Δια χειρός φαρμακοποιού

Πριν λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε από τα Ιωάννινα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για διανομή φαρμάκων κατ΄ οίκον σε καρκινοπαθείς και ΑμΕΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Πολάκης του απάντησε πως  «ο καρκίνος δεν είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους δεν διακινούνται όπως οι ασπιρίνες» προσθέτοντας πως ήδη «ο ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να εξορθολογίσει αυτή τη διαδικασία από το Δεκέμβριο του 2016».


Στη συζήτηση παρενέβησαν οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι μέσω του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου δήλωσαν:


«Θα πρέπει να τονισθεί ότι η πρακτική διανομής φαρμάκων κατ’ οίκον αντιβαίνει ευθέως τις διατάξεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας και δη του άρθρου 4 παρ. του Ν. 1963/1991, το οποίο ορίζει ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού, καθώς και του άρθρου 14 του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας που ορίζει ότι ο φαρμακοποιός οφείλει να παραδίδει αυτοπροσώπως τα φάρμακα στους αρρώστους ή στους οικείους τους (κλικ εδώ).


Εν ολίγοις οι φαρμακοποιοί, επικαλούμενοι τη νομοθεσία, ζητούν να πάψει η διανομή κατ΄ οίκον και να διαθέτουν οι ίδιοι τα φάρμακα υψηλού κόστους, προφανώς επειδή αποφέρει στα φαρμακεία τους σημαντικά έσοδα.


Ενώ όμως επικαλούνται τη νομοθεσία η οποία προβλέπει το «δια χειρός φαρμακοποιού», λησμονούν να επικαλεστούν την αντίστοιχη νομοθεσία που επιβάλλει τη χορήγηση φαρμάκων «κατόπιν συνταγής ιατρού».


Επιλεκτική μνήμη..