«Δεν ξέρω αν αυθυποβάλλομαι, αλλά τουλάχιστον νιώθω καλύτερα»

Των Ελενας Kαρανατση, Πεννυ Μπουλουτζα

Για την 35χρονη Σόνια Ταλαντινού η πόρτα στη χημεία των βιταμινών αλλά και των φυτικών ενισχυτικών σκευασμάτων άνοιξε σε μία περίοδο που αισθανόταν ιδιαίτερα «πεσμένη» ψυχολογικά, στην ηλικία των 28 ετών. «Μέχρι τότε, έπαιρνα βιταμίνες σπάνια. Πλέον οι πολυβιταμίνες, η σπιρουλίνα, αλλά και τα φυτικά τονωτικά του νευρικού συστήματος είναι μέρος της καθημερινότητάς μου. Ηταν τόσο έντονα τα ψυχοσωματικά συμπτώματα εξαιτίας του στρες, της έλλειψης σωστής διατροφής, αλλά κυρίως της κακής μου ψυχολογίας, που έκρινα απαραίτητη την ενίσχυση του οργανισμού μου με συμπληρώματα. Με ορισμένες βιταμίνες διαπίστωσα διαφορά και είχα θετικά αποτελέσματα, με άλλες όχι. Σίγουρα, πάντως, μου άνοιξαν την όρεξη και εν τέλει κράτησα αυτά που είδα ότι μου κάνουν καλό και τα υπόλοιπα τα σταμάτησα. Δεν ξέρω αν αυθυποβάλλομαι αλλά ακόμα κι αν είναι έτσι, τουλάχιστον εγώ νιώθω καλύτερα. Οσο μεγαλώνω, προσπαθώ να επιλέγω περισσότερο τα φυτικά σκευάσματα, αν και τα χημικά είναι συνήθως πιο δραστικά. Οταν είμαι πολύ καλά, μπορεί και να μειώσω τις δόσεις ή και να ξεχαστώ».

Ο Ηλίας Μαυρολέων, 55 ετών, άρχισε να προσθέτει στην καθημερινότητά του βιταμίνες, μαγνήσιο σε χάπι, αλλά και ιχθυέλαιο σε φαρμακευτική συσκευασία για πολλούς λόγους. «Χρειαζόμουν ηρεμία και καθαρό μυαλό. Οταν έμαθα για τις ευεργετικές ιδιότητες του μαγνησίου, πήγα αμέσως στο φαρμακείο και ύστερα από μερικές ημέρες διαπίστωσα ότι ένιωθα πολύ πιο ήρεμος. Επειτα σκέφτηκα πόσο καλό κάνει το ιχθυέλαιο στην καρδιά, οπότε το έβαλα και αυτό στην καθημερινότητά μου. Πρόσθεσα κι ένα gingo biloba ως ενισχυτικό για τη μνήμη, διότι μεγαλώνοντας εξασθενεί, οπότε δίνω στον οργανισμό μου ό, τι χρειάζεται για να διατηρούμαι σε σωματική αλλά και ψυχολογική φόρμα».

Η εργασιακή κούραση και η άστατη διατροφή οδήγησαν την Ελένη Γεωργανλή, 30 ετών, στον κόσμο των βιταμινών. «Ημουν στα όρια της υπερκόπωσης. Δεν έτρωγα αρκετά ούτε τις σωστές ώρες κι έβλεπα τον οργανισμό μου να καταρρέει. Προκειμένου να καταλήξω στους γιατρούς και στα νοσοκομεία, ξεκίνησα αρχικά με βιταμίνη C, στη συνέχεια με πολυβιταμινούχα σκευάσματα και στα πολύ δύσκολα πρόσθεσα και λίγο βασιλικό πολτό. Κάποιες στιγμές ένιωθα υπερδιέγερση και υπερένταση, οπότε αναζήτησα τις βιταμίνες εκείνες που μου είναι μεν απαραίτητες, αλλά δεν με κρατούν και ξύπνια όλο το βράδυ. Ετσι κατέληξα σ’ έναν καλό συνδυασμό B και C και βρήκα την ισορροπία μου».

Για τον Δημήτρη Κ., φαρμακοποιό που προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία του, η ιστορία των συμπληρωμάτων συνδέθηκε κυρίως με την ανάγκη του για γυμναστική και έντονη άσκηση. «Κάποια στιγμή άρχισα να παίρνω πρωτεΐνες για να δυναμώσω του μυς. Δεν διαπίστωσα παρενέργειες αλλά όταν αναζήτησα ένα συγκεκριμένο σκεύασμα σε σκόνη, μου είπαν ότι έχει απαγορευτεί επειδή περιέχει εφεδρίνη! Αν και φαρμακοποιός, δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι άθελά μου έψαχνα αναβολικά. Φυσικά, εγκατέλειψα κάθε προσπάθεια και συνέχισα με τα απλά συμπληρώματα πρωτεϊνών».

Αλόγιστη χρήση

Μόνο με συμβουλή γιατρού θα πρέπει να λαμβάνονται τα συμπληρώματα διατροφής, η αλόγιστη χρήση των οποίων μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τον οργανισμό. Αυτό τονίζουν οι ειδικοί γιατροί, επισημαίνοντας ότι μία ισορροπημένη διατροφή περιέχει ό, τι χρειάζεται ένας υγιής οργανισμός. Οπως επισημαίνει στην «Κ» η υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Κέντρου Διατροφής του Σισμανογλείου Νοσοκομείου κ. Αγγελική Τσαρούχη, «εάν δεν είναι ιατρικά επιβεβλημένο, δεν χρειάζεται ένα άτομο να καταναλώνει συμπληρώματα διατροφής. Με μία καλοσχεδιασμένη και ισορροπημένη καθημερινή διατροφή μπορεί να λάβει το υγιές άτομο όλες τις ουσίες που χρειάζεται». Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι με μία διατροφή που ακολουθεί τις επιταγές της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής με παρούσες όλες τις ομάδες τροφίμων, προσφέρουμε στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά. «Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν στην εγκυμοσύνη, στον θηλασμό ή σε ειδικές νοσολογικές καταστάσεις. Ακόμη και σε αυτές όμως τις περιπτώσεις, ο γιατρός και ο διαιτολόγος θα πρέπει να εκτιμήσουν τις ανάγκες του ατόμου και να καθορίσουν ποιο συμπλήρωμα διατροφής, για πόσο χρονικό διάστημα και σε ποια ποσότητα θα πρέπει να το λάβει. Οτιδήποτε άλλο είναι ανασφαλές», τονίζει η κ. Τσαρούχη. Οπως υπογραμμίζει, η μη ενδεδειγμένη χρήση των συμπληρωμάτων ενδέχεται να αποβεί επικίνδυνη για τον οργανισμό.