Δελφίνος στην… εντατική

Έμπειρο κομματικό στέλεχος της Ν.Δ. θεωρεί ότι στην πολιτική σπανίως τα φαινόμενα απατούν: την ώρα που ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τρέχει να σβήσει τις φωτιές, που ανάβουν η μια μετά την άλλη στον χώρο της Υγείας και απολογείται για έναν θάνατο ασθενούς που συνδέθηκε με τις ελλείψεις του ΕΣΥ, η Ντόρα Μπακογιάννη γευματίζει με τον προκάτοχό του στον Δήμο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, ετοιμάζει βαλίτσες για τη συνάντηση με τη Χίλαρι Κλίντον στην Ουάσιγκτον και παρακολουθεί τους επιτελείς σε Μαξίμου και Ρηγίλλης να βάζουν στην «κατάψυξη» τον Γιάννη Μανώλη για να την εξευμενίσουν…

Εάν την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας επιχείρησε να δώσει μια μάχη στο εσωκομματικό μέτωπο και να δοκιμάσει τις αντοχές του Μαξίμου και των βασικών ανταγωνιστών του στην κομματική αρένα, σχεδόν όλοι στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι βγήκε αποδυναμωμένος. Είναι προφανές- και το επισημαίνουν και υψηλόβαθμα στελέχη- ότι με τον ανασχηματισμό, οι ισορροπίες στο γαλάζιο στερέωμα άλλαξαν. Η κ. Μπακογιάννη έχει ενισχύσει τις γραμμές της και ο Γιώργος Σουφλιάς απέκτησε λόγο για όλα και, πάντως, σίγουρα για τις βασικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Ο κ. Αβραμόπουλος ήρθε σε αντιπαράθεση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και άφησε αιχμές για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ζητώντας να υπάρξει εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Έκανε επίσης λόγο για «πολιτική αστάθεια», ενεργοποιώντας τον συναγερμό στο Μαξίμου. Αναδιπλώθηκε με μια ηχηρή δήλωση «νομιμοφροσύνης» μέσα σε 24 ώρες και για να κρατήσει τα προσχήματα επέλεξε μια ασφαλή μέθοδο για όλους τους υπουργούς της Ν.Δ. που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση: τα «φόρτωσε» όλα στο ΠΑΣΟΚ. Τόσο για το σχέδιο εξόδου από την οικονομική κρίση όσο και για το πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ανταποκρίνεται στα όψιμα «συναινετικά» κελεύσματα της γαλάζιας διακυβέρνησης. Τακτικοί συνομιλητές του, μάλιστα, αναφέρουν ότι μετά την προχθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή, ο υπουργός μπορεί να αισθάνεται και «δικαιωμένος».

«Ποινή» η παραμονή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Αβραμόπουλος μετά τον ανασχηματισμό αρχίζει από άλλη αφετηρία, έστω κι αν παρέμεινε στην ίδια θέση. Ήταν κοινό μυστικό ότι επιθυμούσε να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, κατά προτίμηση σε ένα από αυτά που ανήκουν στον λεγόμενο παραγωγικό κύκλο, πριν ο χώρος της Υγείας αρχίσει να μετατρέπεται σε εμπόδιο για τις φιλοδοξίες του και πληγή για τη δημοτικότητά του. Για πολλούς στη Ν.Δ., η παραμονή στο υπουργείο Υγείας ήταν μια «ποινή», που έχει τη σημασία της για τις εξελίξεις που δρομολογούνται στη Ν.Δ., καθώς ο υπουργός εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου οριστικοποιούνται πλέον οι κεντρικές αποφάσεις. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν, μάλιστα, ότι εάν δεν αποδεχόταν την παραμονή του, τότε θα ακολουθούσε τους Γ. Αλογοσκούφη και Μιχ. Λιάπη στον δρόμο της «εξορίας» στα βουλευτικά έδρανα.

