Διά των δήθεν “νέων” σκευασμάτων οι μεγάλες αυξήσεις στα φάρμακα

Αυξήσεις τιμών σε πάνω από 600 φαρμακευτικά σκευάσματα επέρχονται από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Μαρτίου, οπότε θα ισχύσει το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, το πρώτο για το 2008. Κι αυτό διότι πέρα από τις αυξήσεις που ανακοινώνονται ευθέως και αφορούν 212 φάρμακα, σημαντική αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης θα προκύψει και από τις τιμές που αφορούν 429 νέα φαρμακευτικά προϊόντα, εκ των οποίων όμως μόλις τα 9 πρόκειται για σκευάσματα με απολύτως νέες δραστικές ουσίες.
Το παραπάνω αποτελεί άλλωστε πάγια τακτική των φαρμακοβιομηχανιών, ιδιαιτέρως από τη στιγμή που άλλαξε το καθεστώς τιμολόγησης των φαρμάκων: απόσυρση παλαιών σκευασμάτων ή ουσιαστικά παλαιών συσκευασιών και κυκλοφορία “νέων” φαρμάκων που διαφέρουν από τα παλαιά συνήθως στη συσκευασία και φυσικά στην τιμή η οποία είναι υψηλότερη. ¶λλωστε, σύμφωνα με την Αγορανομική Διάταξη 6/2005, για την τιμολόγηση των νεοκυκλοφορούντων φαρμάκων λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε., εκ των οποίων δύο από τα 15 παλαιά κράτη-μέλη της Ε.Ε. (συν την Ελβετία) και μία από τα 10 κράτη-μέλη που εντάχθηκαν στην Ε.Ε. το 2004.
Ειδικότερα, το νέο Δελτίο Τιμών περιλαμβάνει τις ακόλουθες αλλαγές:
– Ανακοστολόγηση 671 φαρμάκων. Στα 666 από αυτά η ανακοστολόγηση έγινε από το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ στα υπόλοιπα 5 πρόκειται για συμμόρφωση με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι στο Δελτίο Τύπου του υπουργείου αναφέρονται μόνο τα 666, ενώ στον αναλυτικό πίνακα που εστάλη με τις ανακοστολογήσεις περιλαμβάνονται 671 φάρμακα.
Από τα παραπάνω, σε 406 φάρμακα επέρχονται μειώσεις των τιμών τους που φτάνουν ακόμη και το 58,04% (στο αντισταμινικό-αντιαλλεργικό Xozal).
Σε 217 φάρμακα επέρχονται αυξήσεις που φτάνουν ακόμη και το 45% (παυσίπονο Bufferin). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου από την ανακοστολόγηση των 666 (και όχι των 671 σκευασμάτων) θα προκύψει όφελος για το κοινωνικό σύνολο και τα ασφαλιστικά ταμεία 46.874.835 ευρώ.
Επίσης, σε 48 φάρμακα οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες.

Το κόλπο των “νέων” φαρμάκων

– Τιμές σε 429 νέα φαρμακευτικά προϊόντα. Από αυτά, οι 299 τιμές αφορούν σε αντίγραφα, ενώ οι υπόλοιπες 130 σε πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα, εκ των οποίων οι 9 αντιστοιχούν σε σκευάσματα απολύτως νέων δραστικών ουσιών.
– Ευθυγραμμίσεις 130 φαρμακευτικών προϊόντων όμοιας δραστικής ουσίας και φαρμακοτεχνικής μορφής (αντίγραφα) στο 80% της τιμής πώλησης των αντίστοιχων πρωτοτύπων τους, οι τιμές των οποίων είχαν εγκριθεί ήδη σε προηγούμενα Δελτία Τιμών Φαρμάκων.
– Ευθυγραμμίσεις 7 παυσίπονων που σύμφωνα με το νόμο πρέπει να έχουν ενιαία τιμή για την ίδια μορφή και περιεκτικότητά τους (και σε αυτή την περίπτωση οι ευθυγραμμίσεις πρόκειται για αυξήσεις).
– Διαγραφές 98 φαρμακευτικών προϊόντων σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).
– 42 μεταβολές που αφορούν μόνο αλλαγή νομοθεσίας ή και υπεύθυνου κυκλοφορίας και όχι τιμές.
Σημειώνεται ότι στο Δελτίο περιλαμβάνονται φάρμακα αντικαρκινικά, αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά, φάρμακα για προβλήματα γονιμότητας γυναικών, πρόληψη ατονίας μήτρας, φάρμακα ανοσορρυθμιστικού παράγοντα, αντιθρομβωτικά, θεραπεία άνοιας, Alzheimer, σάρκωμα μαλακών μορίων, χρόνια μυελογενής αναιμία, λευχαιμία, αναιμία που σχετίζεται με χρόνια νόσο των νεφρών.
“Η Ελλάδα αποκτά χρόνο με το χρόνο ένα από τα πλέον ιδιωτικά συστήματα υγείας στον κόσμο. Γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη δραματική αύξηση κατά 40% που έχει σημειώσει η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη, που δεν καλύπτεται από το κράτος και τα ταμεία και στην οποία εξωθούνται οι πολίτες, από το 2005 μέχρι σήμερα”, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ.