ΔΕΘ: Χιλιάδες διαδηλωτές αναμένονται το Σάββατο

p>

Με κεντρικό σύνθημα «Φτάνει πια – Κόκκινη Κάρτα» στις αντεργατικές πολιτικές, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διοργανώνουν τη μεγάλη κεντρική συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, άνεργοι και φοιτητές αναμένεται να διαδηλώσουν κατά της ανεργίας και των απολύσεων, της ακρίβειας, της λιτότητας, της φτώχειας, της υπονόμευσης των ασφαλιστικών ταμείων και της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Οπως αναφέρεται στην κοινή διακήρυξη των συνδικάτων, «οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις εξαντλούνται αποκλειστικά στην κατάργηση των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των εργαζομένων, στον διαχωρισμό παλαιών και νέων, στην ανεμπόδιστη και ελεύθερη διαδικασία των απολύσεων, διευρύνοντας το καθεστώς ζούγκλας που υπάρχει στην αγορά εργασίας».

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν δίκαιη διανομή του παραγόμενου πλούτου, πλήρη και σταθερή απασχόληση, δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, επιστροφή όλων των χρημάτων στα Ταμεία και τιμωρία των ενόχων.

Από την αρχή της εβδομάδας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Β. Μουτάφης, ο οποίος, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Ν. Γιαννόπουλο, προετοιμάζει οργανωτικά το συλλαλητήριο.

Στη συγκέντρωση αυτή θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικοί, νοσοκομειακοί γιατροί, συμβασιούχοι της Ολυμπιακής, απολυμένοι εργοστασίων που έκλεισαν, αλλά και ένστολοι της Αστυνομίας και των Σωμάτων Ασφαλείας, με κεντρικό σύνθημα «Φτάνει πια ο εμπαιγμός», διαμαρτυρόμενοι για την αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του Κ. Καραμανλή για αναγνώριση του επαγγέλματος ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού και για αύξηση του βασικού μισθού κατά 160 ευρώ. «Τρεισήμισι χρόνια κοροϊδία, εμπαιγμός και ψέμα.

Η κινητοποίησή μας το Σάββατο είναι ο αρνητικός απολογισμός της κυβέρνησης και οι αστυνομικοί από όλη τη χώρα θα δώσουν ένα δυναμικό παρών για να δείξουν κόκκινη κάρτα στον εμπαιγμό της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού απέναντι στους ένστολους πολίτες της χώρας», δήλωσε στο «Εθνος» ο Γ. Φεστερίδης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης.

Δυναμική θα είναι η παρουσία εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, οι οποίοι, κρατώντας μαύρες σημαίες, θα διαδηλώσουν για το κλείσιμο των δύο ζαχαρουργείων (Ξάνθης – Λάρισας) και τη μετατροπή τους σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης, καθώς υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση προχωρεί χωρίς σχέδιο και αφήνει τη βιομηχανία στην τύχη της.

Χωριστή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ), λίγες εκατοντάδες μέτρα νοτιότερα, στην πλατεία Αριστοτέλους, με σύνθημα τη μαζική καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και του δικομματισμού. Το ΠΑΜΕ διεκδικεί, μεταξύ άλλων, προσλήψεις σε Υγεία και Παιδεία, μονιμοποίηση συμβασιούχων, κατάργηση ελαστικών μορφών εργασίας, κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού κ.ά.

Την τρίτη συγκέντρωση διοργανώνουν μέλη οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, που θα συγκεντρωθούν στις 5.30 μ.μ. στην Καμάρα.

Οι διαδηλωτές και στις τρεις συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν πορεία, που θα καταλήξει στη νότια πύλη της ΔΕΘ, όπου θα μιλάει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της Θεσσαλονίκης.

Στον χώρο αυτό θα βρίσκονται περίπου 15 εργαζόμενοι της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ Α.Ε.), οι οποίοι θα ξεκινήσουν αύριο απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση στην εταιρεία και για τις διώξεις εργαζομένων για τη συνδικαλιστική τους δράση.

Στον ίδιο χώρο θα βρεθούν και αγρότες από την περιοχή της Χαλκιδικής που διαμαρτύρονται για τα εξοντωτικά πρόστιμα που τους επιβάλλει η ΔΕΗ για υπερκατανάλωση αγροτικού ρεύματος.

Εχουν προγραμματίσει να ξεκινήσουν σήμερα το πρωί από τη Ν. Τρίγλια Χαλκιδικής και να διανύσουν με τα πόδια την απόσταση 55 χλμ. μέχρι τη Θεσσαλονίκη, με αίτημα να τους συναντήσει ο πρωθυπουργός