Δελτίο Τύπου

 

                                              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ         

 

Αθήνα, 10/03/10

 

(προς τους υγειονομικούς συντάκτες)

 

 

Απόφαση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ 09/03/10

 

 

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ στη συνεδρίαση της 9ηςΜαρτίου εκτίμησε ότι τα μέτρα του σταθεροποιητικού προγράμματος που νομοθέτησε η κυβέρνηση είναι πρωτοφανούς σκληρότητας και άδικα, αφού καλούνται πάλι να πληρώσουν οι μισθωτοί, αυτοί δηλαδή που δεν ευθύνονται καθόλου για την κρίση και όχι αυτοί που την προκάλεσαν.

Οι αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών μειώνονται κατά 5.000 έως 7.000 € ετησίως και θα παλέψουμε με όλους τους εργαζόμενους για να ανακληθούν τα μέτρα της κυβέρνησης.

Η Συλλογική Σύμβαση των νοσοκομειακών γιατρών με την κυβέρνηση παραβιάζεται κατάφορα, αφού δεν έχουν γίνει οι 2000 προσλήψεις και μειώνονται οι συμφωνημένες αποδοχές.

Πέρα όμως από αυτό η κυβέρνηση στοχοποιώντας το ΕΣΥ, που αυτές τις δύσκολες ώρες πρέπει να στηρίξει ακόμη πιο πολύ τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας, το πλήττει στο πιο ευαίσθητο κομμάτι του που είναι η αντιμετώπιση του εκτάκτου και του επείγοντος.

 

Η κυβέρνηση με ανάλγητο τρόπο αποποιείται της συνταγματικής της υποχρέωσης να προασπίζει το αγαθό της υγείας ως κοινωνικό, και αποτολμά να περικόψει το 20% των εφημεριών, λες και οι εφημερίες είναι είδος μπακαλικής ή μαναβικής και η υγεία είδος που μπορείς να πάρεις και λιγότερο.

Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για την ασφάλεια και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας κατά τη διάρκεια της εφημερίας των νοσοκομείων.

Δηλώνουμε δε προς κάθε κατεύθυνση ότι:

 

  1. Δεν θα συναινέσουμε με κανέναν τρόπο στην προσπάθεια να μην καταρτίζονται πλέον ασφαλή προγράμματα εφημεριών.
  2. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν θα εφημερεύουν εν ονόματι του φιλότιμου και του εθελοντισμού.

 

Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία δεν θα μπορούν να εφημερεύουν όλο το μήνα και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την υπουργό Υγείας και δεν δεχόμαστε να την μετακυλύει  σ’ εμάς.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ αποφάσισε:

 

  1. Συμμετοχή στη Γενική Απεργία της 11ης  Μαρτίου.
  2. Να ζητήσει συνάντηση με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να συζητήσει μαζί του και να του επιδώσει υπόμνημα για τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται οι νοσηλευόμενοι ασθενείς κι αυτοί που θα προστρέξουν στις υπηρεσίες υγείας των νοσοκομείων και ΚΥ, λόγω των δραματικών περικοπών του κονδυλίου των εφημεριών.
  3. Καλεί τα μέλη των Επιστημονικών Συμβουλίων των νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με το οξύ και σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται από την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τόσο δραματικά το κονδύλι των εφημεριών. Η συνάντηση αυτή θα γίνει στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 7 μ.μ.
  4. Συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ, Θεμιστοκλέους 34, 2οςόροφος.
  5. Επαναφέρει το αίτημα για συνάντηση με την υπουργό Υγείας η οποία 15 μέρες τώρα δεν έχει καν απαντήσει στο αίτημα αυτό.

 

Απευθυνόμαστε στους νοσοκομειακούς γιατρούς της ΕΙΝΑΠ και τους καλούμε:

 

  1. Να μην συναινέσουν με κανέναν τρόπο σε ανασφαλή προγράμματα εφημεριών.
  2. Να καταθέτουν ασφαλή προγράμματα για όλο το μήνα. Και,
  3. Να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί μετά τις 16 Μαρτίου, σε όποιο νοσοκομείο, για οποιοδήποτε λόγο, δεν έχουν πληρωθεί οι εφημερίες Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου.

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

 

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ                                       ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΗΣΙΩΤΗΣ