Δεν θα μπορούν να εφημερεύσουν

Η απόφαση των ιατρών του ΕΣΥ για 4 εφημερίες τον μήνα θα πλήξει
πολλά τμήματα νοσοκομείων

Της Πεννυς Mπουλουτζα

«Εμπλοκή» στις εφημερίες των νοσοκομείων αναμένεται να σημειωθεί περί τα τέλη Μαρτίου, εξαιτίας της απόφασης πολλών γιατρών του ΕΣΥ να πραγματοποιούν μόνο τέσσερις εφημερίες ανά μήνα, καταγγέλλοντας τις περικοπές των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων, το «πάγωμα» των προσλήψεων, τις επικείμενες περικοπές επιδομάτων και την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης. Ηδη σε πολλά νοσοκομεία, κυρίως της περιφέρειας (π. χ. Χαλκιδική, Κιλκίς, Λακωνία, Τρίκαλα, Αγρίνιο κ. α.) κατατίθενται προγράμματα που περιλαμβάνουν έως τέσσερις εφημερίες ανά γιατρό τον μήνα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι από τα μέσα του μήνα πολλά τμήματα νοσοκομείων δεν θα μπορούν να εφημερεύσουν.

Οι γιατροί του ΕΣΥ με αυτόν τον τρόπο απαντούν στην κατάργηση από πλευράς κυβέρνησης των όρων της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι 2.000 προσλήψεις νέων γιατρών, καθυστερεί η αποπληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών του 2009 (Δεκεμβρίου, σε ορισμένα νοσοκομεία και Νοεμβρίου) και εξαγγέλλονται περικοπές επιδομάτων και κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Επιπλέον, διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις δαπάνες για εφημερίες αφού, όπως τονίζουν, για το 2010, τα σχετικά κονδύλια που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό υπολείπονται κατά 65 εκατομμύρια ευρώ των κονδυλίων που διατέθηκαν το 2009.

Οπως τόνισε χθες ο προεδρεύων του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας, με τον τρόπο αυτό «πλήττεται ο σκληρός πυρήνας του ΕΣΥ, που είναι η επείγουσα περίθαλψη» και επεσήμανε: «Είναι φανερό ότι το ήδη προβληματικό και υποβαθμισμένο ΕΣΥ, αντί να ενισχυθεί με πόρους και προσωπικό, όπως είχε δεσμευθεί η νέα κυβέρνηση, θα δεχθεί στο όνομα της κρίσης και της υποτιθέμενης δημοσιονομικής εξυγίανσης τη χαριστική βολή».

Παραοικονομία

Η ΟΕΝΓΕ έχει θέσει στη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας μία σειρά από σοβαρά προβλήματα του ΕΣΥ, μεταξύ των οποίων η παραοικονομία στον χώρο της Υγείας και ο ρόλος των φαρμακευτικών εταιρειών στην εκπαίδευση των γιατρών. Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, η αντίδραση του υπουργείου σε αυτό το θέμα ήταν η αποστολή εγκυκλίου στα νοσοκομεία με την οποία ορίζεται ότι οποιαδήποτε ενημέρωση για νέα φάρμακα ή υλικά ή ιατρικά μηχανήματα από τους ιατρικούς επισκέπτες θα γίνεται ανά 15νθήμερο με την έγκριση και την παρακολούθηση του διοικητή.