Δέσμευση για λειτουργία του νοσοκομείου κρατουμένων Θεσσαλονίκης

Μέσα στο 2011 θα προκηρυχθούν οι θέσεις των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού για το νοσοκομείο κρατουμένων Θεσσαλονίκης, που παραμένει ανενεργό για περισσότερα από 16 χρόνια. «Θα προηγηθεί τεχνική πραγματογνωμοσύνη για τη δομική κατάσταση του κτιρίου και για τον εξοπλισμό», όπως ανακοίνωσε ο ειδικός γραμματέας Σωφρονιστικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης, στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Νοσοκομείο Κρατουμένων Θεσσαλονίκης: ένα νοσοκομείο «φάντασμα» που στοιχειώνει την πόλη».

Ο κ. Σκανδάμης επισήμανε ότι υπάρχουν συνολικά 89 οργανικές θέσεις γιατρών αλλά μόνο 32 υπηρετούν στις φυλακές της χώρας, ενώ τα οργανικά κενά καλύπτουν 121 ιατροί – επισκέπτες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, βούληση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να αυξηθούν τα περιφερειακά ιατρεία μέσα στις φυλακές για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών κρατουμένων. Προς αυτή την κατεύθυνση υπογράφτηκε μνημόνιο με την Αντικαρκινική Εταιρεία για να υποβάλλονται σε τεστ ΠΑΠ και σε μαστογραφίες οι κρατούμενες των γυναικείων φυλακών Ελαιώνα. Πιλοτικά θα παρέχεται ψυχιατρική υποστήριξη σε κρατούμενους σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το πλαίσιο λειτουργίας του νοσοκομείου κρατούμενων Θεσσαλονίκης καθορίστηκε με κοινή υπουργική απόφαση του 2004, με δυνατότητα νοσηλείας για 32 κρατούμενους και 55 θέσεις για τους εσωτερικούς και εξωτερικούς φρουρούς.