Δεν τα βρήκαν υπουργείο – φαρμακοποιοί

Αμετακίνητοι από την αρχική τους στάση παραμένουν οι φαρμακοποιοί, όσον αφορά τα ωράρια λειτουργίας και τις εφημερίες των φαρμακείων αλλά και την μείωση των πληθυσμιακών κριτηρίων, μετά και τη σημερινή συνάντηση που είχαν το πρωί με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Ειδικότερα ο υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε σήμερα στην οδό Αριστοτέλους, πως έχει καταλήξει σε πέντε ρυθμίσεις, που θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου «με το πιο ξεκάθαρο και σαφή τρόπο».

1

ον

: απόλυτη απαγόρευση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισμού2

ον

: εξαίρεση μόνο για τις πληθυσμιακές ανάγκες με σκοπό την διασπορά των φαρμακείων και την εξυπηρέτηση του πολίτη. Το κριτήριο απο ένα φαρμακείο προς 1.500 κατοίκους γίνεται ένα φαρμακείο προς 1.000 κατοίκους3

ον

: πλήρης απελευθέρωση ωραρίου για Σάββατο – Δευτέρα _ Τετάρτη4

ον

: μεσοσταθμική έκπτωση που θα ανέρχεται στο 4,5%. 5

ον

: επιτρέπονται οι συμπράξεις / συνεταιρισμοί/ εταιρείες αδειούχων φαρμακοποιών

Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, έχει ήδη πάρει το «πράσινο φως» και από τους «δανειστές» της χώρας. «Η απάντηση ήρθε χτες. Ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή να αξιολογηθούν οι κινήσεις μας με το καλύτερο τρόπο. Τα σχόλια της ΕΕ δικαιώνουν τις αρχικές προτάσεις της Κυβέρνησης, που εξέφρασα ο ίδιος στην αίθουσα αυτή».

Επιπλέον, διευκρίνισε πως το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη Τετάρτη, επισημαίνοντας πως υπάρχει ακόμη χρόνος για να συνεχιστεί ο διάλογος.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των φαρμακοποιών, με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θόδωρο Αμπατζόγλου να τονίζει πως μετά από τις εξελίξεις αυτές «δικαιωνόμαστε όταν διατυπώναμε επιφυλάξεις για το εάν θα συμφωνήσουμε ή όχι, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση πως πρέπει πρωτίστως να δούμε το τελικό κείμενο».

Σημειώνεται, πως τα «αγκάθια» του διαλόγου παραμένουν η χαλάρωση των πληθυσμιακών κριτηρίων αλλά και η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακοποιών.

Στο μεταξύ ο ΠΦΣ έχει προγραμματίσει έκτατη συνέλευση την ερχόμενη Δευτέρα, με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών συλλόγων να κάνουν λόγο ακόμη και για «δέσμη» μέτρων πίεσης με απεργίες.