Διαγνωστικά: Ανεφάρμοστη η νέα τροπολογία για το 51% στους γιατρούς

Η εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας, αν και πρακτικά αδύνατη, θα σήμαινε το κλείσιμο υποκαταστημάτων με συνέπεια τη μείωση θέσεων εργασίας
 

Εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ διαγνωστικών κέντρων και υπουργείου Υγείας με την τροπολογία για την υποχρέωση το 51% του μετοχικού κεφαλαίου των διαγνωστικών κέντρων να ανήκει σε γιατρούς και την απαγόρευση δημιουργία υποκαταστημάτων με υποχρέωση συμμόρφωσής τους σε ένα χρόνο.

«Η εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας, αν και πρακτικά αδύνατη, θα σήμαινε το κλείσιμο υποκαταστημάτων με συνέπεια τη μείωση θέσεων εργασίας, ενώ ο νόμος που υποχρεώνει το 51% να ανήκει σε γιατρούς δημιουργεί προβλήματα στην κληροδότηση των επιχειρήσεων ακόμη και από γιατρούς..» σημειώνει ο κ. Ευαγγ. Σπανός Πρόεδρος της Βιοϊατρικής στην «Η».

«Εξάλλου, η εφαρμογή της τροπολογίας αυτής είναι ανέφικτη και χρονικά ενώ αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων».

Σημειώνεται ότι μόνο το Euromedica και η Βιοιατρική απασχολούν 5.000 εργαζόμενους και διαθέτουν 45 υποκαταστήματα η πρώτη και 28 η δεύτερη. Στην ελληνική αγορά δραστηριοποιείται με την επωνυμία «Ευρωϊατρική» και ο διεθνής όμιλος Euromedic που διαθέτει 200 υποκαταστήματα διεθνώς και πρόσφατα επένδυσε 60 εκ. ευρώ στην ελληνική αγορά όπου διαθέτει 16 διαγνωστικά κέντρα….

Ιστορικό

Υπενθυμίζεται, ότι κατόπιν σχετικής προσφυγής στο ΣτΕ, κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές οι διατάξεις αυτές που χρονολογούνται από το 2001, με τις αποφάσεις 252-253 /2008.

Τότε η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε εγκρίνει σχέδιο νέου ΠΔ για τους φορείς ΠΦΥ, το οποίο επέτρεψε το έτος 2008 τη χορήγηση αδειών στα νομικά πρόσωπα. Το εν λόγω διάταγμα (ΠΔ 180/2009) εκδόθηκε τελικώς τον Οκτώβριο 2009 και ακυρώθηκε από τη νέα ηγεσία του υπουργείου που προώθησε και την ισχύουσα τροπολογία που επαναφέρει το ΠΔ 84/2001, με ταυτόχρονη αναστολή των κρίσιμων, περί μετοχικής σύνθεσης διατάξεων.

«Πέραν από την αντίθεση του εν λόγω νομικού πλαισίου με την εθνική νομοθεσία, το συγκεκριμένο καθεστώς παραβιάζει ευθέως και τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί Ανταγωνισμού και λειτουργίας της Εσωτερικής Αγοράς υπό συνθήκες ίσης μεταχείρισης», σημειώνει ο κ. Σπανός. Με τη βάση αυτήν, έχουν υποβληθεί 2 καταγγελίες για το θέμα στη Γενική Διεύθυνση της Εσωτερικής Αγοράς (Τμήμα Ε1 ? Υπηρεσιών και Τμήμα C2 – Δημοσίων Συμβάσεων) με κοινοποίηση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, τον (Μάιο και Ιούλιου 2009 αντίστοιχα.

“Πλέον, αναμένεται η αποστολή πρώτης διοικητικής επιστολής περί διαπιστώσεως παραβάσεων των κανόνων της Συνθήκης (ελευθερίες εγκαταστάσεως, κίνησης κεφαλαίων και παροχής υπηρεσιών) και του ευρωπαϊκού δικαίου δημόσιων συμβάσεων (οδηγία 2004/18/ΕΚ).Σε περίπτωση που οι Υπηρεσίες της Επιτροπής σχηματίσουν οριστική πεποίθηση σχετικώς με τη βασιμότητα των καταγγελλόμενων παραβάσεων, η χώρα ενδέχεται να παραπεμφθεί για την υπόθεση στα Δικαστήρια” καταλήγει εκπρόσωπος της Βιοαιτρικής.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου