Δεκατρείς νεκροί σε μία εβδομάδα

Δεκατρείς νεκρούς από τη νέα γρίπη σε μία εβδομάδα μετράει η Ελλάδα. Το Σαββατοκύριακο έχασαν τη ζωή τους τρεις ακόμη άνθρωποι και ο αριθμός των θυμάτων του ιού Α (Η1Ν1)ν έφτασε τους 32. Πρόκειται για έναν 62χρονο πάσχοντα από πολλαπλούν μυέλωμα, μία 52χρονη με νοσογόνο παχυσαρκία και μία 47χρονη πάσχουσα από σύνδρομο Ντάουν, νοσογόνο παχυσαρκία και θυρεοειδοπάθεια.

Οι τρεις ασθενείς ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης και νοσηλεύονταν τις τελευταίες μέρες διασωληνωμένοι σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Στη μονάδα εισήχθησαν χθες και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση μία 48χρονη διαβητική, μία 45χρονη υπέρβαρη με ιστορικό αυτοάνοσου νοσήματος και ένας 27χρονος καρκινοπαθής.

 

«Χρειάστηκε να τηλεφωνήσω18 φορές για να μου πουν ότι ο εμβολιασμός γίνεται 8 το πρωί με 2 το μεσημέρι», λέει ο Δημήτρης Διαμαντόπουλος.

Στη μονάδα, αλλά μη διασωληνωμένη και πιο ελαφρά, νοσηλεύεται από χθες μία 26χρονη έγκυος. Το περασμένο Σάββατο εισήχθησαν στην εντατική ένα 7χρονο κορίτσι χωρίς υποκείμενο νόσημα και ένας 74χρονος, ο οποίος πάσχει από χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια και καρδιακή ανεπάρκεια.

Η έρευνα
Η γρίπη προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους πολίτες, αν και παραμένουν υψηλά τα ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν. Η κυλιόμενη μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) δείχνει ότι κατά την εβδομάδα από 23 έως 29 Νοεμβρίου τρεις στους τέσσερις Ελληνες δήλωναν ανήσυχοι σχετικά με τη νέα γρίπη.

Συγκεκριμένα, το 75,1% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι «με τη νέα γρίπη είναι φυσικό να έχουμε μεγάλη ανησυχία για εμάς και την οικογένειά μας».

Το ποσοστό είναι σταθερά υψηλό ολόκληρο τον Νοέμβριο (όχι κάτω από 73,8%), μήνα στον οποίο καταγράφηκαν οι 18 από τους 31 θανάτους από τη γρίπη.

Παρά τα υψηλά ποσοστά ανησυχίας, μόνον ένας στους τρεις δηλώνουν ότι θα κάνουν οι ίδιοι το πανδημικό εμβόλιο (32,4%) ή θα το κάνουν στα παιδιά τους (28,5%). Τα υψηλότερα ποσοστά θετικών απαντήσεων στον εμβολιασμό καταγράφονται στα νησιά (41,3%) και στις ηλικίες άνω των 60 ετών (40,5%).

Ο κύριος λόγος για τον οποίο εμφανίζονται αρνητικοί στον εμβολιασμό είναι ο φόβος των ανεπιθύμητων ενεργειών (61,5%), ο οποίος παραμένει σε υψηλά ποσοστά ολόκληρο τον Νοέμβριο (από 58,2% έως 61,5%). Το 17,5% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, δεδομένου ότι η γρίπη είναι μία ελαφριά αρρώστια, το 8,5% ότι είναι γενικά εναντίον των εμβολίων, ενώ το 3,6% εκτιμούν ότι το εμβόλιο μπορεί να μην έχει αποτέλεσμα.

Το παράδοξο είναι ότι, αν και η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ανησυχούν, τρεις στους τέσσερις (73%) εκτιμούν ότι για τη νέα γρίπη γίνεται πολύς θόρυβος για το τίποτε. Οι εννέα στους δέκα, μάλιστα (95,8%), θεωρούν ότι η νέα γρίπη περνάει ελαφρά για τους πιο πολλούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, καθημερινά εμβολιάζονται περίπου 30.000 άτομα σε όλη τη χώρα. Στα περισσότερα νοσοκομεία δεν υπάρχουν οι ουρές που παρατηρήθηκαν τις πρώτες μέρες του εμβολιασμού. Το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας καλεί τις διοικήσεις των νοσοκομείων να εμβολιάζουν άμεσα τους πολίτες και χωρίς ραντεβού.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ  
dkarag@pegasus.gr

 

ΧΩΡΙΣ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μειωμένη η προσέλευση για τον εμβολιασμό

Χωρίς σοβαρά προβλήματα αλλά με μειωμένη προσέλευση σε σχέση με τις προσδοκίες των αρμοδίων γιατρών διεξάγεται στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας ο εμβολιασμός του κοινού.

