Διαφθορά στα νοσοκομεία και οφειλές διώχνουν αμερικανικές εταιρείες

 

Τ. Τελλογλου

Tρεις τουλάχιστον αμερικανικές εταιρείες ιατροτεχνολογικού υλικού μελετούν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από την ελληνική αγορά επειδή δεν αντέχουν να καταβάλουν «μαύρα» στους χειρουργούς και ταυτόχρονα να τους χρωστάει το κράτος εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η σημαντικότερη από τις εταιρείες αυτές, η Covidien Tyko, ανακοίνωσε ότι αποσύρει όλα τα υλικά στα νοσοκομεία από την επόμενη Δευτέρα 17 Μαΐου 2010 καθώς τα χρέη προς αυτήν έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Σε σύσκεψη που έγινε πριν από δύο εβδομάδες στο εμπορικό τμήμα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα, 12 τον αριθμό, ανέφεραν ότι δεν μπορούν να δουλεύουν με «μαύρα» (πλέον) στα δημόσια νοσοκομεία και γι’ αυτό βγαίνουν αργά αλλά σταθερά εκτός αγοράς μια και τα νοσοκομεία προτιμούν εκείνους που δίνουν «μαύρα».

Στην ίδια κατεύθυνση με εκείνη της Covidien -της διακοπής των αυτόνομης παρουσίας των ιατρικών τμημάτων τους στην Ελλάδα- κινούνται σύμφωνα με πληροφορίες και οι εταιρείες 3Μ και BD (Beckton Dickinson). H αναστολή της δραστηριότητας αυτών των εταιρειών θα σημάνει γύρω στις 120 θέσεις εργασίας λιγότερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από παράγοντες της αγοράς, άλλες τρεις εταιρείες με πολλαπλάσιο αριθμό προσωπικού σκέφτονται να πάρουν τον δρόμο της «εξόδου» από την ελληνική αγορά.

«Δεν υπάρχει πολιτική στα δημόσια νοσοκομεία» είπε χθες το απόγευμα στέλεχος μεγάλης αμερικανικής εταιρείας που δεν ήταν εξουσιοδοτημένο να μιλήσει και γι’ αυτό ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Κάνουν δήθεν διαγωνισμούς μέχρι 45.000 ευρώ για “γρήγορες προμήθειες” στις οποίες πολλές εταιρείες συμμετέχουν ενώ οι διοικητές των νοσοκομείων αντί να βάλουν μία τάξη στους διαγωνισμούς απλά ανακοινώνουν ότι τα υλικά θα τα πληρώσουν οι γιατροί από την τσέπη τους.

Θα κλείσουν κυρίως ιδιωτικές κλινικές που συνεργάζονται με το ΙΚΑ αλλά και τμήματα δημόσιων νοσοκομείων που θα καταρρέουν την ώρα που οι γιατροί τους εξακολουθούν να ζητούν “μαύρα” για τις ελάχιστες προμήθειες που παραλαμβάνουν. Το σύστημα καταρρέει σε ένα πλήρες χάος και απουσία πολιτικής…». Αλλος παράγοντας σημείωνε ότι «το ΙΚΑ μείωσε κατά 35% τις τιμές των υλικών σπονδυλικής στήλης αλλά οι γιατροί εξακολουθούν να παίρνουν “μαύρα” καθώς κανείς δεν δέχεται να “πειράξει” το σύστημα…».

Αλλοι παριστάμενοι στη σύσκεψη στο εμπορικό τμήμα της πρεσβείας των ΗΠΑ που θα κάνει τις επόμενες μέρες διάβημα για τα οφειλόμενα των κρατικών νοσοκομείων, ανέφεραν ότι το θέμα των «μαύρων πληρωμών» θα έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρείες που αποσύρονται ή θα αποσυρθούν να δραστηριοποιούνται στο εξής αποκλειστικά μέσω agents (πρακτόρων). Αυτοί θα μπορούν να δίνουν πολύ ευκολότερα «μίζες», λέει με σαρκασμό στέλεχος αμερικάνικης εταιρείας που διακινεί λαπαροσκοπικά προϊόντα.