ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Πρόταση Σκουλάκη για σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης των Προμηθειών στην Υγεία

p>


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗ

«Τη σύσταση μιας διακομματικής κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής – στα πλαίσια της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων – που θα εποπτεύει τις προμήθειες πάσης φύσεως υλικών (υγειονομικών, φαρμακευτικών, κ.α.) στο τομέα της υγείας και της ασφάλισης» πρότεινε χθες ο Εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα τις εξελίξεις στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της χώρας.

 

«Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα τρομερά και απίστευτα πράγματα που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας στο χώρο της υγείας, υπερκέρδη να καταγράφονται από τους προμηθευτές, παράνομες απευθείας αναθέσεις προμηθειών και υπέρογκα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία  και να περνάνε απαρατήρητα δίχως να ασχολείται η Βουλή. Την πρόταση αυτή την καταθέτω για να το συζητήσετε με τους συναρμόδιους Υπουργούς και η οποία εφόσον γίνει πραγματικότητα θα έχουμε προσφέρει κάτι σημαντικό στην πατρίδα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουλάκης απευθυνόμενος στον παριστάμενο στη συνεδρίαση Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Α. Λοβέρδο, ο οποίος με τα σειρά του δεσμεύτηκε πως θα εξετάσει τη πρόταση του βουλευτή Χανίων.

 

Παράλληλα ο κ. Σκουλάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα οφέλη που θα προκύψουν από τα νέα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση στο τομέα του φαρμάκου τονίζοντας ταυτόχρονα πως «οι φαρμακευτικές δαπάνες είναι οι δεύτερες μεγαλύτερες μετά τις αμυντικές» και πως «το κόστος της φαρμακευτικής κατανάλωσης άγγιξε το τέλος του 2009 τα 9,2 δις. €», επαναφέροντας τη πρόταση του για τη «σύσταση Ειδικής Γραμματείας Φαρμακευτικής Πολιτικής, η οποία θα ενοποιήσει τις διάσπαρτες υπηρεσίες, δεδομένου ότι οι αρμοδιότητες σε σχέση με το φάρμακο, διαχέονται σε πέντε υπουργεία συνολικά».

 

Πέραν των παραπάνω ο κ. Σκουλάκης επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μια διατομεακή πολιτική για την υγεία, η οποία θα ασκείται αποκλειστικά και μόνο από το Υπουργείο Υγείας και προς αυτή τη κατεύθυνση συμβάλλει και η απόφαση της κυβέρνησης για διαχωρισμό των κλάδων υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων από τους κλάδους σύνταξης, η οποία σύμφωνα με τον Εισηγητή του ΚΤΕ Υγείας «συνιστά μια σημαντικότατη αλλαγή η οποία θα σηματοδοτήσει το κοινωνικοασφαλιστικό και υγειονομικό σύστημα της χώρας».

 

Τέλος ο κ. Σκουλάκης τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η αναδιοργάνωση και ολοκλήρωση του δημόσιου συστήματος ΠΦΥ – ιδιαίτερα στις πόλεις – όπως προβλέπει το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, παρέμβαση που σύμφωνα με το κ. Σκουλάκη συνδέεται άμεσα με όλες τις αλλαγές στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα.