Δεν θα πληρώσουμε την κρίση

 

Πλημμύρισε το κέντρο της Αθήνας από 50.000 διαδηλωτές. Το Σωματείο Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας επικεφαλής στην πορεία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Καμία θυσία για την πλουτοκρατία, το κεντρικό σύνθημα του ΠΑΜΕ

Ηχηρό μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδότες έστειλαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Στην Αθήνα περίπου 50.000 άτομα συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις, με βασικό αίτημα να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση.

Η απεργία έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της κυβέρνησης στην οικονομία και στο Ασφαλιστικό, αλλά και για το νέο εφιαλτικό τοπίο που διαμορφώνεται στην ελληνική αγορά εργασίας. Το «πάγωμα» των αυξήσεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών στο Δημόσιο, το κύμα απολύσεων, η καθιέρωση εβδομάδας τεσσάρων εργάσιμων ημερών και γενικά η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης έβγαλαν τους εργαζομένους στον δρόμο.

Το πλήθος που διαδήλωσε χθες στο κέντρο της Αθήνας δεν είχε ηλικία, ούτε φύλο. Και στις δύο πορείες, οικογένειες με μικρά παιδιά σε καρότσια, φοιτητές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, μετανάστες πλημμύρισαν τους δρόμους, με κεντρικό σύνθημα «δεν δημιουργήσαμε την κρίση, δεν θα πληρώσουμε την κρίση».

Πέταξαν αβγά

Με κόκκινα και πράσινα μπαλόνια που μετέφεραν μηνύματα όπως «κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας», αλλά και με μαύρες σημαίες και τύμπανα, δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν δυναμικά και ειρηνικά. Εξω από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων διαδηλωτές πέταξαν αβγά, ζητώντας να μην εφαρμοστούν οι εισηγήσεις για την καταβολή μισού μισθού από τους δημοσίους υπαλλήλους.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν είχαν άρωμα από την επικαιρότητα -«ΣΕΒ και τραπεζίτες στήσανε χορό, έναν κουρασμένο έχουν αρχηγό»-, αλλά και καυστικά σχόλια για τις κινήσεις της κυβέρνησης: «στις τράπεζες λεφτά, δεκάρα στα Ταμεία, να φύγει επιτέλους αυτή η συμμορία», «οι μεταρρυθμίσεις ήταν μια απάτη, τα βάρη να φορτώσουν στις πλάτες του εργάτη», «ληστεία, άδειασαν τα Ταμεία, μας άφησαν στον δρόμο, χωρίς δεκάρα μία», «πληρώνεις για τα κέρδη, πληρώνεις και στην κρίση, στην ανατροπή τους βρίσκεται η λύση».

Η πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από την πλατεία Ομονοίας λίγο μετά τις 11 το πρωί πέρασε μέσω της οδού Σταδίου μπροστά από τη Βουλή, με κεντρικό σύνθημα «καμία θυσία για την πλουτοκρατία» και διαλύθηκε στην οδό Συγγρού.

Λίγο αργότερα, στην πορεία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μπροστάρης τέθηκε το μπλοκ του Σωματείου Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας.

Οι εργαζόμενοι, κυρίως γυναίκες, που βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας -κάποιες έχουν κατασκηνώσει από την περασμένη Δευτέρα έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα- έδωσαν δυναμικό παλμό στην πορεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Θράκη και Μακεδονία, φτάνει πια η ανεργία».

Μπλόκο στις απολύσεις

«Οι αγορές τους καταρρέουν, δεν θα καταρρεύσουμε και εμείς», σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και κάλεσε τους εργαζομένους να στήσουν μπλόκο στις απολύσεις, στις διαθεσιμότητες και στις υποχρεωτικές άδειες. Για αφετηρία ενός νέου τύπου αγώνα, με άμεσο στόχο αλλαγή πολιτικής, μίλησε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Κώστας Πουπάκης (ΔΑΚΕ), σημείωσε πως «οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώσουν τα σπασμένα των τραπεζών και των επιχειρηματιών αλλά και τα κάθε λογής «golden boys» και κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να σταματήσουν να «χαϊδεύουν αυτιά». Τέλος, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Αλέκος Καλύβης, σημείωσε ότι «στην κρίση απαντάμε με αγώνα» και προσέθεσε πως «δεν θα λυγίσουμε εμείς. Εμείς θα τους λυγίσουμε».

Συγκέντρωση στην Αθήνα και σε 68 ακόμη πόλεις έκανε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Δύο οι πορείες και στη Θεσσαλονίκη

Με ικανοποιητική συμμετοχή εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα πραγματοποιήθηκαν οι δύο συγκεντρώσεις και πορείες στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Με κεντρικό σύνθημα «Να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι», η κεντρική συγκέντρωση, που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ (ΕΔΟΘ), πραγματοποιήθηκε στις 10.30 μπροστά στο Εργατικό Κέντρο.

Ο πρόεδρός του, Νίκος Γιαννόπουλος, στον χαιρετισμό του μίλησε για τον «χορό» των απολύσεων και αλλαγών στις σχέσεις εργασίας που σημειώνονται σε πολλές παραγωγικές μονάδες της περιοχής, οι οποίες με πρόσχημα την κρίση προχωρούν στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Ακόμα κατήγγειλε την επιχειρούμενη περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ, εργαζόμενοι της οποίας συμμετείχαν με διακριτό μπλοκ στην κεντρική συγκέντρωση.

Ακολούθησε πορεία, μέσω των κεντρικών δρόμων της Θεσσαλονίκης, με κατάληξη το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου επιδόθηκε ψήφισμα.

Την ίδια ώρα στο άγαλμα του Βενιζέλου έγινε η δεύτερη συνάντηση με διοργανωτή το ΠΑΜΕ. Με κεντρικό σύνθημα «Ρήξη με την πλουτοκρατία», ακολούθησε πορεία με την ίδια κατάληξη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