Δεν πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία

Χρωστούν 400.000.000 ευρώ στα νοσοκομεία.

 • Βουλιάζουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας εξαιτίας των χρημάτων που δεν τους καταβάλλουν τα ταμεία, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πλήθος προβλήματα στη λειτουργία τους. Κακοπληρωτές αναδεικνύονται ο ΟΓΑ, το ΙΚΑ, το Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) και ο Οίκος Ναύτου.
 • Οποιαδήποτε πιθανή λύση του προβλήματος δεν φαίνεται να βρίσκεται βραχυπρόθεσμα. Ίσως το μόνο που θα μπορούσαν να κάνουν τα νοσοκομεία, για να εισπράξουν τα υπέρογκα ποσά που τους οφείλονται, είναι να καταφύγουν στα δικαστήρια, σε μια σύγκρουση του κράτους με τον… εαυτό του.
 •  

  Της Νικολέτας Μπούκα

  Σε ασφυξία οδηγούν τα δημόσια νοσοκομεία τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς αυτά, καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των διοικήσεων, τα χρήματα που οφείλονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας ξεπερνούν τα 400.000.000 ευρώ.
  Αποτέλεσμα των χρεών αυτών είναι να μπαίνουν εμπόδια στη λειτουργία των νοσοκομείων, τα οποία με τη σειρά τους αδυνατούν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους. Όπως τονίζουν οι διοικητές των νοσοκομείων, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο και τους ασθενείς που νοσηλεύει, κύριοι κακοπληρωτές αναδεικνύονται τα μεγάλα ταμεία, όπως ο ΟΓΑ και το ΙΚΑ, αλλά και το Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων(ΤΣΜΕΔΕ) και ο Οίκος Ναύτου.  
  Όσο για μια πιθανή λύση του προβλήματος, αυτή δεν φαίνεται να βρίσκεται βραχυπρόθεσμα. Ίσως το μόνο που θα μπορούσαν να κάνουν τα νοσοκομεία για να εισπράξουν τα υπέρογκα ποσά που τούς οφείλονται είναι να καταφύγουν στα δικαστήρια, σε μία σύγκρουση του κράτους με τον… εαυτό του.
  Την ίδια στιγμή, όπως εξηγούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, ο νόμος 2789/2000 προέβλεπε ότι από 1.1.2000 το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία προκαταβάλλουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα δημοσίου δικαίου το 75% του συνολικού ποσού που προκύπτει από τα υποβαλλόμενα μηνιαίως σχετικά δικαιολογητικά για δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων τους, το αργότερο εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής τους. Σε περίπτωση μη εξόφλησης εντός των προθεσμιών, τα νοσηλευτικά ιδρύματα μπορούν να απευθύνονται στο γενικό λογιστήριο του κράτους για την παρακράτηση υπέρ αυτών των υφισταμένων απαιτήσεών τους ή για αποδόσεις εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα, κατά την ψήφιση του νόμου 3144/2003 ενσωματώθηκε διάταξη με την οποία το 75% της προκαταβολής των ασφαλιστικών ταμείων αυξήθηκε στο 90%.

  ΧΡΟΝΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
  “Το πρόβλημα είναι χρόνιο. Για παράδειγμα στο δικό μας νοσοκομείο ο Οίκος Ναύτου δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Φυσικά, το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ, ως μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία χρωστάνε τα περισσότερα χρήματα. Ωστόσο, συνήθως καταβάλλουν έναντι το 70% των οφειλόμενων και τα υπόλοιπα χρήματα όποτε έχουν. Αν δεν εισπράξουμε τα χρήματα αυτά, με τη σειρά μας δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους προμηθευτές μας. Διατάξεις για τον τρόπο πληρωμής των χρημάτων αυτών υπάρχουν, αλλά ουσιαστικά δεν εφαρμόζονται”, δηλώνει στη “Μ” ο διευθυντής του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου”, Γιώργος Χριστόπουλος.  
  Δυσβάσταχτα για τα επαρχιακά νοσοκομεία, τα οποία δεν έχουν άλλους πόρους, χαρακτηρίζει τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων ο διοικητής του νοσοκομείου Νάουσας, Γιώργος Ορφανός, στο νοσοκομείο του οποίου οφείλονται πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ.  
  Ο διοικητής του “ΑΧΕΠΑ”, Δημήτρης Γάκης, παραδέχεται ότι “το πρόβλημα είναι σημαντικό, καθώς τα νοσοκομεία εμφανίζονται ανακόλουθα απέναντι στους προμηθευτές τους. Επιτέλους πρέπει να βρεθεί λύση, διότι σε περίπτωση που οι προμηθευτές αποφασίσουν να σταματήσουν τις προμήθειες υλικών, όπως συνέβη και πρόσφατα, θα τρέχουμε πάλι να βρούμε υλικά”.  
  Από την πλευρά του, ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, Ιωακείμ Σιγάλας, επισημαίνει στη “Μ” ότι ο χρόνος των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία εξαρτάται κι από το πότε υποβάλλουν τα νοσοκομεία τα δικαιολογητικά τους για τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων, κάτι που πρέπει να γίνεται έγκαιρα.
  “Η διαδικασία που συνήθως ακολουθείται είναι ότι έως το τέλος του επόμενου μήνα τα νοσοκομεία υποχρεούνται να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά νοσηλείας των ασφαλισμένων του προηγούμενου μήνα. Τα δικαιολογητικά ελέγχονται από τον εκάστοτε ασφαλιστικό φορέα, ο οποίος φροντίζει για την εξόφλησή τους. Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί προβλήματα στην πληρωμή των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων, στις οποίες περιλαμβάνονται από την αγορά φαρμάκων κι αναλώσιμων υλικών μέχρι την πληρωμή νερού και ηλεκτρικού”, εξηγεί ο κ. Σιγάλας.

  ΠΙΟ ΣΥΝΕΠΕΣ ΤΟ ΙΚΑ
  Σύμφωνα με το διοικητή της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, Ιωακείμ Σιγάλα, το ΙΚΑ φαίνεται ότι είναι πιο συνεπές συγκριτικά με άλλα ταμεία, αφού σε πολλές περιπτώσεις καταβάλλει ως έναντι το 80%-90% των οφειλών του, πριν ολοκληρώσει την εκκαθάριση του. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις ταμείων, όπως το ΤΣΜΕΔΕ και ο ΟΓΑ, τα οποία οφείλουν χρήματα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης από τον Δεκέμβριο και τον Απρίλιο του 2006.

  Χρέη ασφαλιστικών ταμείων προς νοσοκομεία Κεντρικής Μακεδονίας

  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ / ΧΡΕΟΣ ΑΣΦ.ΤΑΜΕΙΩΝ

  Παπαγεωργίου 100.000.000
  ΑΧΕΠΑ 64.500.000
  Ιπποκράτειο 75.000.000
  Θεαγένειο 78.000.000
  ¶γιος Παύλος 10.000.000
  Σέρρες 22.500.000
  Έδεσσα 19.450.000
  Νοσοκομείο Πολυγύρου 7.000.000
  Κιλκίς 2.000.000
  Γουμένισσα 1.300.000
  Νάουσα 7.199.000
  Δερματολογικό 750.000