Δεν μας τα λέτε όλα κ. Βουδούρη για τον ΕΟΠΥΥ

div class=”article-content”>

ΠΗΓΗ:Ygeionomikoi.gr

Σε πρόσφατη συνέντευξη (15-5-2012) που παραχώρησε στο healthview ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ Γ Βουδούρης επιχειρεί να απαντήσει, θα λέγαμε να δικαιολογήσει, την τραγική εικόνα του οργανισμού που προΐσταται.

Η συνέντευξη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού εκτός από το ‘απολογητικό’ ύφος του προέδρου του ΕΟΠΥΥ «αποκαλύπτονται» και σημαντικά στοιχεία για την σημερινή εικόνα του οργανισμού.

Δεν θα σχολιάσουμε βεβαίως για το ποιος πρέπει να ντρέπεται για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ, οργανισμός που προβλήθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης και του Υπουργού Υγείας κ Λοβέρδου σαν τομή στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Ίσως οι ασφαλισμένοι του οργανισμού θα είχαν πολλά να πουν στον κ. Βουδούρη για την αφάνταστη ταλαιπωρία που υφίστανται και το γεγονός ότι έχουν συνεχώς το χέρι στην τσέπη για να έχουν υπηρεσίες υγείας.

Θα θέλαμε όμως να σχολιάσουμε ορισμένα σημεία των δηλώσεων του κ. Βουδούρη που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

  1. Ο κ Βουδούρης έχει αρχίσει τον «κονταίνει τον πήχη» σε σχέση με τα οικονομικά στοιχεία του οργανισμού. Στην συνέντευξη όχι μόνο αναγνωρίζει ότι υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, αλλά με τα οικονομικά στοιχεία που παραθέτει ομολογεί ότι αυτό μπορεί να εκτιναχθεί ακόμα περισσότερο. Λέει ο κ. Βουδούρης ότι ο αρχικός προϋπολογισμός για τον οργανισμό ήταν 9,8 δις ευρώ (8,5 από εισφορές και 1,3 δις ευρώ από κρατική συμμετοχή). Αναγνωρίζει ότι με την εκκίνηση του ΕΟΠΥΥ «ανακάλυψαν» ότι οι εισροές από ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 4,5 δις ευρώ και η κρατική συμμετοχή περιορίστηκε στα 800 εκατ,. ευρώ περίπου, λόγω μνημονίου, δηλαδή συνολικά έσοδα 5,3 εκατ. ευρώ. Μόνο εξ αυτού του γεγονότος το έλλειμμα του οργανισμού φτάνει σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις τα 4,5 δις ευρώ. Η απόκλιση αυτή είναι τεράστια και ουσιαστικά το έλλειμμα του οργανισμού ξεπερνάει το 40% των λειτουργικών του αναγκών. Όμως ο κ. Βουδούρης προχωρά και σε μια άλλη σημαντική επισήμανση. Ομολογεί ότι ακόμα και η πρόβλεψη για τα 4,5 δις από εισφορές των ασφαλισμένων είναι στον αέρα, αφού μόνο οι εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων πηγαίνουν με σιγουριά στα ταμεία του οργανισμού. Είναι γνωστό άλλωστε από πρόσφατα δημοσιεύματα ότι ο ΟΓΑ δεν έχει καταβάλλει «φράγκο» από την αρχή του έτους στον ΕΟΠΥΥ ενώ το ΙΚΑ πρόσφατα δεν κατέβαλε 130 εκατ. για να τα χρησιμοποιήσει σε μισθούς και συντάξεις. Αν αυτό δεν οδηγεί σε χρεοκοπία έναν οργανισμό, πως αλλιώς θα μπορούσε να εμφανιστεί κ. Βουδούρη;
  2. Ο κ. Βουδούρης ταυτόχρονα επιχειρεί και μια άλλη «ντρίπλα» για να ωραιοποιήσει όσο είναι δυνατόν την οικονομική κατάσταση του οργανισμού. Μιλά ότι μετά από προσπάθειες περιόρισε αυτός προφανώς και η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ τις δαπάνες στα 6 δις ευρώ. Εδώ όμως ανακύπτουν εύλογα ερωτήματα. Ο κ. Βουδούρης προσμετρά στις δαπάνες τις οφειλές στα Νοσοκομεία ή αυτά δεν είναι μέσα στους υπολογισμούς που ο ίδιος κάνει. Το λέμε αυτό γιατί στην ίδια την συνέντευξη αναφέρει ότι αν εισέπραττε όλα τα έσοδα δηλαδή τα 5,3 δις ευρώ θα μπορούσε να αποπληρώσει φάρμακα, γιατρούς, εξετάσεις και παροχές στους ασφαλισμένους και για τα νοσοκομεία «που και εκεί κάτι θα βρίσκαμε». Είναι γνωστό ότι οι οφειλές προς τα νοσοκομεία δεν περιορίζονται στα 700 εκατ. που απομένουν αλλά είναι αρκετά δις ευρώ. Προφανώς ο κ. Βουδούρης δεν υπολογίζει τις οφειλές προς τα Νοσοκομεία, δε σκοπεύει, ή μάλλον θα λέγαμε ότι δεν μπορεί με τα χρήματα που διαθέτει όχι τα Νοσοκομεία να αποπληρώσει αλλά ούτε να καλύψει και τις ανάγκες για τις υπόλοιπες υπηρεσίες του οργανισμού.
  3. Ο κ. Βουδούρης αναφέρει ότι τα έξοδα περιορίστηκαν στα 6 δις ευρώ. Θα έλεγε κάποιος μπράβο αφού κατάφερε να περιορίσει δαπάνες που δεν ήταν αναγκαίες. Το ερώτημα είναι αν τα έξοδα είναι 6 δις όπως λέει ο κ. Βουδούρης γιατί σχεδίασαν τον αρχικό προϋπολογισμό του οργανισμού στα 9,8 δις ευρώ. Απόκλιση 4 δις ευρώ περίπου σε δύο εκδοχές μπορούν να παραπέμψουν, ή στην έλλειψη ικανότητας αυτών που σχεδίαζαν ή και εμείς αυτό θεωρούμε σωστό ότι σκοπεύουν με τις περικοπές και την μεταφορά του βάρους στους ασφαλισμένους να κατεβάσουν με «θεραπεία σοκ» τα έξοδα σε αυτό το ύψος ή και πολύ χαμηλότερα.

