Διαγνωστικά Κέντρα μόνο από γιατρούς

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών μονάδων παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από εταιρείες που ανήκουν κατά πλειοψηφία σε γιατρούς ή οδοντιάτρους, προβλέπει τροπολογία που προωθεί το υπουργείο Υγείας. Χθες η υπουργός κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είχε συναντήσεις με εκπροσώπους ιατρικών συλλόγων και εταιρειών κατά τη διάρκεια των οποίων παρουσίασε τις προτάσεις της κυβέρνησης για τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών φορέων παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Σύμφωνα με αυτές, άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών μονάδων παροχής ιατρικής και οδοντιατρικής πρωτοβάθμιας φροντίδας χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, ιατρούς ή οδοντιάτρους και σε νομικά πρόσωπα οιασδήποτε μορφής που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ, με την προϋπόθεση ότι η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου ή του εταιρικού μεριδίου ανήκει σε ειδικευμένους ιατρούς ή οδοντιάτρους. Αδεια χορηγείται και σε αστικούς συνεταιρισμούς ελεύθερων επαγγελματιών ιατρών εργαστηριακής διάγνωσης, βιοπαθολογίας, κυτταρολογίας και παθολογικής ανατομίας για την κάλυψη των αναγκών των μελών τους. Eπιπλέον, δεν επιτρέπεται η κατοχή πέραν της μιας άδειας ίδρυσης και λειτουργίας μονάδας ανά δικαιούχο, ούτε η σύσταση παραρτημάτων για την παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ. Ως μία πρωτοβουλία που εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια να μπουν κανόνες και αποτελεσματική εποπτεία στον χώρο της υγείας χαρακτήρισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου την παρέμβαση.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΙΣΑ κ. Γιώργος Ελευθερίου, επεσήμανε στην «Κ» ότι η ρύθμιση κρίνεται θετική, διευκρίνισε ωστόσο ότι ο Σύλλογος θα συνεχίσει να διεκδικεί το 100% ως ποσοστό των γιατρών στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών. Οι φορείς που λαμβάνουν μέρος στον διάλογο έχουν κληθεί να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις έως το τέλος της εβδομάδας.

Η τροπολογία αποτελεί μία μεταβατική διάταξη -έως ότου εκπονηθεί σχέδιο νόμου που θα ρυθμίζει όλα τα θέματα της ΠΦΥ- και έρχεται να καλύψει ένα νομικό κενό που δημιουργήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε η κ. Ξενογιαννακοπούλου είχε καταργήσει προεδρικό διάταγμα της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου (είχε δημοσιευθεί δύο ημέρες πριν από τις εκλογές) και το οποίο είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τον ιατρικό κόσμο, αφού έδινε τη δυνατότητα σε οποιοδήποτε επαγγελματία να ιδρύσει ιδιωτικές μονάδες ΠΦΥ.