Δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς στην επερχόμενη φορολογική καταιγίδα

h4> 

          Σκέψεις για την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών

 

Το Υπουργείο Οικονομικών άνοιξε στο Open Government διαβούλευση για το φορολογικό νομοσχέδιο. Ανάμεσα στα θέματα της διαβούλευσης βρίσκεται και αυτό της αυτοτελούς φορολόγησης, το οποίο διατυπώνεται ως εξής:

«Προτείνεται η κατάργηση φοροαπαλλαγών ή αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων όταν δεν επιβάλλονται από λόγους κοινωνικής ευαισθησίας ή αντικειμενικά οικονομικά αίτια».

Η διατύπωση της πρότασης αφήνει από μόνη της σημαντικά περιθώρια ερμηνείας. Να σημειώσουμε ότι ήδη ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας κ. Μπεγλίτης δήλωσε (κλικ εδώ) ότι δεν θα φορολογηθεί επιπλέον το πτητικό επίδομα των πιλότων της πολεμικής αεροπορίας, το οποίο σήμερα φορολογείται με 15%. Η συγκεκριμένη δήλωση δημιουργεί προηγούμενο εργαζομένων που διατηρούν την αυτοτελή φορολόγηση, θεμελιώνοντας ανάλογη απαίτηση από πλευράς μας.

Γνώμη μας είναι ότι:

1.- Όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός συναδέλφων πρέπει να μπουν και να καταθέσουν την άποψή τους στην ιστοσελίδα Open Government στη σχετική ενότητα της αυτοτελούς φορολόγησης (κλικ εδώ). Η διατύπωση της άποψης πρέπει να γίνει με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό, δίνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι τυχόν αναίρεση όσων ισχύουν στη φορολόγηση των εφημεριών και της αποζημίωσης βιβλιοθήκης συνιστούν μονομερή ανατροπή όσων συμφωνήθηκαν πέρσι και αποτυπώθηκαν ως κλαδική συμφωνία, πράγμα που θα οδηγήσει αυτομάτως σε ακύρωση της κλαδικής συμφωνίας και σε τεράστιας κλίμακας κινητοποιήσεις. Η επιστολή της ΟΕΝΓΕ προς τον Υπουργό Οικονομικών (κλικ εδώ) νομίζουμε ότι είναι παρέχει επαρκή επιχειρηματολογία.

2.- Οι Ενώσεις Γιατρών της χώρας πρέπει να στείλουν άμεσα επιστολή προς όλους τους βουλευτές της περιοχής τους και στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν συναντήσεις μαζί τους, προκειμένου να δεσμευτούν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν και να στηρίξουν σχεδιασμούς κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης των νοσοκομειακών γιατρών. Σημειωτέον η επιστολή της ΟΕΝΓΕ έχει σταλεί σε όλους τους γιατρούς βουλευτές του κοινοβουλίου και ήδη έγιναν σχετικές αναφορές κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

3.- Η ΟΕΝΓΕ οφείλει να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων και με τον Υπουργό και Υφυπουργό Οικονομικών.

4.- Το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί κατά προτεραιότητα σε Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ αμέσως μετά τις γιορτές, στο οποίο θα διαμορφωθεί περίγραμμα ενεργειών που πρέπει να γίνουν από τον κλάδο, συνεκτιμώντας τις εξελίξεις που θα υπάρξουν έως τότε.

5.- Πρέπει να προτρέψουμε την Υπουργό Υγείας να προβεί σε ανάλογη δήλωση με τον κ. Μπεγλίτη και να στηρίξει σε κυβερνητικό επίπεδο το θέμα.

Εν κατακλείδι: αν αναδείξουμε το ζήτημα σθεναρά υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να αποτρέψουμε την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών και το αφορολόγητο της αποζημίωσης βιβλιοθήκης, εξέλιξη η οποία όχι μόνο θα είναι δυσμενέστατη για τις απολαβές μας, αλλά επιπλέον θα ακυρώνει μία σημαντική κατάκτηση των περσινών μας κινητοποιήσεων.

                                 Καλές γιορτές

                                  Συναδελφικά

                              Δημήτρης Βαρνάβας