Δεν έχουν «χαρτιά», δεν βρίσκουν γιατρειά

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: «Κλειστά» τα νοσοκομεία του ΕΣΥ για όσους δουλεύουν ανασφάλιστοι ή χάνουν την εργασία τους και τα ένσημα

 

 

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

 

Ιστορίες ανθρώπων που κατάγονται από διαφορετικές ηπείρους και συναντήθηκαν στη χώρα μας, εργάστηκαν χρόνια αλλά στην πορεία αρρώστησαν, με αποτέλεσμα να χάσουν τα ένσημα, την άδεια παραμονής τους και να βρεθούν παράνομοι και χωρίς δυνατότητα νοσηλείας αποδεικνύουν την αδυναμία του Εθνικού Συστήματος Υγείας να παρέχει χωρίς διακρίσεις υπηρεσίες.

 Το μαρτυρούν πολλές χιλιάδες άνθρωποι -ακόμα και ασθενείς με AIDS- που περιμένουν στις ουρές των πολυϊατρείων της οργάνωσης «PRAKSIS» ή των Γιατρών του Κόσμου. Οι γυναίκες που «κλέβουν» τα παιδιά τους και φεύγουν κρυφά μόλις γεννήσουν από τα νοσοκομεία, αφού δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν τα νοσήλια και κανείς ασφαλιστικός φορέας δεν τις καλύπτει. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι δούλεψαν χρόνια ανασφάλιστοι, όπως μας βεβαιώνουν.

Η αναμονή δεν θα πάει χαμένη. Οι γιατροί των πολυϊατρείων αποδεικνύουν πάντα την έγνοια τους

Οπως επισημαίνεται στην έκθεση «για τα εμπόδια και τις δυσκολίες πρόσβασης των υπηκόων τρίτων χωρών» του Τζ. Αντύπα, προέδρου της οργάνωσης « PRAKSIS», «απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο σύστημα υγείας είναι η ύπαρξη σύμβασης εργασίας βάσει του ν. 3386/2005. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπ. Υγείας δεν θα γίνονται δεκτοί αλλοδαποί εκτός από επείγοντα περιστατικά. Ετσι οι περισσότεροι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν σε δημόσια νοσοκομεία επειδή δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα και θα πρέπει να πληρώσουν ιδιώτες γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα. Δεν χρησιμοποιούν τα δημόσια νοσοκομεία και από το φόβο της απέλασής τους».

Ενδεικτικό είναι ότι το πολυϊατρείο της οργάνωσης επισκέφθηκαν 2.173 ασθενείς που δεν είχαν χαρτιά, 3.199 που είχαν κάνει αίτηση πολιτικού ασύλου και περιμένουν, 36 πρόσφυγες, 189 μετανάστες. Από αυτούς, οι 3.417 ήταν άνεργοι, οι περισσότεροι λόγω της αρρώστιας τους, και ανασφάλιστοι.