Δελτίο Τύπου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχ.Κριτσωτάκη-ΥΠΟΘΕΣΗ «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»: να πάρει θέση η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας

    ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

   

   

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

    ΥΠΟΘΕΣΗ «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»:

    να πάρει θέση η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας

   

    Συνεχίζεται η συζήτηση σχετικά με το μέλλον του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν». Στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στις 22.02.2011, τέθηκε το ζήτημα της αποστολής στον Εισαγγελέα, των πρακτικών της Επιτροπής, στην οποία κατέθεσε ο επικεφαλής της MIG – MARFIN κ. Βγενόπουλος.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, αφού συμφώνησε με την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής να σταλεί όλος ο φάκελος στον εισαγγελέα τόνισε τα ακόλουθα:

    «Είναι σοβαρές οι ευθύνες και των τριών πλευρών, οι οποίες εμπλέκονται στο τεράστιο πρόβλημα του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν»: του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του κ. Μαρτίνη, του Ιατρικού Κέντρου και του κ. Αποστολόπουλου, της MARFIN και του κ. Βγενόπουλου. Και βεβαίως πρέπει να διαλευκανθούν και αποδοθούν εκεί που πρέπει.

    Όμως, μείζον ζήτημα αποτελεί η στάση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του για το τεράστιο αυτό θέμα, δεν παρεμβαίνει, δεν εκθέτει τις δικές του απόψεις, τις δικές του εκτιμήσεις, τις δικές του προτάσεις.

    Η τακτική αυτή του ΥΥΚΑ αφήνει ουσιαστικά να εξελιχθεί η επιχειρηματική διαμάχη γύρω από το «Ερρίκος Ντυνάν», μια διαμάχη που οδηγεί νομοτελειακά, αν δεν παρέμβει το κράτος και η κοινωνία, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι εν τέλει, στην ιδιωτικοποίηση και τελικά στην πώληση του κοινωφελούς ιδρύματος, κάτι που δεν φαίνεται να αντιτίθεται στην μνημονιακή πολιτική του υπουργείου και της κυβέρνησης συνολικά.

    Το βασικό και ουσιαστικό είναι ότι πρέπει να πάρει θέση ο κ. Υπουργός εδώ στη Βουλή, να μας εκθέσει τις προτάσεις της κυβέρνησης για το πρόβλημα «Ερρίκος Ντυνάν». Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να μην λέει κανείς τίποτα. Αυτό είναι μείζον σκάνδαλο.

    Και βέβαια επισημαίνουμε άλλη μια φορά, ότι πρέπει να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα της μη καταβολής μισθών στους εργαζόμενους του νοσοκομείου.»

    Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρα κατά της πώλησης του «Ερρίκος Ντυνάν» και έχει υποβάλει σαφείς προτάσεις, που συνοψίζονται στα εξής:

    · Να εξυγιανθεί το «Ερρίκος Ντυνάν», να βγει από το «σύστημα της φιλανθρωπίας» και να ενταχθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας

    · Να μην πουληθεί, να μην ιδιωτικοποιηθεί το «Ερρίκος Ντυνάν»

    · Να σταματήσει η λογική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης δράσεων και υπηρεσιών των μονάδων υγείας

    · Να μην υλοποιηθεί η δυνατότητα, που δίνει ο μόλις ψηφισθείς νόμος για την υγεία, για την σύναψη συμβάσεων μεταξύ δημοσίων νοσοκομείων και τραπεζών για την χρηματοδότηση των προγραμμάτων προμηθειών και την εξόφληση των προμηθευτών πριμοδοτώντας έτσι τη δημιουργία κοινοπραξιών που θα λειτουργούν ως καρτέλ.

    · Να προστατευθούν και να εξασφαλισθούν τα εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».

    Καλούμε και πάλι τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, όλους τους απασχολούμενους στον χώρο της υγείας να υπερασπισθούν ότι έχει απομείνει από το δημόσιο σύστημα υγείας και να παλέψουμε όλοι για ένα πραγματικά δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο να προσφέρει δωρεάν και ασφαλείς ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες.

   

    28.02.2011

    ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