κλινικής.

·         Τα κέντρα υγείας αποδυναμώνονται συνεχώς.  Το παράλογο πρόγραμμα εφημερίας τα έχει υποβαθμίσει. Τα πολυδύναμα αγροτικά ιατρεία δεν μπορεί να λειτουργήσουν.

·         Διακομιδές δεν μπορούν να γίνουν λόγω έλλειψης οδηγών ασθενοφόρων.

·         Στην Β παθολογική οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι πρωτόγονες.

Το προσωπικό αλλά και όλος ο ιατρικός κόσμος, θέλει να συνεργαστεί με οποιαδήποτε διοίκηση για όλα τα παραπάνω προβλήματα που είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργία του νοσοκομείου και προς τον σκοπό αυτό επιζητεί λύσεις από τους αρμόδιους φορείς.

Το Δ.Σ. της ΕΙΝΚΥΜ