Επιμένουμε λοιπόν στις αναφορές που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι στο χείλος του γκρεμού. Δεν θριαμβολογούμε γιατί μπορεί η ζωή μας επιβεβαιώνει αλλά δυστυχώς την πληρώνει ο ελληνικός λαός, δεν ντρεπόμαστε βεβαίως για αυτές μας τις αναφορές.

Επειδή μας ενδιαφέρει πρώτα από όλα η δυνατότητα των εργαζομένων κα του λαού μας να έχει υγειονομική περίθαλψη, δεν ξέρουμε αν ο κ. Βουδούρης μας θεωρεί Κασσάνδρες αλλά θεωρούμε ότι η μοναδική σωτηρία για τον ΕΟΠΥΥ είναι άμεσα η γενναία χρηματοδότηση από το κράτος. Αυτό βεβαίως έρχεται σε σύγκρουση με τις μνημονιακές πολιτικές που η ανατροπή τους πλέον είναι μονόδρομος. Ας το αποδεχτεί και ο κ. Βουδούρης και ας μην προσπαθεί να μεταφέρει αλλού τις ευθύνες για την τραγική κατάσταση του οργανισμού.

 

Επειδή γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον για την κατάσταση του ΕΟΠΥΥ και βεβαίως δεν φοβούμαστε την αντιπαράθεση των ιδεών δημοσιεύουμε στη συνέχεια την συνέντευξη του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρη στο healthview

 

 

Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμο Βουδούρη

Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, αναρωτιέται γιατί κανείς δε βγαίνει να υπερασπιστεί τον Οργανισμό και λέει χαρακτηριστικά: «Τι συμβαίνει; Μήπως ντρέπονται για τον ΕΟΠΥΥ;». Ο κος Γεράσιμος Βουδούρης μιλάει στο healthview για το πως στήθηκε μέσα σε ένα χρόνο και λειτουργεί ο δεύτερος μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός της Ευρώπης με 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους προς το παρόν, αφού τον Ιούνιο έπονται και άλλοι 1,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι.

Ο κος Βουδούρης ζητάει από τους φαρμακοποιούς να κάνουν μια εβδομάδα υπομονή για να βρεθούν τα χρήματα και να πληρωθούν. Περιγράφει επίσης το εναλλακτικό σενάριο που θα τεθεί σε εφαρμογή αν δεν «προχωρήσει» η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που τη Δευτέρα έκανε μία …ακόμη πρεμιέρα. Ακόμη εκφράζει την αγωνία του για το πως θα καλυφθούν τα ελλείμματα αλλά και το θυμό του για όλους αυτούς που μετατρέπουν εύκολα και ανέξοδα τον ΕΟΠΥΥ σε σάκο του μποξ!

