Δελτίο τύπου για την κατάσταση που βρίσκονται οι νοσοκομειακοί γιατροί

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ  – 5/11/2009 –

 

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου και των Κέντρων Υγείας Μαγνησίας, σε γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2009, αποφασίσαμε τα παρακάτω:

 

Σήμερα, ένα μήνα μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, οι Νοσοκομειακοί γιατροί αναμένουμε την ανάληψη δράσης από την Πολιτεία αλλά και από την Ομοσπονδία μας (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.), για την επίλυση επιτέλους των προβλημάτων του κλάδου.

 

Αναμένουμε και απαιτούμε συγκεκριμένα :

1.    Την άμεση προκήρυξη των 2000 νέων θέσεων ιατρών για το 2009 (ειδικών και ειδικευομένων), ώστε να υπάρχουν ασφαλή και ανθρώπινα ωράρια εργασίας.

2.    Την ολοκλήρωση των διαδικασιών εξέλιξης του ιατρικού προσωπικού, χωρίς καθυστερήσεις.

3.    Την επαρκή χρηματοδότηση των ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης, όπως αυτά καθορίζονται από τα αρμόδια επιστημονικά όργανα.

4.    Την άμεση κατάργηση, με αναδρομική ισχύ από 1/1/2009, του πλαφόν, το οποίο οδηγεί σε απλήρωτη εργασία, ιδιαίτερα στα επαρχιακά νοσοκομεία, όπου οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό είναι μεγάλες. Οι περικοπές στην πληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών για το πρώτο οκτάμηνο του έτους, θα μας οδηγήσει στο αμέσως προσεχές μέλλον, στην κατάθεση προγραμμάτων εφημέρευσης  μέχρι του ύψους πληρωμής, κάτι που συνεπάγεται ακάλυπτες από γιατρούς εφημερίες σε πολλές περιπτώσεις.

5.    Τον καθορισμό προτύπων εφημέρευσης, με ενεργοποίηση της κοινής επιτροπής Υπουργείου – ΟΕΝΓΕ, ώστε να αποφύγουμε στο μέλλον προβλήματα που θα αφορούν την κατάρτιση των προγραμμάτων και την πληρωμή των εφημεριών.

 

Επίσης αποφάσισε να επιδιωχθεί η τήρηση κοινής γραμμής από όλα τα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας, αφού είναι γνωστό ότι τα παραπάνω προβλήματα αντιμετωπίζουν όλα τα νοσοκομεία της Περιφέρειας.

 

Καλούμε την Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. να ορίσει αμέσως την  ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου μας.  Στο μεταξύ απαιτούμε αφύπνιση και δραστηριοποίησή της στην κατεύθυνση των διεκδικήσεων του κλάδου για ζητήματα προτεραιότητας για τους νοσοκομειακούς ιατρούς,  που είναι αυτά που σχετίζονται με την υλοποίηση των άρθρων του ν.3754/2009.

Επίσης

Καλούμε την Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. να γνωστοποιήσει στην Υπουργό, στον Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές, με παράλληλη κοινοποίηση στα Μ.Μ.Ε., την αδυναμία λειτουργίας των νοσοκομείων με τα νυν δεδομένα, και να ζητήσουν να σταματήσει κάθε κωλυσιεργία στην εφαρμογή του νόμου και της συλλογικής μας σύμβασης, ώστε να δοθεί άμεσα τέλος στο έκνομο και κωμικοτραγικό σημερινό εργασιακό καθεστώς των νοσοκομειακών γιατρών που προκαλεί τις γνωστές, δραματικές όσο και επονείδιστες δυσλειτουργίες του Ε.Σ.Υ..

 

                                                                  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

                                             ΜΟΣΧΟΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