“Δεν παραιτούμαι και δεν απολογούμαι!” λέει ο πρύτανης του Πανεπιστήμιου Κρήτης Ι. Παλλήκαρης

 

 

Αποκλείει, για άλλη μια φορά, το ενδεχόμενο παραίτησής του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιωάννης Παλλήκαρης, μία μέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Συγκλήτου στο Ρέθυμνο.

Εν τω μεταξύ, σήμερα στις 2 το μεσημέρι στο τμήμα Χημείας στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών, πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση των διδασκόντων του ιδρύματος στο Ηράκλειο.

Τη Γ.Σ. έχει συγκαλέσει το ΔΣ του ενιαίου φορέα διδασκόντων στο Ηράκλειο που σε ανακοίνωσή του έχει καλέσει την Πρυτανεία να μεριμνήσει για την συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου, όσον αφορά τις αρμοδιότητες του παραιτηθέντος Αντιπρύτανη αλλά και την Πρυτανεία, τους Κοσμήτορες των Σχολών και τους προέδρους των Τμημάτων να συγκαλέσουν τα αρμόδια όργανα για ενημέρωση και συζήτηση επί των προβλημάτων που έχουν προκύψει, και, όπου είναι αναγκαίο και αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να δρομολογήσουν τις διαδικασίες διερεύνησης των πραγματικών γεγονότων.

Το θέμα εκλογής του προσώπου που θα καλύψει τη θέση του αντιπρύτανη υποδομών και φοιτητικής μέριμνας αναμένεται να μονοπωλήσει την αυριανή συνεδρίαση- αν δε διακοπεί εξαιτίας αντιδράσεων που αναμένεται να υπάρξουν από φοιτητές. Η διαδικασία αντικατάστασης του κ. Κιτσόπουλου έχει ήδη ξεκινήσει από το πρυτανικό συμβούλιο ενώ στη Σύγκλητο αναμένεται να οριστεί ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων.

EAAK: “Κλασική συνταγή παραίτησης”

Η παράταξη ΕΑΑΚ, σε ανακοίνωσή της, περιγράφει τις κινήσεις της πρυτανείας του ιδρύματος, η οποία, σύμφωνα με την παράταξη, υπηρετούσε πάντα τα συμφέροντα των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «οι ευθύνες που βαραίνουν τις πλάτες της Πρυτανείας είναι πολλές, και η κλασική συνταγή παραίτησης Αντιπρυτάνεων ( βλ. παραίτηση Λάβδα) για λόγους ευθιξίας, είναι πολύ παλιά για να μας πείσει για τα αγνά τους αισθήματα ως δημόσιους λειτουργούς.

Το επόμενο διάστημα η πρυτανεία πρέπει να τοποθετηθεί δημόσια για όλα τα παραπάνω ζητήματα που αφορούν την πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι το ενδιαφέρον της Συγκλήτου να μονοπωλήσουν οι ποινικές ευθύνες – που σίγουρα έχει – ο Πρύτανης.

Όσο η παραίτηση μελών της Πρυτανείας δεν εκφράζει αλλαγή της πολιτικής της κατεύθυνσης, μας αφήνει παντελώς αδιάφορους.

Συνεχίζουμε να παλεύουμε για την μη εφαρμογή και κατάργηση των αντιδραστικών νόμων σε παιδεία και εργασία που επέβαλαν οι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και στηρίζει η πρυτανεία κόντρα στα δικαιώματα φοιτητών και εργαζομένων, ενώ θα διασφαλίσουμε το άσυλο με κάθε τρόπο, υπερασπιζόμενοι τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα».