Δεσμεύσεις για κτίριο άδειο από γιατρούς

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Μόνο για εμπαιγμό του κερκυραϊκού λαού, που απαιτεί τη λειτουργία σύγχρονου νοσοκομείου και νεογνολογικής μονάδας, μπορεί να μιλήσει κανείς μετά την απάντηση που έλαβε χτες από τον υφυπουργό Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλο ο βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους, σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση.

Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι «στις αρχές του 2009 θα είναι έτοιμο το νοσοκομείο της Κέρκυρας» και «θα έχει 5 κοιτίδες εντατικής θεραπείας νεογνών». Σημείωσε, όμως, ότι «δεν προβλέπεται τμήμα ακτινοθεραπείας», ενώ «έγινε προσπάθεια να βρεθούν νεογνολόγοι, αλλά δυστυχώς δε βρέθηκαν» και «είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης παιδιάτρου». Συνολικά, σχολίασε πως «δε θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει μια νεογνολογική κλινική ανά 2,5 εκατομμύρια κατοίκους», όπως ισχύει σήμερα στην Ελλάδα.

Ανταπαντώντας ο Χ. Χαραλάμπους τόνισε ότι ο υφυπουργός δήλωσε αντίθετος με τη συγκεκριμένη αναλογία, όμως «αυτό είναι σε ανακοίνωση του δικού σας υπουργείου». Αναφέρθηκε στον πρόσφατο θάνατο ενός ακόμα νεογνού στην Κέρκυρα, λέγοντας ότι «είναι το τρίτο περιστατικό» και «δεν μπορεί το υπουργείο να επικαλείται την κακή τύχη», αφού πρόκειται για το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου».

Θύμισε ότι για τα νεογνά «μέχρι πριν λίγο καιρό υπήρχε κινητή μονάδα του Νοσοκομείου Ιωαννίνων στην Κέρκυρα που για λόγους οικονομίας καταργήσατε»! Συνολικά επισήμανε ότι «σκόπιμα η κυβέρνηση υποχρηματοδοτεί τη δημόσια υγεία υπέρ του ιδιωτικού τομέα που γιγαντώνεται», αναφέροντας ότι ενώ ο κερκυραϊκός λαός θεωρεί την υπόθεση του δημόσιου νοσοκομείου που υπόσχεται η κυβέρνηση «όνειρο θερινής νυκτός», την ίδια ώρα «χτίζεται μεγάλη κλινική από μεγάλο επιχειρηματία» στην Κέρκυρα. Οσον αφορά στο νέο νοσοκομείο αναρωτήθηκε «ακόμα κι αν λειτουργήσει το 2008, με τι προσωπικό θα λειτουργήσει;».