Δεκάδες συνταγές για φάρμακα σε πεθαμένους

Του Παντελη Xουλακη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση για τη μεγάλη απάτη που είχε στηθεί με επίκεντρο το ΙΚΑ Ηρακλείου και τη συμμετοχή υπαλλήλων και γιατρών του ιδρύματος και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Οι έλεγχοι που συνεχίζονται από τους αρμόδιους υπάλληλους του ΙΚΑ και στους οποίους συμμετέχουν επιθεωρητές Υγείας και του ΣΔΟΕ φωτογραφίζουν έναν υπάλληλο του ΙΚΑ που χειριζόταν τον μεγαλύτερο όγκο των ενταλμάτων πληρωμής σε ιδιωτική εταιρεία παραϊατρικού υλικού, που συμμετείχε στην απάτη. Οι ελεγκτές έχουν βρει δεκάδες συνταγές για πανάκριβα σκευάσματα, με τα ονόματα καρκινοπαθών που έχουν πεθάνει, τις οποίες υπογράφουν γιατροί του ΠΕΠΑΓΝΗ. Διοικητικός υπάλληλος του ΙΚΑ φέρεται να έχει υπογράψει περισσότερα από 40 εντάλματα πληρωμών για σκευάσματα σε ασθενείς που έχουν πεθάνει.

Οι γιατροί του νοσοκομείου τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται στη μεγάλη κομπίνα δηλώνουν πλήρη άγνοια. Μάλιστα ένας από αυτούς υποστήριξε ότι πριν από 8 μήνες χάθηκε η σφραγίδα από το γραφείο του. Από την πλευρά τους οι γιατροί του ΙΚΑ ζητούν να σταματήσει η επιχείρηση σπίλωσής τους και για να γίνει αυτό πρέπει σύντομα να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και να αποδοθούν ευθύνες. Προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση έχει διατάξει ήδη ο εισαγγελέας Ηρακλείου κ. Νίκος Μαρκάκης.

Εν τω μεταξύ, στο τελικό στάδιο βρίσκεται η εξιχνίαση μιας ακόμη μεγάλης απάτης με πλαστά ένσημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κύκλωμα είχε καταφέρει να διεισδύσει στα ηλεκτρονικά αρχεία των ασφαλιστικών ταμείων και με αυτόν τον τρόπο έκανε επικόλληση ενσήμων σε πρόσωπα τα οποία δεν είχαν τις προϋποθέσεις ασφαλιστικής κάλυψης. Το κύκλωμα εντοπίστηκε αρχικά στο Ηράκλειο Κρήτης και μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί «πλοκάμια» του σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα κ. λπ.