Διακήρυξη για τις εκλογές ιατρικού Συλλόγου θεσσαλονίκης

p>ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ    

ΑΡΙΣΤΕΡΗ   ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ    ΙΑΤΡΩΝ

    

        EKΛΟΓΕΣ   ΣΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΕΣΝΙΚΗΣ                                                         

                              13 και 14 Απριλιου 2008

 

           Οι φετινές εκλογές στον ιατρικό σύλλογο Θεσσαλονίκης διεξάγονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτική και κοινωνική συγκυρία. Η άγρια νεοφιλελεύθερη επίθεση απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων εντείνεται όσο ποτέ, ενώ το ασφαλιστικό και η διαχείριση του από την κυβερνητική πολιτική κατέδειξε ότι αυτός που υπηρετεί και προπαγανδίζει την ελεύθερη αγορά ως υπέρτατη αξία δεν αφήνει τίποτε όρθιο από τα δικαιώματα των εργαζομένων που κατακτήθηκαν με πολύχρονους αγώνες. Σταθερή εργασία, υγεία ,,περίθαλψη παιδεία ελεύθερος χρόνος, συρρικνώνονται μέχρις εξαφανίσεως στο όνομα του καπιταλιστικού κέρδους και της ανταγωνιστικότητας μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. H κυβέρνηση και τα κάθε λογής παπαγαλάκια της που υλοποιούν και στηρίζουν αυτή την πολιτική, ενώ δεν απολαμβάνουν πια την κοινωνική συναίνεση και απαξιώνονται καθημερινά στη συνείδηση των πολιτών , υπηρετούν μέχρι τελευταία στιγμή τα άθλια συμφέροντα του επιχειρηματικού κεφαλαίου που θησαυρίζει στις πλάτες του εργαζόμενου λαού και εκμεταλλεύεται εμπορικά την αρρώστια και τον ανθρώπινο πόνο.

          Ο κόσμος της εργασίας όμως αντιστέκεται πια και προσπαθεί μέσα από τους ενωτικούς αγώνες του να διαμορφώσει τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες εκείνες για την άσκηση μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής προς όφελος των συμφερόντων του και αναγκών του. Σ΄αυτόν  τον κόσμο της εργασίας ανήκουμε κι εμείς οι εργαζόμενοι επιστήμονες κάθε χώρου και πεδίου και κυρίως οι γιατροί που δεν θέλουν να εκμεταλλεύονται τον ασθενή και μπορούμε όλοι μαζί να αγωνιστούμε για την υπεράσπιση του δικαιώματος για σταθερή, καλά αμειβόμενη και ασφαλή εργασία, υψηλές συντάξεις που να προλάβουμε να τις απολαύσουμε και δωρεάν πραγματική περίθαλψη και παιδεία.

              Οι γιατροί που αισθάνονται κομμάτι αυτού του εργαζόμενου λαού και θέλουν να είναι πιστοί στον όρκο τους, κι εμείς σε αυτούς και μόνο αυτούς απευθυνόμαστε, πρέπει άμεσα να πάρουν πρωτοβουλία για την ανατροπή της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και ο ΠΙΣ όλα τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας ένα ουσιαστικό δεκανίκι της νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής.

         Διότι η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του ΙΣΘ τα τελευταία έξι χρόνια που διοικεί τον σύλλογο και τον πανελλήνιο

  • μέσα από ένα συνεχή βερμπαλισμό για τον ιατρικό κόσμο που αδικείται γενικώς(χωρίς καμιά διάκριση ανάμεσα στους μαχόμενους γιατρούς και τους γιατρούς μεγαλέμπορους –εργολάβους –καθηγητικό κατεστημένο-φακελλάκηδες –εκμεταλλευτές) και παίζοντας ένα ρόλο υποκριτικής νουθεσίας για την «πολιτεία που δεν σκύβει στα προβλήματα»,
  • με καλοσυνάτες ιατρο-πατριωτικές και εντελώς αταξικές προσεγγίσεις των εξελίξεων στην περίθαλψη και με αντίστοιχα βέβαια συνθήματα,
  • με δακρύβρεχτα σχόλια για τους νέους γιατρούς και τις οικογένειές τους που υποφέρουν, αναγνωρίζοντας μονίμως ως βασική αιτία τους πολλούς νέους γιατρούς και όχι τις τεράστιες ελλείψεις στο ΕΣΥ και τα ταμεία, ούτε βέβαια τους αχόρταγους μεγαλοκαρχαρίες που τους επιτρέπεται να δουλεύουν μέχρι τα ογδόντα τους και να τα αρπάζουν από τους ασθενείς
  • με ένα κομματικό ρουσφετολογικό μηχανισμό που τακτοποιεί  άνεργα παιδιά σε κατασκηνώσεις και αθλητικούς αγώνες,
  • με κολπάκια(ποια άραγε) που «ασφαλίζουν την ιδιότητα και όχι την εργασία»,
  • με κονιορτοποίηση των αυτονόητων δημοκρατικών διαδικασιών(όπου τα μέλη -ψηφοφόροι ως πρόβατα ενημερώθηκαν μόλις τελευταία στιγμή για τις εκλογές και την κατάθεση ψηφοδελτίων χωρίς να γίνει η καθιερωμένη εκλογοαπολογιστική συνέλευση, με το φοβερό επιχείρημα ότι δεν είναι υποχρεωτική από το νόμο!!!)

προσπαθεί να καλύψει την ουσιαστική της απροθυμία να συγκρουστεί  με όλο το πλαίσιο άσκησης της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία στα θέματα υγείας και πρόνοιας, από την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και την ενίσχυση του επιχειρηματικού-εμπορικού τομέα μέχρι πρόσφατα τη διάλυση του ασφαλιστικού, την παραπέρα καταλήστευση του ΤΣΑΥ μέσω της ενοποίησης, το κατάπτυστο νέο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ και την προδοτική συμφωνία ΟΕΝΓΕ- Αβραμόπουλου   για το επίδομα εφημέρευσης  και την άρνηση νέου μισθολογίου στους γιατρούς του ΕΣΥ. Στην τελευταία δε επιστολή του Μαρτίου 2008 έφτασαν στο σημείο ως δήθεν απάντηση στο πρόβλημα της αναμονής των νέων γιατρών για ειδικότητα να εισηγούνται μέχρι και την απλήρωτη εθελοντική εργασία!!! των ειδικευομένων καθώς και την μετακύλιση του κόστους στις τοπικές κοινωνίες, υπηρετώντας έτσι τα πιο άθλια σχέδια κύκλων του υπουργείου υγείας πού πρώτοι λάνσαραν αυτές τις «λυσεις». Ούτε λέξη για τις τεράστιες ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία και τα ταμεία, ούτε λέξη για τις χιλιάδες  κλειστές θέσεις ειδικευομένων και αγροτικών με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου, ούτε λέξη για το βόλεμα των ημετέρων και των παιδιών των καθηγητάδων μέσα από τα ποικίλα παράθυρα του νόμου ή και κόντρα σε αυτόν πολλές φορές, για την σκανδαλώδη μεταχείριση της Νατάσσας κλπ

 

                          

 

Το συνδικαλιστικό κίνημα των γιατρών μέσα από τη δράση των ιατρικών συλλόγων οφείλει ν΄ αναδείξει ζητήματα που αφορούν όλους τους κλάδους των γιατρών.  Οφείλει ν΄ αναπτύξει αγώνες που θ΄ ανοίξουν δρόμους για κατάκτηση αιτημάτων. Να καταδείξει την ανάγκη συμπόρευσης μ΄ ένα μαχητικό κοινωνικό κίνημα. Να διεκδικήσει ριζικές αλλαγές πολιτικών για βελτίωση των υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες, διασφαλίζοντας τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, το επιστημονικό επίπεδο και τις συνθήκες διαβίωσης των υγειονομικών.

 

Ή κυβερνητική πολιτική αλλά και οι σοσιαλφιλελεύθερες παραλλαγές τηςπρέπει να συντριβεί και στον ιατρικό σύλλογο Θεσσαλονίκης και παράλληλα να ανοίξει μια πορεία επίλυσης χρόνιων προβλημάτων όλων των μαχόμενων γιατρών. Είτε αυτά αφορούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς, είτε τους γιατρούς των ταμείων και τους  ελευθεροεπαγγελματίες. Όλους όσους θέλουν να ζουν με αξιοπρέπεια σεβόμενοι τα δικαιώματα των ασθενών και την υγεία ως κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

          Κι αυτό το τελευταίο σημαίνει ότι ως πολιτικοσυνδικαλιστική παράταξη της ενωμένης ριζοσπαστικής αριστεράς πιστεύουμε σε ένα δημόσιο δωρεάν καθολικής κάλυψης σύστημα υγείας, στο οποίο ο άρρωστος δεν πληρώνει από την τσέπη του(ούτε νόμιμα, ούτε μαύρα) και το οποίο μπορεί να απορροφήσει χιλιάδες από τους σημερινούς  επαγγελματίες στον ελεύθερο ιδιωτικό τομέα και στα ασφαλιστικά ταμεία, αμείβοντάς τους ικανοποιητικά, ενώ αυτοί που θα επιλέξουν το ιδιωτικό ιατρείο θα είναι απαλλαγμένοι από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των κλινικαρχών και των μεγαλογιατρών- αφεντάδων. Από την άλλη ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ασύδοτα, σταδιακά να φθίνει και τελικά να καταργηθεί.

 

               Η πραγματική  αντίθεση σήμερα βρίσκεται ανάμεσα στα συμφέροντα του επιχειρηματικού κεφαλαίου που δραστηριοποιείται παντοιοτρόπως στην περίθαλψη από τη μια μεριά  και στην ανάγκη των ανθρώπων για ένα πραγματικό σύστημα δωρεάν περίθαλψης, φροντίδας και αποκατάστασης το οποίο συμβαδίζει με  τα συμφέροντα της συντριπτικής  πλειοψηφίας των νέων γιατρών για καλά αμειβόμενη  εργασία, επιστημονικότητα,  αξιοπρέπεια και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

          

           Αυτά τα συμφέροντα δεν μπορεί να τα ικανοποιήσει το σημερινό διαλυμένο από τις ελλείψεις και την υποχρηματοδότηση ΕΣΥ ,το αλωμένο από τις ιδιωτικοποιήσεις ,την παραοικονομία και τους άσχετους κομματικούς εγκάθετους που έτσι και αλλιώς δεν πίστεψαν ποτέ σε ένα πραγματικά δημόσιο και φιλολαϊκό σύστημα υγείας. Δεν μπορεί να τα ικανοποιήσει ένα ΕΣΥ πού εξοντώνει και αμείβει εξευτελιστικά τους γιατρούς του, που  εκμεταλλεύεται δουλοκτητικά τον ειδικευόμενο  χωρίς να τον εκπαιδεύει , που λανσάρει ως μοντέλο εργασιακών σχέσεων  το επικουριλίκι και τα stage, που το καταληστεύουν με τις υπερτιμολογήσεις τους οι κάθε λογής προμηθευτές.

             Δεν μπορεί βέβαια να τα ικανοποιήσει και ένας ιδιωτικός –εμπορικός τομέας που κυριαρχείται απόλυτα από τα τράστ του Λιακουνάκου , του Αποστολόπουλου , του Κοντομηνά ,της Μάρφιν, ή που καλύπτεται πίσω από τα δήθεν μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τύπου Ερρίκος Ντυνάν, όπου ο μέν ασθενής καταληστεύεται( χωρίς να προλάβει να καταλάβει ότι το ταμείο του ελάχιστα από τα έξοδα καλύπτει και τα δήθεν συμφωνημένα πακέτα πάνε περίπατο με την για οποιοδήποτε λόγο παράταση νοσηλείας), η δε πλειοψηφία των γιατρών δουλεύει με χαμηλές αποδοχές και πλήρη εργασιακή ανασφάλεια δεχόμενη τη διπλή εκμετάλλευση του επιχειρηματία ιδιοκτήτη και του μεγαλογιατρού υπεργολάβου.

 

 

Πιστεύουμε ακράδαντα πως ένα άλλο δημόσιο σύστημα υγείας είναι εφικτό και απαραίτητο.

Δεν μας ικανοποιεί η σημερινή κατάσταση και μας εξοργίζει. Πιστεύουμε πως το όραμα μας για καθολική, ισότιμη, δωρεάν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, πρόληψης και πρόνοιας δεν εξαντλήθηκε στο ΕΣΥ που οικοδομήθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Προτείνουμε  και αγωνιζόμαστε για ένα διαφορετικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Το ΕΣΥ του νόμου 1397/83 ήταν θετικό ως αρχικό βήμα αφέθηκε όμως στην τύχη του, υπονομεύτηκε εκ των ένδον χωρίς ποτέ να αποκτήσει χαρακτήρα πραγματικά Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δεν οραματιζόμαστε ένα δημόσιο σύστημα υγείας με υποστελέχωση, διαφθορά και παραοικονομία, με αφανείς μορφές ιδιωτικοποίησης, απαράδεκτη ξενοδοχειακή υποδομή, μεγάλες αναμονές, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, χαμηλές αμοιβές και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας για τους επαγγελματίες υγείας.

 

 

       Τα φαινόμενα διαφθοράς έχουν γίνει μάστιγα στο χώρο της υγείας.

Οι κάθε μορφής παρεμβάσεις στις νόμιμες διαδικασίες, οι πελατειακές σχέσεις, οι «μίζες» από προμήθειες, το «φακελάκι» και οι «αμοιβές κάτω από το τραπέζι» έχουν  σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες .

         Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, είναι απαραίτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί καταπολέμησης των αιτιών που τη συντηρούν και την αναπαράγουν.  Βασική όμως αιτία του προβλήματος βρίσκεται  σε συμπεριφορές και πρότυπα που έχουν βαθιά ριζώσει  στην κοινωνία και στο δημόσιο νοσοκομείο.

         Πρόκειται  για την επιλογή ατομικών λύσεων στα προβλήματα και  γενικότερα την ιδιοτελή στάση ζωής, σε αντιπαράθεση με την εξεύρεση λύσεων στηριγμένων σε συλλογικές αποφάσεις και προώθησης του δημόσιου συμφέροντος. Οι αριστεροί γιατροί επιδιώκουμε και προωθούμε ένα κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας και τους πολίτες με ενίσχυση της λογικής των συλλογικών λύσεων. Αυτά για να πετύχουν απαιτείται στην πράξη υψηλή κοινωνική ιεράρχηση του αγαθού της υγείας και των λειτουργών της και μια ριζικά διαφορετική κυβερνητική πολιτική υπέρ του κόσμου της εργασίας και των ολόπλευρων αναγκών του. Χρειάζεται και οι ιατρικοί σύλλογοι να μετατραπούν σε μαχόμενα κοινωνικά και επιστημονικά υποκείμενα στην υπηρεσία της ολόπλευρης κάλυψης των υγειονομικών αναγκών όλων των ανθρώπων και ταυτόχρονα σε γνήσιους υπερασπιστές των εργασιακών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των μορφωτικών αναγκών όλων των γιατρών που δεν εκμεταλλεύονται τους ασθενείς τους.

 

 

                              ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΤΣΑΥ: Η αναγκαιότητα του ΤΣΑΥ οφείλεται στην ιδιαιτερότητα της επαγγελματικής απασχόλησης των γιατρών ως μισθωτών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αυτοαπασχολούμενων. Το ΤΣΑΥ καλείται να παρέχει αξιοπρεπή ασφάλιση και σύνταξη ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Η καταλήστευση των αποθεματικών του ΤΣΑΥ μέσω απαράδεκτων ενοποιήσεων και δομημένων ομολόγων είναι ενδεικτική της αντίληψης αυτών που μας κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες. Ως γιατροί θέλουμε διατήρηση του κοινωνικοασφαλιστικού χαρακτήρα του ΤΣΑΥ μακριά από λογικές κεφαλοποιητικών συστημάτων.

Διεκδικούμε εξασφάλιση αξιοπρεπούς «ποσοστού αναπλήρωσης» των εργάσιμων αποδοχών με διατήρηση της δυνατότητας μονοσυνταξιουχικής κάλυψης με αυξημένη εισφορά για τους αυτοαπασχολούμενους αλλά και διασφάλισης του δικαιώματος παράλληλης σύνταξης από τον κύριο εργοδότη (ΔΗΜΟΣΙΟ –ΙΚΑ). Αντιδρούμε σθεναρά στις απαράδεκτες διακρίσεις κατά των νέων συναδέλφων που θεσμοθέτησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. με σύνταξη κατώτερου κλιμακίου 460 ευρώ!!! για τους ασφαλισμένους μετά το 1993. 

                                                         Απαιτούμε:

·       Να αποσυρθεί το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο-έκτρωμα-Δημοψήφισμα τώρα

·       Όχι στη νέα καταλήστευση των αποθεματικών μέσω της ενοποίησης του ΤΣΑΥ στο ΕΤΑΑ.-Δ

·       να δώσουν άμεσα όλες τις χρωστούμενες εισφορές οι μεγαλοκλινικάρχες  και το κράτος.

·       ίσες εισφορές και ίδια ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα για παλιούς και νέους ασφαλισμένους. Να καταργηθούν  οι απαράδεκτοι νόμοι του 1992 (Σιούφα) και 2002(Ρέππα)

·       πλήρη αυτοδιαχείριση του ΤΣΑΥ από τους ίδιους τους υγειονομικούς. Επαρκή στελέχωση και μηχανοργάνωσή του

·       καμιά εμπλοκή των αποθεματικών του στο χρηματιστηριακό τζόγο.

·       ένταξη των γιατρών του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά και αναγνώριση των εφημεριών ως συντάξιμου χρόνου.

       

ΝΕΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ: Οι επισφαλείς εργασιακές σχέσεις τείνουν να γίνουν κανόνας για τους νέους γιατρούς. Απαράδεκτες 24μηνες συμβάσεις στο ΙΚΑ χωρίς κανένα εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα, επικουρικοί γιατροί στο ΕΣΥ, «μαύρη εργασία» στα μεγάλα ιδιωτικά ιατρικά συγκροτήματα, μακροχρόνια ανεργία και ετεροαπασχόληση πλήττουν τους νέους συναδέλφους. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και τις διοικήσεις του ΙΚΑ που χρησιμοποιούν την πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης για να εμφανίζουν σαν αναγκαίες τις «άτυπες» προσλήψεις γιατρών, χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Πρόκειται για προσλήψεις που αξιοποιούνται παράλληλα ως ρουσφετολογικός μηχανισμός και υπομόχλιο εκβιασμού και εξαγοράς συνειδήσεων.

                                                     Απαιτούμε

·       αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλο τον ιδιωτικό τομέα, με κατώτερη αμοιβή για τον ειδικό και για 5θήμερη 6ωρη πρωινή εργασία τα 2500 ευρώ και για τον ανειδίκευτο τα 1600 ευρώ.

·        μαζικές προσλήψεις με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα στο ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία

·       χιλιάδες προσλήψεις επιμελητών Β΄ με κανονική προκήρυξη στα νοσοκομεία και διπλασιασμό των θέσεων για έναρξη ειδικότητας

·       Νομοθετική απαγόρευση άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος με οποιοδήποτε πρόσχημα μετά τα 65 χρόνια, που θα είναι το μέγιστο υποχρεωτικό όριο συνταξιοδότησης για όλους τους ελευθεροεπαγγελματίες και πανεπιστημιακούς γιατρούς. Για τους γιατρού του ΕΣΥ μέγιστο όριο τα 60 .

 

       

Για τα ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ και τους ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ διεκδικούμε

1. αύξηση της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας στο διπλάσιο, ώστε να προσεγγίσει τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ και να γίνει πραγματικά ανταγωνιστικό στους ιδιωτικούς ομίλους υγείας

2. δημιουργία νέου μισθολογίου με αφετηρία τα 1600 ευρώ καθαρά για τον ειδικευόμενο και αντίστοιχη κλιμάκωση στις ανώτερες βαθμίδες. Τούτο βεβαίως προϋποθέτει την κατάργηση του πλαφόν των αποδοχών Αρεοπαγίτη, το οποίο έχει γίνει λαιμητόμος οιασδήποτε αύξησης.

3.  Πρωινό τακτικό ωράριο 6 ωρών σε πενθήμερη βάση και μία το πολύ ενεργό εφημερία την εβδομάδα για ειδικούς και εδικευόμενους.

4.  Ανθρώπινες συνθήκες εφημέρευσης χωρίς εφαρμογή κυκλικών ή ελαστικών ωραρίων και χορήγηση ρεπό μετά την εφημερία. Η εφημερία πρέπει αδιαπραγμάτευτα να θεωρείται ως χρόνος υπερωριακής εργασίας και ως τέτοιος να αμείβεται. Τα παραπάνω προϋποθέτουν την άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 5000 γιατρών, πράγμα που είναι εξωφρενικό να συσχετίζεται με την διαπραγμάτευση Υπουργείου- νοσοκομειακών γιατρών

5.  Απρόσκοπτη εξέλιξη των νοσοκομειακών γιατρών μέχρι το βαθμό του Διευθυντή και αποδέσμευση βαθμού από μισθό.

6.  Οργανωμένο σύστημα εκπαίδευσης και διαρκούς μετεκπαίδευσης χωρίς εξαρτήσεις από φαρμακευτικές εταιρείες και προμηθευτές των νοσοκομείων με ισότιμη κυκλική εναλλαγή όλων. Κατάργηση της αθλιότητας των μορίων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και του εμπόριου των σαχλοσυνεδρίων και των άχρηστων εργασιών.

7.  Σύσταση ΤΕΠ και κατάρτιση προτύπων εφημέρευσης, που θα τηρούνται ευλαβικά από το υπουργείο υγείας.

8. Οργανωμένη δωρεάν για όλους πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας,  λειτουργικά συνδεδεμένη με το υπόλοιπο δημόσιο σύστημα και εξασφάλιση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για όλους τους γιατρούς. Σύγχρονα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου ανά 20-30.000 κατοίκους και περιφερικά ιατρεία με οικογενειακούς  γιατρούς σε κάθε γειτονιά 

9.Αμεση θεσμοθέτηση και υλοποίηση της ασφαλιστικής κάλυψης  με έξοδα του Υπουργείου Υγείας όλων των γιατρών του ΕΣΥ (ειδικών καιειδικευόμενων) για αστική και ποινική ευθύνη σχετιζόμενη με την ιατρική εργασία

       

ΓΙΑΤΡΟΙ ΙΚΑ: Το ΙΚΑ οφείλει να ενταχθεί σ΄ ένα δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποτελώντας βασικό κορμό των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ζητάμε:

·       Αναβάθμιση της επαγγελματικής και επιστημονικής κατάστασης για  όλους τους γιατρούς του ΙΚΑ

·       Να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία για όλους τους συμβασιούχους γιατρούς του ιδρύματος με πλήρη εξασφάλιση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων για όλους.

·       Να πληρώσει το ΙΚΑ το ποσοστό που του αναλογεί σαν εργοδότη για την ασφαλιστική κάλυψη όλων των γιατρών από την ημερομηνία πρόσληψης.