Οπως δήλωναν στο «Εθνος», οι περισσότεροι πολίτες που πήγαν να εμβολιαστούν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» την περασμένη Παρασκευή, η διαδικασία ήταν πιο απλή από ό,τι περίμεναν και ο χρόνος αναμονής μικρότερος. Δεν έλειψαν ωστόσο τα παράπονα σχετικά με ελλιπή ή αντιφατική ενημέρωση που παρείχαν κάποιοι επιστημονικοί ή διοικητικοί εκπρόσωποι του συστήματος υγείας, για τη διαδικασία διεξαγωγής του εμβολιασμού και για τη σειρά προτεραιότητας.

Η Αναστασία είναι έγκυος και ήρθε από την επαρχία για να κάνει το εμβόλιο, αφού σε περιφερειακό νοσοκομείο της περιοχής όπου διαμένει δεν είχε έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με το τι πρέπει να κάνει: «Μου ζήτησαν παραπεμπτικό γυναικολόγου και βιβλιάριο υγείας για να με εμβολιάσουν, τα οποία όπως έμαθα στη συνέχεια δεν απαιτούνται, ενώ σε άλλες ερωτήσεις που έκανα δήλωσαν άγνοια. Δεν μου είπαν επίσης ότι ως έγκυος έχω προτεραιότητα. Χρειάστηκε να μιλήσουμε με όλους τους γνωστούς μας γιατρούς για να κρίνουμε αν, πότε, πού και πώς πρέπει να κάνω το εμβόλιο».

Δεν έλειψαν όμως τα προβλήματα πληροφόρησης και για τους κατοίκους της πρωτεύουσας: «Δεν περιμένω πολλή ώρα στην ουρά. Αλλη είναι η ταλαιπωρία. Τηλεφώνησα στο 135 και δεν γνώριζαν να μου πουν πού ακριβώς και ποιες ώρες γίνεται ο εμβολιασμός.

Χρειάστηκε να κάνω 18 τηλεφωνήματα στον Ευαγγελισμό για να μου πουν ότι εμβολιάζουν από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Αν είναι ανοιχτά μόνο το πρωί, πώς θα έρθουν να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι και οι μαθητές;» λέει ο Δημήτρης Διαμαντόπουλος και δηλώνει ότι κατά τη γνώμη του ο εμβολιασμός δεν θα έπρεπε να γίνεται στα νοσοκομεία όπου υπάρχουν δεκάδες ακόμα ιοί, επικίνδυνοι για τους ευάλωτους οργανισμούς. «Το 1950 ερχόντουσαν συνεργεία στα χωριά μας και μας εμβολίαζαν. Γιατί να μην υπάρχουν και σήμερα κινητές μονάδες έξω από τα νοσοκομεία;» σημειώνει ο ίδιος.

Η αναμονή δεν ήταν μεγάλη. Ειδικά κατά τις πρωινές ώρες οι περισσότεροι δεν χρειάστηκε να περιμένουν περισσότερο από 10 λεπτά. Ωστόσο, κάποιοι που ήρθαν αργότερα αναγκάστηκαν να περιμένουν περισσότερο από μισή έως και μία ώρα: «Μου έδωσαν τη σωστή κατεύθυνση από το 135, αυτό που δεν ξέρει όμως κανείς είναι το πόσο θα περιμένει. Θα μπορούσαν να δίνουν κάποια σειρά προτεραιότητας από το τηλέφωνο. Ρώτησα μήπως υπάρχει αυτή η δυνατότητα για τη μητέρα μου που είναι υπερήλικη αλλά δεν γινόταν. Περιμένουμε τώρα ήδη 45 λεπτά» λέει ο Γιώργος Σωτηριάδης.

ΑΡΓΥΡΩ ΛΥΤΡΑ