Μήπως τα προβλήματα ξεκινάνε από το γεγονός ότι παρότι μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα στην ιστορία της χώρας όλα έγιναν πρόχειρα και βιαστικά;

Ο ΕΟΠΥΥ είναι μια μεγάλη ανατροπή που χρειαζόταν οπωσδήποτε να γίνει στη χώρα μας για να συμμαζέψουμε τις δαπάνες. Ξοδεύαμε για την υγεία όσα η Γερμανία ή η Γαλλία και όμως κανείς δεν ήταν ευχαριστημένος…… Όλοι, μηδενός εξαιρουμένου είχαμε πάρει γεύση από κακές υπηρεσίες είτε αυτές είχαν να κάνουν με το φακελάκι, είτε με ότιδήποτε άλλο. Εμείς προσπαθήσαμε να ανατρέψουμε το σύστημα. Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι τα πράγματα έγιναν γρήγορα. Τό ότι όμως πήραμε τρεις σελίδες με ένα νόμο και μέσα σε ένα χρόνο φτιάξαμε ένα Οργανισμό που λειτουργεί, αυτό δε μπορεί να είναι κακό αλλά δείχνει τις δυνατότητες που έχουμε ως λαός.

Κάνατε λάθη που θα αποφεύγατε αν μπορούσατε να γυρίζατε το χρόνο πίσω;

Λάθη δεν κάνουν μόνο αυτοί που κοιμούνται. Αυτοί που προσπαθούν και δουλεύουν και βέβαια κάνουν λάθη. Αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω θα αγωνιζόμουν περισσότερο για να είχαμε ως Οργανισμός μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία κινήσεων. Ζήσαμε μια παράλογη κατάσταση μέχρι το τέλος του 2011 όταν πέντε διαφορετικές επιτροπές σε διαφορετικά υπουργεία σχεδιάζαν για τον ΕΟΠΥΥ χωρίς να συμμετέχει ο ΕΟΠΠΥ! Μας έραβαν κουστούμι χωρίς να μας πάρουν τα μέτρα! Χάσαμε πολύτιμο χρόνο μέχρι να καταλάβουν οι πολιτικές ηγεσίες ότι ένα, πρέπει να είναι το όργανο που αποφασίζει.

Επίσης θα προσπαθούσα περισσότερο για να είχα καλύτερη συνεργασία και συνενόηση με τους διαφορους φορείς υγείας, όπως στους γιατρούς τους φαρμοκοποιούς …Παρότι έχω ξοδέψει χιλιάδες ώρες συζητήσεων, όλοι μας χτυπάνε χωρίς να λογαριάζουν την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα.

Δεν έχουν δίκιο όταν ζητούν τα χρήματά τους; Δεν είναι υποχρεωμένος ο ΕΟΠΥΥ να καλύψει τις οφειλές;

Κοιτάξτε υπάρχει μια μεγάλη αδικία και είναι κρίμα να αμαυρώνεται η εικόνα του Οργανισμού. Εγώ δε λέω ότι δεν έχουν δίκιο στην ουσία όμως σύμφωνα με δύο νόμους τον ιδρυτικό 3918 και το πολυνομοσχέδιο για το μνημόνιο,τις οφειλές τις έχει αναλάβει το κράτος. Τώρα βρήκαν ευκαιρία όλοι γιατί υπάρχουν πράγματι παλιότερες οφειλές κυρίως από το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ να δείχνουν σαν τον Κολοκοτρώνη τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ. Υπάρχει η ερμηνεία του νόμου που λέει οτι ο ΕΟΠΥΥ είναι ο καθολικός διάδοχος. Ναι είναι ο καθολικός διάδοχος για πολλές υποθέσεις που σχετίζονται με πειθαρχικά, μετακινήσεις, αμοιβές, και πάρα πολλά άλλα που αφορούσαν τους παλιότερους Οργανισμούς. Δε μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να είναι καθολικός ανάδοχος και δέσμιος και όλων των παλιών οφειλών γιατί έτσι δε μπορούμε να λειτουργήσουμε. Εγώ ζήτησα και πήρα μια γνωμοδότηση από τις υπηρεσίες στην οποία αναφέρεται καθαρά ότι για τις παλιές οφειλές είναι υπεύθυνο το κράτος. Ας σταματήσουν λοιπόν αυτοί οι εξυπνάκηδες να δείχνουν συνέχεια τον ΕΟΠΥΥ και ας στραφούν αλλού…

Με τους φαρμακοποιούς τι θα κάνετε που σας έχουν προειδοποιήσει ότι έχουν φτάσει στα όρια τους και αν δεν τους πληρώσετε θα σταματήσουν να δίνουν φάρμακα στον κόσμο…

Οι φαρμακοιποιοί δεν πρέπει να μιλάνε γιατί είναι οι μόνοι από τον ΕΟΠΥΥ που έχουν πάρει τα χρήματά τους. Και εδώ υπάρχει μία εμπλοκή γιατί είχαμε συμφωνήσει με όλους τους φορείς και με τον Υπουργό ότι θα υπάρχει ένας προϋπολογισμός για 240 εκ. ευρώ το μήνα και αυτοί μας έφεραν για το μήνα Μάρτιο 270εκ! Αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ας το καταλάβουν. Ζητήσαμε λοιπόν μία διευκόλυνση μέχρι να μετακινηθούν κάποια κεφάλαια από τον ΤΑΥΤΕΚΩ (Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών & Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας.) Αν δε μπορούνε να το κατανοήσουν αυτό τι να πω…

