«Δεν είναι όλοι οι γιατροί φοροφυγάδες»

Ευσυνείδητοι, σκληρά εργαζόμενοι, πενιχρά αμειβόμενοι και όχι φοροφυγάδες είναι η πλειονότητα των γιατρών, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με αφορμή δημοσίευμά μας για κοινοτικές επιδοτήσεις.

Η επιστολή του ΠΙΣ έχει ως εξής:

«Το Σάββατο, 4 Ιουλίου, σε δημοσίευμά σας που υπογράφεται από την κ. Δήμητρα Καδδά, όσον αφορά το πρόγραμμα ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομικών (ενίσχυση γιατρών – δικηγόρων – λογιστών για αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού και λογισμικού) χαρακτηρίζετε τους γιατρούς “φοροφυγάδες” και “έχοντες”.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η πλειοψηφία των γιατρών είναι ευσυνείδητοι επαγγελματίες, σκληρά εργαζόμενοι, πενιχρά αμειβόμενοι και σε καμιά περίπτωση δεν είναι αυτό που αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος έχουμε δώσει σκληρούς αγώνες τα προηγούμενα χρόνια γιατί αναίτια απέκλειαν τους γιατρούς από αυτά τα προγράμματα ως φυσικά πρόσωπα, ενώ οι εταιρείες συμμετείχαν.

Ζητούμε κατά νόμον να δημοσιευθεί η παρούσα επιστολή μας προς ενημέρωση των γιατρών αφενός μεν, και αφετέρου την αποκατάστασή των στην κοινή γνώμη.

Σημειωτέον, ότι με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας μετά το δημοσίευμα, δεν εξαίρεσε τους ιατρούς από το συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Την επιστολή υπογράφουν η κ. Β. Ανεμοδουρά (πρόεδρος) και ο κ. Κ. Γιαννακόπουλος (γεν. γραμματέας) του ΠΙΣ.

Απάντηση συντάκτη: Οι δύο λέξεις στις οποίες στηρίζει την επιστολή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος βρίσκονται στην αρχή του κειμένου. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το υπουργείο επιχειρεί «να αποκλείσει… φοροφυγάδες ιατρούς, δικηγόρους και λογιστές από το πρόγραμμα» και ότι «μετά τις αντιδράσεις περί διανομής του κοινοτικού χρήματος σε… έχοντες» προσανατολίζεται σε χαμηλότερες επιδοτήσεις (σύμφωνα με πληροφορίες από 80% σε 60% επί της δαπάνης).

Δεν λέγεται λοιπόν ότι οι φοροφυγάδες είναι η πλειονότητα. Αλλά ότι το υπουργείο θεωρεί ότι υπάρχουν, βάσει στοιχείων που έχει ζητήσει και τώρα μελετά.

Αλλωστε, υπάρχουν και γνωστά στοιχεία περί φοροδιαφυγής, αν και παλαιότερα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» (14/7/2006) για τον επίσημο απολογισμό των ελέγχων της ΥΠΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2006, στο 56% των ιατρών που ελέγχθηκαν (369 επί συνόλου 702) βρέθηκαν παραβάσεις, που αφορούσαν τη μη έκδοση αποδείξεων, την πλημμελή τήρηση εγγράφων κ.λπ.

Σημειώνουμε ότι καμιά απάντηση του υπουργείου Οικονομίας δεν υπήρξε στο δημοσίευμά μας.