Δεν θα ενταχθούν στον κλάδο ΕΣΥ οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

p style=”margin: 0cm 0cm 0pt”>Γράφει:  Αιμίλιος Νεγκής

 

Σε μία μεσοβέζικη λύση προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ώστε ναι μεν να εφαρμόσει πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, αλλά να μην προκληθούν αντιδράσεις από τους γιατρούς του ΕΣΥ. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ λοιπόν θα κληθούν να ενταχθούν στον κλάδο ΠΕ Γιατρών…

Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, αλλά σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το θέμα εξετάζεται σοβαρά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και θα τεθεί επί τάπητος στο διάλογο που έχει ξεκινήσει με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Έτσι, όσοι γιατροί επιλέξουν την πλήρη και αποκλειστική θα ενταχθούν στον κλάδο ΠΕ Γιατρών και σε προσωποπαγείς θέσεις. Δηλαδή, με τη συνταξιοδότησή τους, η θέση τους θα καταργείται και θα μετατρέπεται σε θέση κλάδου γιατρών ΕΣΥ.

Η λύση αυτή προκρίνεται ώστε να αποφευχθεί η εύλογη αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και της ΕΙΝΑΠ στην κυοφορούμενη ένταξη των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Θυμίσουμε ότι σήμερα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ χωρίζονται  σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

1. Η συντριπτική πλειοψηφία έχει σύμβαση αορίστου χρόνου και απασχολείται με πρωινό ωράριο 5,5 ωρών στον ΕΟΠΥΥ, ενώ έχει δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου.

2. Μία μικρή μερίδα γιατρών είναι μόνιμοι με πλήρη απασχόληση, οι οποίοι επίσης έχουν δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου.

Το επιτελείο του Άδωνι Γεωργιάδη επεξεργάζεται νομικά το όλο ζήτημα και όταν διευθετηθούν νομικά οι λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις.