Διαφθορά

Πρωταθλήτρια στη διαφθορά αναδεικνύεται η Ελλάδα, από τους ίδιους τους πολίτες της. Η γνώμη που έχουν οι Ελληνες για το ελληνικό κράτος είναι η χειρότερη και αυτό αποδεικνύεται από την έκθεση του ΟΟΣΑ, στην οποία 13,5% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι έχουν πέσει θύματα του διεφθαρμένου συστήματος, είτε γιατί έχουν αναγκαστεί να «λαδώσουν» είτε γιατί έχουν «παραγκωνισθεί».

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 26 ανεπτυγμένων χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα του ΟΟΣΑ, σχετικά με τις κοινωνικές συνθήκες στις χώρες – μέλη του. Tο μέγεθος του προβλήματος γίνεται αντιληπτό αν το 13,5% συγκριθεί με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, που ανέρχεται μόλις στο 1,9%. Δεύτερο έρχεται το Μεξικό, με τους εκεί κατοίκους να δηλώνουν σε ποσοστό 13,3% ότι το κράτος τους είναι διεφθαρμένο, ενώ στις υπόλοιπες 24 χώρες το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται από 0% (στη Φινλανδία) έως και 4,9% (στην Ουγγαρία).

Εκτός όμως από τη διαφθορά, οι Ελληνες κατέχουν άλλες δύο αρνητικές πρωτιές. Πρώτον, θεωρούν σε ποσοστό 24,7% ότι έχουν εξαπατηθεί ως καταναλωτές, όταν κατά μέσο όρο οι πολίτες των 26 χωρών του ΟΟΣΑ πιστεύουν ότι έχουν πέσει θύματα καταναλωτικής απάτης σε ποσοστό 10,4%.

Δεύτερον, το 42% των ερωτηθέντων Ελλήνων, δήλωσε ότι φοβάται να κυκλοφορήσει στους δρόμους τη νύχτα, ποσοστό το οποίο είναι το μεγαλύτερο απ’ ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αν και η εγκληματικότητα στην Ελλάδα –σύμφωνα πάντα με τον ΟΟΣΑ– δεν είναι ιδιαιτέρως αυξημένη και κινείται κοντά στον μέσο όρο εγκληματικότητας των 30 ανεπτυγμένων χωρών, ο φόβος ότι αν κυκλοφορήσει κανείς το βράδυ στον δρόμο μπορεί να του συμβεί κάτι εκτοξεύεται θεαματικά. Πιο ασφαλείς αισθάνονται οι Ισλανδοί, που απάντησαν ότι φοβούνται μόλις οι 6 στους 100, ενώ ο μέσος όρος των εξεταζόμενων χωρών διαμορφώθηκε στο 25,7%. Να σημειωθεί ότι η πλέον συνηθισμένη εγκληματική πράξη στην Ελλάδα είναι αυτή της κλοπής τσάντας και πορτοφολιού.