Διαφάνεια στα οικονομικά των μονάδων ψυχικής υγείας

Διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, που λειτουργούν στο πλαίσιο του προγράμματος ψυχιατρικής μεταρρύθμισης «Ψυχαργώς», προωθεί το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Προχθές το υπουργείο Υγείας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Συστήματος Διαχείρισης Ελέγχου και Παρακολούθησης της ποιότητας σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας, το οποίο, μεταξύ άλλων, καθορίζει τις δαπάνες που χρηματοδοτούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό, προβλέπει την έκδοση εγκεκριμένων ετήσιων προϋπολογισμών των μονάδων, ενώ περιγράφει αναλυτικά τις υποχρεώσεις των μονάδων για τήρηση αρχείων διοικητικού και οικονομικού αντικειμένου. Το σχέδιο ορίζει και ποιοτικά κριτήρια λειτουργίας των μονάδων (τήρηση «Εγχειριδίου» που έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας), ενώ προβλέπει και ελέγχους στο σύνολο των μονάδων σε βάθος τριετίας. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα λειτουργούν συνολικά από 410 Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (211 από μη κερδοσκοπικές οργανώσεις).

Η εκπόνηση του σχεδίου προβλέπεται στο μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογράψει ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος με τον επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βλάντιμιρ Σπίντλα τον περασμένο Απρίλιο, όταν η χώρα μας είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση έναντι της Ε.Ε. εξαιτίας της υποχρηματοδότησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Την ίδια περίοδο οι περισσότερες μονάδες αποασυλοποίησης αντιμετώπιζαν προβλήματα βιωσιμότητας με πολύμηνες υποχρεώσεις έναντι εργαζομένων και προμηθευτών τους. Η παρέμβαση της Ε.Ε. είχε ως αποτέλεσμα να αποκατασταθεί σ’ ένα βαθμό η ροή χρηματοδότησης των δομών, χωρίς όμως να έχει ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση.

«Ενα πρώτο καλό βήμα»

Οπως εξήγησε στην «Κ» ο πρόεδρος του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώς», κ. Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, πολλές μονάδες εξακολουθούν να χρωστούν σε προμηθευτές και τους ιδιοκτήτες των κτιρίων όπου φιλοξενούνται, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν από τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπ. Υγείας έχει δηλώσει ότι εξασφάλισε 13.000.000 ευρώ για την κάλυψη μέρους του ελλείμματος του 2009 και της μισθοδοσίας. Σχολιάζοντας το σχέδιο, τονίζει ότι πρόκειται για ένα «πρώτο καλό και θεσμικό βήμα» το οποίο κινείται στο πνεύμα του «Ψυχαργώς» και προβλέπει την περαιτέρω ανάπτυξη δραστηριοτήτων κοινωνικής επανένταξης.