Δεν άντεξε τις πιέσεις ο γιατρός

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΡΟΥΣΑΛΗΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ |

«Δεν με βαρύνει η παραμικρή αμέλειαπερί της δήθενπρόκλησης “σωματικής βλάβης” του μηνυτή και την “επιβάρυνση της υγείας” του ασθενούς και σε κάθε περίπτωσηεγώ είμαι εντελώς ανυπαίτιος». Αυτά υποστήριζε ο νευροχειρουργός Δ. Α. με τις έγγραφες εξηγήσεις του που κατατέθηκαν στην πταισματοδίκη, προχθές, δηλαδή μία μόλις ημέρα προτού δώσει τέλος στη ζωή του. Είναι μια από τις περιπτώσεις που το θαύμα της ιατρικής μετατρέπεται σε εφιάλτη για όλους. Οχι μόνο για τον νευροχειρουργό, το πτώμα του οποίου εντοπίστηκε χθες από την Αστυνομία στην Πεντέλη. Απαγχονίστηκε μέσα στο αυτοκίνητό του, δένοντας τη γραβάτα του στη χειρολαβή πάνω από το παράθυρο της πόρτας του οδηγού- μοιάζει αδύνατον για τον μέσο άνθρωπο, αλλά όχι για έναν γιατρό, να βάλει τέλος στη ζωή του με αυτόν τον τρόπο, καθισμένος…

Το πεντάχρονο παιδί του ακόμη περιμένει τον πατέρα του, αγνοώντας το γεγονός ότι τερμάτισε τη ζωή του, καθώς βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διαμάχης, το βάρος της οποίας δεν μπόρεσε να αντέξει.

Ο Δ. Α., όπως και οι δύο συνάδελφοί του με την ίδια ειδικότητα Δ. Ρ. και Α. Γ., κλήθηκε στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται με παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, για να παράσχει εξηγήσεις ως ύποπτος τέλεσης σωματικής βλάβης από αμέλεια «από υπόχρεο σε ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή εξ επαγγέλματος». Αφορμή απετέλεσε η μήνυση εις βάρος των τριών γιατρών που υπεβλήθη για λογαριασμό του κ. Γιώργου Αλβέρτη από τη σύζυγό του και κόρη του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ, κυρία Αλεξία Αλβέρτη.

Αυτό που επεσήμαιναν στις εξηγήσεις τους οι γιατροί Δ. Α. και Δ. Ρ. είναι ότι η μήνυση κατατέθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2009, ήτοι έναν μόλις μήνα πριν από την πενταετή παραγραφή του αδικήματος. Μάλιστα ο Δ. Ρ. υποστηρίζει για το θέμα αυτό: «Η επίκληση του κινδύνουπαραγραφής, ως λόγου που αποκλείει την πραγματικήδιερεύνηση ισχυρισμών και ζητημάτων που απαιτούνιδιαίτερες γνώσεις επιστήμης,καθιστά εντελώς προσχηματική την τυπική παραχώρηση υπερασπιστικήςευχέρειας».