Δεν απέδωσε η ρύθμιση χρεών προς το ΙΚΑ

Σε πλήρη αποτυχία κατέληξε η τελευταία ρύθμιση χρεών προς το ΙΚΑ την οποία εφάρμοσε η κυβέρνηση, παρά τους ευνοϊκούς όρους που περιείχε, οι οποίοι είχαν χαρακτηριστεί «χαριστικοί» από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Το Ιδρυμα εισέπραξε μόλις 170 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 4 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι οφείλουν 240.000 εργοδότες στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι οι περισσότεροι οφειλέτες επιμένουν να αρνούνται να καταβάλουν τις οφειλές ακόμη και με ευνοϊκούς όρους. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι η τέταρτη κατά σειρά τα τελευταία πέντε χρόνια και δείχνει την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να εισρεύσει «ζεστό χρήμα» στο ασφαλιστικό ταμείο.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διαφωνούν με τη συγκεκριμένη τακτική καταγγέλλοντας ότι με τον τρόπο αυτόν ουσιαστικά επιβραβεύονται οι κακοπληρωτές.

Στο μεταξύ η οικονομική κρίση πλήττει ιδιαίτερα τα έσοδα του ΙΚΑ, καθώς ο ρυθμός εισροής των εσόδων δεν ξεπερνά το 1% αντί του προϋπολογιζομένου 7%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις την εφετινή χρονιά η «μαύρη τρύπα» στο Ιδρυμα αναμένεται να εκτοξευθεί στα 2 δισ. ευρώ.