Αλλάζει τακτική. Στελέχη που συνδέονται μαζί του αναφέρουν ότι μετά το «τεστ» της περασμένης εβδομάδας, ο κ. Αβραμόπουλος αλλάζει τακτική. Στο εξής θα δίνει έμφαση στην ανάγκη να διασφαλιστεί η «εσωκομματική συνοχή» και θα αναδείξει ακόμη περισσότερο το συναινετικό- σχεδόν υπερκομματικό- προφίλ που καλλιεργεί από το ξεκίνημα της πολιτικής του καριέρας. Παράλληλα, θα κινηθεί με στόχο να συντηρήσει τα ερείσματά του στα στελέχη και τη βάση της Ν.Δ., ενώ θα παρεμβαίνει στοχευμένα, αναδεικνύοντας την επίσημη θέση του κόμματος, αλλά «απευθυνόμενος και στην κοινωνία», η οποία- είναι πεπεισμένος- ότι θα παίξει τον δικό της ρόλο και στις όποιες μελλοντικές εξελίξεις στη Ν.Δ. Ένα πρώτο δείγμα αυτής της τακτικής έδωσε χθες το βράδυ από τη Ρόδο, μιλώντας σε εκδήλωση της τοπικής ΟΝΝΕΔ. Το μήνυμα είναι ότι ο κ. Αβραμόπουλος δεν επιδιώκει ρήξεις, αλλά δεν θα ακολουθήσει και τον δρόμο της σιωπής. Παραμένει στην «πρώτη γραμμή», διατηρώντας τις φιλοδοξίες του, και θα προσπαθήσει να εμφανιστεί προετοιμασμένος και να μην αιφνιδιαστεί, εάν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και το κόμμα.

Ψάχνει «φάρμακο» για να… γιατρέψει τις πληγές

Το άμεσο πρόβλημα, ωστόσο, που αντιμετωπίζει ο υπουργός είναι τα οξυμμένα προβλήματα και η έκρυθμη κατάσταση στον χώρο της Υγείας. Είναι μια μάχη της καθημερινότητας που μπορεί να «κατεδαφίσει» την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και να στρέψει εναντίον της και το εσωκομματικό πεδίο. Οι βολές, άλλωστε, του γραμματέα της Ν.Δ. Ελ. Ζαγορίτη, ότι οι υπουργοί «πρέπει να δουν τα προβλήματα στην ουσία τους για να έχουν και αποτελέσματα», εμπεριέχει και αυτή την προειδοποίηση. Ο κ. Αβραμόπουλος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι με τις λύσεις που δρομολογούνται θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Γνωρίζει, ωστόσο, ότι δεν έχει να αντιμετωπίσει κριτική που υπαγορεύεται από τη λεγόμενη «πολιτική της κατσαρίδας», την οποία εφάρμοσε στα χρόνια της αντιπολίτευσης η Ν.Δ.. Τα προβλήματά του δεν έχουν να κάνουν με την καθαριότητα στο μαγειρείο και τις αποθήκες των νοσοκομείων, αλλά είναι πιο σύνθετα και σοβαρά. Η «μαύρη τρύπα» στο ΕΣΥ διευρύνεται, οι ελλείψεις στα νοσοκομεία αυξάνονται, οι προμηθευτές τρέχουν στα δικαστήρια και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας να εξοφληθούν για ένα χρέος 4,7 δισ. ευρώ.

Η αλλαγή στο σύστημα προμηθειών, η συλλογική σύμβαση για τους γιατρούς του ΕΣΥ και οι έκτακτες προσλήψεις 4.500 γιατρών (οι 2.000 εντός του τρέχοντος έτους), ο κ. Αβραμόπουλος ευελπιστεί ότι θα είναι το «φάρμακο» που θα γιατρέψει πληγές στον τομέα της Υγείας. Αρκεί να εφαρμοστεί ο κρατικός προϋπολογισμός που προβλέπει, μεταξύ άλλων, και 2,5 δισ. ευρώ για τα χρέη στους προμηθευτές.