Τι συμβαίνει με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Θέλω να είμαι καθαρός και θα σας πω ότι πράγματι αυτό είναι άλλο μεγάλο πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα αλλά δεν ευθύνεται ο ΕΟΠΥΥ, γιατί τον σχεδιασμό της τον έχει αναλάβει η ΗΔΙΚΑ. Δε θέλω να χτυπήσω την ΗΔΙΚΑ αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί όταν δε λειτουργεί το σύστημα έρχονται εδώ τα εξώδικα. Δε μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να γίνεται για όλα ο σάκος του μποξ!

Εμείς ήδη έχουμε εναλλακτική λύση και αν δεν επιλυθεί άμεσα το πρόβλήμα θα θέσουμε σε εφαρμογή το δικό μας σύστημα που ακόμα και σε χαρτοπετσέτα να γραψουνε οι γιατροί τη συνταγή εμείς θα μπορούμε να πάρουμε την πληροφορία που θέλουμε και να κάνουμε τον έλεγχο της λαθροσυνταγογράφησης για να ελέγξουμε τις δαπάνες.

Και την τρύπα του ελλείμματος πως θα την ελέγξετε;

Ο προυπολογισμός του ΕΟΠΥΥ όταν ξεκίνησε περυσι υπήρχε η πολύ φιλόδοξη εκτίμηση ότι θα είναι περίπου 8,5 δις ευρω και αυτό έχει να κάνει με τις περίφημες επιτροπές που σας λέω γιατί κάποιοι δεν ήξεραν ακριβώς τα πράγματα. Εμείς – που και τότε ασκούσαμε διοίκηση – ξέραμε ότι όλοι οι ασφαλισμένοι δεν ήταν «ενεργοί» με την έννοια ότι δεν πλήρωναν όλοι. Καθίσαμε λοιπόν κάτω και είδαμε με στοιχεία ποιοι πληρώνουν και στο τέλος διαπιστώσαμε ότι αντί για 8,5 δις στο ταμείο έμπαιναν 4,5 δις ευρώ! Είχαμε πρόσθετο το 0,6 του ΑΕΠ δηλ. 1 δις 300 εκατομμύρια, Μαζέψαμε και όσο μπορούσαμε τα έξοδα και φτάσαμε τα 6 δις περίπου. Άρα είχαμε ένα άνοιγμα γύρω στα 150 εκατομ. Όταν ρωτηθήκαμε πως θα καλύψουμε αυτη την τρύπα απαντήσαμε ότι υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία από τους μεταφερόμενους φορείς που ενσωματώθηκαν, τα οποία θα αξιοποιήσουμε. Στη συνέχεια όμως μέσα σε μια νύχτα το 0,6 του ΑΕΠ έγινε 0,4 και το έλλειμμα εκτινάχτηκε στα 750 εκ. Από την άλλη και τα 4,5 δις έσοδα λόγω της ύφεσης και της μείωσης των εισφορών είναι και αυτό πλέον, ως νούμερο, ανεδαφικά. Πλην των δημοσίων υπαλλήλων όλα τα άλλα έσοδα από τους υπόλοιπους ασφαλισμένους είναι ρευστά και μας στερούν τη δυνατότητα να είμαστε ένας νοικοκυρεμένος Οργανισμός. Αν τα πράγματα πήγαιναν όπως τα είχαμε σχεδιάσει θα πληρώναμε φάρμακα κλινικές εργαστήρια, μισθούς γιατρούς, και το μόνο που θα έμενε θα ήταν τα δημόσια νοσοκομεία που και εκεί κάτι θα βρίσκαμε. Αυτό θα πρέπει να είναι και το μέλημα της επόμενης κυβέρνησης. Γιατί θα πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο κονδύλι για να είναι εντάξει ο ΕΟΠΥΥ με τις υποχρεώσεις του και μόνο τότε θα μπορεί να κάνει περικοπές, ελέγχους και διαπραγματεύσεις. Όταν δεν είσαι εντάξει δε μπορούν να είναι καλές οι συμφωνίες σου. Πως να το κάνουμε;

Τι απαντάτε στις Κασσάνδρες που λένε ότι ο ΕΟΠΥΥ μέχρι τον Ιούνιο θα καταρρευσει;

Δεν έχω δει πουθενά να διαλύονται Οργανισμοί. Ο ΕΟΠΥΥ, ας το βάλουν καλά στο νού τους οι Κασσάνδρες, δεν ήταν απαίτηση του μνημονίου, ήταν αγώνας και προσπάθεια 30 χρόνων να φτιαξουμε πρωτ&