Δια-ροή ασθενών από την επαρχία στην Αθήνα

Μια πόλη σαν την Πάτρα «μετακομίζει» κάθε χρόνο για νοσηλεία στην Αθήνα! Πρόκειται για 187.550 ασθενείς άλλων περιοχών της χώρας, οι οποίοι καταφεύγουν σε νοσηλευτικά ιδρύματα της πρωτεύουσας, λόγω αδυναμίας των επαρχιακών νοσοκομείων να τους φροντίσουν επαρκ

Το φαινόμενο δεν είναι τυχαίο, καθώς τα νοσοκομεία της περιφέρειας υστερούν σε στελέχωση και υποδομή, σε σύγκριση με εκείνα της Αττικής.

Πόλο έλξης για τους ασθενείς αποτελούν και τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης. Οι περιοχές που εμφανίζονται «υγειονομικά αυτοδύναμες» (εκτός της Μακεδονίας) είναι η Ηπειρος και η Κρήτη, όπου λειτουργούν μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

 

Οι σημαντικές αυτές ανισότητες αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό του ελληνικού συστήματος περίθαλψης. Αποτυπώνονται, δε, στη συνείδηση των πολιτών, οι οποίοι κατατάσσουν το ΕΣΥ στη 15η θέση μεταξύ των συστημάτων Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από μελέτη του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, με θέμα «Οι υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα, 1996-2006».

Τη μελέτη πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα υπό τον αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, κ. Γιάννη Τούντα, και παρουσιάστηκε χθες από τον ίδιο, τους υποψήφιους διδάκτορες της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας κ. Νίκο Οικονόμου, κ. Γεωργία Παλληκαρώνα και τον λέκτορα κ. Κυριάκο Σουλιώτη.

Τα κρεβάτια
Σύμφωνα με τον κ. Τούντα, η συντριπτική πλειονότητα των νοσοκομειακών κρεβατιών έχουν αναπτυχθεί στην Αττική (43%) και στη Μακεδονία (23%). Τα λιγότερα κρεβάτια είναι αναλογικά ανεπτυγμένα στη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Εύβοια.

Ανάλογη είναι η εικόνα σε αριθμό γιατρών και νοσηλευτών. Στην Αττική αναλογούν 3,7 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους, όταν η αναλογία αυτή είναι μόλις 1,7 προς 1.000 στο Νότιο Αιγαίο και 1,3 στη Στερεά Ελλάδα.

Η πρωτεύουσα έχει αναλογικά και τους περισσότερους νοσηλευτές (6,1 ανά 1.000 κατοίκους), όταν η αναλογία αυτή είναι μόλις 3,5 προς 1.000 στη Θεσσαλία και 2,9 προς 1.000 στην Πελοπόννησο. Τα κενά του ΕΣΥ καλύπτει διαρκώς ο ιδιωτικός τομέας. Η σημερινή σύνθεση των νοσοκομείων είναι 69% δημόσια, 28% ιδιωτικά και 3% ΝΠΙΔ.

Οι επιστήμονες καταγράφουν δυσαρέσκεια των Ελλήνων πολιτών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας. Ο χαμηλός βαθμός ικανοποίησης αφορά κυρίως τις χαμηλής ποιότητας ξενοδοχειακές υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων, την καθαριότητα κ.α.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

ώς.