·       Να προκηρυχτούν άμεσα όλες οι κενές οργανικές θέσεις του ιδρύματος και να καλυφθούν από τους ήδη υπηρετούντες με βασικό κριτήριο τον χρόνο προϋπηρεσίας.

·       Κάθε αλλαγή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη θα πρέπει να στηρίζει την εργασιακή, ασφαλιστική και συνταξιοδοτική εξασφάλιση των γιατρών που εργάζονται σήμερα στο ίδρυμα.

·       Να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες εργασίας και αμοιβής για τους γιατρούς του ΙΚΑ με παράλληλη φροντίδα για καλύτερες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους. Πλήρης και αποκλειστική απασχόληση για όλους τους γιατρούς του ΙΚΑ με αμοιβές και ωράρια αυτές που προτείνουμε και στο ΕΣΥ.

 

Πλήρη και αποκλειστική απασχόληση με γενναίους μισθούς για όλους τους πανεπιστημιακούς, στρατιωτικούς , ταμειακούς και νοσοκομειακούς γιατρούς. Δικαίωμα ιδιωτικής άσκησης της ιατρικής μόνο στους ελευθεροεπαγγελματίες. Συλλογική σύμβαση εργασίας στον επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα με κατώτερη μηνιαία αμοιβή τα 2.500 ευρώ για τον ειδικευμένο γιατρό και 1600 για τον ανειδίκευτο.

 

          Είναι η ώρα για τη συσπείρωση όλων των αριστερών ριζοσπαστικών δυνάμεων σε πλατιά αγωνιστικά ψηφοδέλτια. Η ενότητα αυτή μπορεί να γίνει ο καταλύτης για ανατροπή συσχετισμών στους ιατρικούς συλλόγους της χώρας και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.  

          Επιδιώκουμε τη δημιουργία μόνιμης αγωνιστικής συμπαράταξης νέων γιατρών, ειδικευόμενων, νοσοκομειακών, γιατρών ασφαλιστικών οργανισμών και μικρών ελεύθερων επαγγελματιών για διεκδίκηση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και αμοιβών και πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους κατοίκους της ελληνικής επικράτειας.

 

 

Η Ριζοσπαστική Αριστερή Συνεργασία Γιατρών  δεν έχει επικεφαλής στο ψηφοδέλτιό της. Πιστεύουμε στην ισότιμη συμμετοχή όλων τόσο στις εσωτερικές διαδικασίες της παράταξης όσο και στα αξιώματα στο σύλλογο και στόχος μας είναι να προωθήσουμε την κυκλική εναλλαγή όλων των συντρόφων και συντροφισσών σε αυτά. Κυρίως δεσμευόμαστε για την τακτική λειτουργία ανοιχτών σε όλους ολομελειών και την πλήρη ενημέρωση για τις επεξεργασίες μας ,αλλά και για τα όσα θα συντελούνται στα όργανα του ΙΣΘ και του ΠΙΣ.

 

                  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΙΑΤΡΩΝ

         

                ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

BΑΦΕΙΑΔΗΣ  ΠΑΥΛΟΣ   του  ΘΕΟΔΩΡΟΥ               Ελευθεροεπαγγελματίας Παθολόγος

ΔΑΓΔΗΛΕΛΗΣ ΛΟΥΚΑΣ  του  ΚΥΡΙΑΚΟΥ              Αναπ. Διευθυντής ΕΣΥ  Ακτινολόγος

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ  του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ         Ελευθεροεπαγγελματίας Παθολόγος

ΔΟΥΚΕΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ   του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ         Επιμ.Β’ ΕΣΥ   Εντατικολόγος

ΖΔΟΥΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ   του ΚΩΝΝΟΥ                   Επιμ.Β’ ΕΣΥ   Γενικός  Γιατρός

ΚΑΤΣΙΜΠΑ ΔΑΦΝΗ        του  ΓΕΩΡΓΙΟΥ                 Επιμ. Α’ ΕΣΥ  Ακτινολόγος

ΚΕΧΙΔΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΑ   του ΚΩΝΝΟΥ                     Ελευθεροεπαγγελματίας Παθολόγος

ΚΟΥΤΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ     του ΖΕΡΒΑ                          Ειδικευόμενος  Ακτινολόγος

ΜΑΝΔΡΑΛΗ ΑΡΙΑΔΝΗ   του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ            Αν. Διευθ/ρια  ΕΣΥ  Κυταρολόγος

ΜΠΑΛΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ   του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ                Αναπ. Διευθυντής  ΕΣΥ  Νευροχ/γός

ΜΠΕΝΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ                      Αναπλ.Καθ/τής Κοινωνικής Ιατρικής

ΠΙΣΑΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ  του ΙΩΑΝΝΗ                             Επιμελητής Παθολόγος  Νοσ. Β’ ΙΚΑ

ΡΑΠΤΗΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ  του  ΣΑΒΒΑ                             Ειδικευόμενος   Ακτινολόγος

ΣΚΕΝΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ                 Ελευθεροεπαγγελματίας  Καρδιολόγος

ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΜΑΡΘΑ του ΙΩΑΝΝΗ               Αν.Διευθ/ρια  ΕΣΥ Ακτινοθεραπεύτρια

 

                                 ΓΙΑ  ΠΙΣ

ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ    του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ               Αγγειοχειρουργός

ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ  ΠΑΥΛΟΣ  του ΘΕΟΔΩΡΟΥ                Ελευθεροεπαγγελματίας Παθολόγος

ΔΑΓΔΗΛΕΛΗΣ ΛΟΥΚΑΣ  του  ΚΥΡΙΑΚΟΥ             Αναπ. Διευθυντής ΕΣΥ  Ακτινολόγος

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ  του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ        Ελευθεροεπαγγελματίας Παθολόγος

ΔΟΥΚΕΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ   του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ        Επιμ.Β’ ΕΣΥ   Εντατικολόγος

ΖΔΟΥΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ   του ΚΩΝΝΟΥ                   Επιμ.Β’ ΕΣΥ   Γενικός  Γιατρός

ΚΑΤΣΙΜΠΑ   ΔΑΦΝΗ        του  ΓΕΩΡΓΙΟΥ               Επιμ. Α’ ΕΣΥ  Ακτινολόγος

ΚΕΧΙΔΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΑ   του ΚΩΝΝΟΥ                     Ελευθεροεπαγγελματίας Παθολόγος

ΚΟΥΤΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ     του ΖΕΡΒΑ                           Ειδικευόμενος  Ακτινολόγος

ΚΥΔΩΝΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ   του ΖΗΝΩΝΑ                         Επιμ. Β’ ΕΣΥ   Εντατικολόγος                       

ΜΑΝΔΡΑΛΗ   ΑΡΙΑΔΝΗ   του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ          Αν. Διευθ/ρια  ΕΣΥ  Κυταρολόγος

ΜΠΑΛΤΑΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ   του  ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ              Αναπ. Διευθυντής  ΕΣΥ  Νευροχ/γός

ΜΠΕΝΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ                      Αναπλ. Καθ/τής Κοινωνικής Ιατρικής

ΠΙΣΑΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ  του ΙΩΑΝΝΗ                            Επιμελητής Παθολόγος  Νοσ. Β’ ΙΚΑ

ΡΑΠΤΗΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ  του  ΣΑΒΒΑ                             Ειδικευόμενος    Ακτινολόγος

ΣΙΟΥΛΗΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΣΩΤΗΡΙΟΥ                 Επιμ.΄ Α’  ΕΣΥ   Νεφρολόγος

ΣΚΕΝΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  του  ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ                Ελευθεροεπαγγελματίας  Καρδιολόγος

ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΜΑΡΘΑ του ΙΩΑΝΝΗ               Αν.Διευθ/ρια  ΕΣΥ Ακτινοθεραπεύτρια

 

           ΓΙΑ  ΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

ΚΟΥΣΚΟΥΜΒΕΚΑΚΗΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ  Αναπ. Διευθυντής ΕΣΥ  Ακτινολόγος