Διαδικτυακή πύλη για την Υγεία

Ενας νέος σύμμαχος των Ελλήνων πολιτών στην προσπάθεια για έγκυρη πληροφόρηση για θέματα υγείας, αλλά και υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής προστέθηκε από χθες. Πρόκειται για τη διαδικτυακή πύλη «Υγεία-Ε. Ε.» η οποία λειτουργεί πλέον και στην ελληνική γλώσσα στην ηλεκτρονική διεύθυνση http: //health. europa. eu, από την οποία ο κάθε πολίτης θα μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, σχετικά με την υγεία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Οπως επεσήμανε χθες ο επίτροπος της Ε. Ε. κ. Μάρκος Κυπριανού, αρμόδιος για θέματα Υγείας και Διατροφικής Ασφάλειας, σε ειδική εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας εγκαινίασε τη λειτουργία τής εν λόγω διαδικτυακής πύλης στα ελληνικά, παρουσία και του υπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, οι Ευρωπαίοι σήμερα ζητούν να μάθουν όλο και περισσότερα ζητήματα που αφορούν την υγεία τους, ενώ όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για την άντληση πληροφοριών. Είναι ενδεικτικό ότι το 2006, οι μισοί σχεδόν από τους πολίτες της Ε. Ε. χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο σε τακτική βάση, ενώ μόνο στην Ελλάδα περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια άτομα αντλούν κάθε εβδομάδα πληροφορίες από το Διαδίκτυο. Σε μεγάλο ποσοστό αυτές οι πληροφορίες αφορούν σε θέματα υγείας, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Κυπριανού, οι απαντήσεις που λαμβάνουν οι πολίτες μέσω του Διαδικτύου είναι πολλές φορές αντικρουόμενες, άσχετες ή και αναξιόπιστες.

Προς απλούς πολίτες

Η πύλη «Υγεία-Ε. Ε.», σχεδιάστηκε με πρωτοβουλία του κ. Κυπριανού, για να παρέχει με τρόπο φιλικό προς τον χρήστη πληροφορίες υψηλής ποιότητας, σχετικά με τη δημόσια υγεία, και απευθύνεται σε απλούς πολίτες, εργαζομένους στον χώρο της Υγείας, επιστήμονες και εκπροσώπους της διοίκησης. Οπως είπε ο κ. Κυπριανού, το περιεχόμενο της πύλης θα βελτιώνεται και θα εμπλουτίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Περιλαμβάνει έξι θεματικές ενότητες που καλύπτουν διάφορες πτυχές της ζωής των πολιτών της Ε. Ε. Αυτές είναι: «η υγεία μου», ο «τρόπος ζωής μου», «το περιβάλλον μου», «προβλήματα υγείας», «περίθαλψη για μένα», «η υγεία στην Ε. Ε.». Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να βρούν ένα εκτενές φάσμα συνδέσμων προς πολιτικές και δραστηριότητες της Ε. Ε., εθνικές πολιτικές και διεθνείς οργανισμούς. Τη μετονομασία της διαδικτυακής πύλης από «Υγεία-Ε. Ε.» σε «Ασκληπιός», πρότεινε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος. Χαιρετίζοντας τη λειτουργία της πύλης, επεσήμανε ότι αυτή θα βοηθήσει του Ευρωπαίους πολίτες να βρεθούν στην «καρδιά της γνώσης», ενώ εστίασε στον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, ιδιαίτερα από τους νέους πολίτες που χρησιμοποιούν με μεγαλύτερη ευκολία το Διαδίκτυο.

«Αδικαιολόγητος ο πανικός για τη γρίπη των πτηνών»

«Πρέπει να συνηθίσουμε την ύπαρξη της γρίπης των πτηνών, στον κτηνοτροφικό τομέα», δήλωσε χθες ο επίτροπος για θέματα Υγείας και Διατροφικής Ασφάλειας κ. Μάρκος Κυπριανού, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα υπάρξουν και νέα κρούσματα της νόσου στην Ε. Ε.». Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι «το κύμα πανικού που σιγοβράζει στην Ευρώπη, σχετικά με τον ιό της γρίπης των πτηνών είναι αδικαιολόγητο», καθώς όπως είπε εξακολουθεί να μεταδίδεται πολύ δύσκολα στον άνθρωπο και υπό συνθήκες που πρακτικά δεν υφίστανται στην Ευρώπη.

Και τόνισε ότι όλα τα κράτη-μέλη, με αφορμή τα νέα κρούσματα σε πτηνοτροφεία της Βρετανίας και της Ουγγαρίας, έχουν ανεβάσει το επίπεδο ελέγχου για τη γρίπη των πτηνών, προσθέτοντας ότι ούτως ή άλλως στην Ευρώπη το σύστημα πρόληψης, ελέγχου και αντιμετώπισης της νόσου είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.