«Διαλέγεις επιτόπου τον δότη του νεφρού»

Ελληνες νεφροπαθείς που ταξίδεψαν για μεταμόσχευση στο εξωτερικό περιγράφουν τις εμπειρίες τους από το «παζάρι» ανθρωπίνων οργάνων

Περιγραφές – σοκ, για μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παράνομα κέντρα της Ινδίας, κάνουν συγγενείς Ελλήνων νεφροπαθών. Απελπισμένοι από τη μακρά αναμονή μέχρι να βρεθεί δότης, οι ασθενείς κατέφυγαν εκεί όπου υπάρχουν πλήθος διαθέσιμα μοσχεύματα προερχόμενα από πάμφτωχους δότες, που «ξεπουλούν» τα όργανά τους με αντάλλαγμα 1.500 ευρώ. Στις Φιλιππίνες μάλιστα «επιβραβεύονται» (;) και με μια… άδεια ταξί!

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Συντονισμού και Ελέγχου για τους νεφροπαθείς, που για πρώτη φορά έρχονται στο φως της δημοσιότητας, οι Ελληνες που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση νεφρού από το 1994 μέχρι σήμερα, σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ινδία, το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες κ.ά., φτάνουν συνολικά τους 94.

Από αυτούς έχουν πεθάνει δέκα, ενώ σημειώθηκαν και τέσσερις απορρίψεις μοσχευμάτων. Οπως εξηγούν στο «Εθνος της Κυριακής» ο προϊστάμενος της ΥΣΕ νεφρολόγος Γ. Ιωαννίδης και η ειδική αναλύτρια Ο. Παπαδάκη, οι περισσότεροι ασθενείς πήγαν στις Ινδίες (41 άτομα – 6 θάνατοι) και στις Φιλιππίνες (33 – ένας θάνατος).

Την ίδια ώρα, έκκληση στους νεφροπαθείς να αποφεύγουν λύσεις που ενέχουν υψηλό ρίσκο μολύνσεων, απευθύνουν τόσο ο καθηγητής Αλκιβιάδης Κωστάκης πρόεδρος του ΕΟΜ, όσο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Γιώργος Καστρινάκης.

Οι ίδιοι μιλούν για «περιπτώσεις νεφροπαθών που έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης, επέστρεψαν με σοβαρές επιπλοκές – κάποιοι κατέληξαν στον θάνατο και άλλοι είχαν ένα δύσκολο και μακρύ στάδιο θεραπείας».

Πολυτελή και καθαρά

Ασθενείς και οι συγγενείς τους, ωστόσο, που έχουν ταξιδέψει για μεταμόσχευση σε χώρες υψηλού κινδύνου, περιγράφουν μια άλλη εικόνα, όπως π.χ. στις Φιλιππίνες όπου βρέθηκαν σε κρατικές ή ιδιωτικές κλινικές ή και πολυτελή ξενοδοχεία με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, με συνεχή ιατρική παρακολούθηση και σχολαστική καθαριότητα.

Και επειδή οι περισσότεροι αναζητούν μια λύση με το φτηνότερο δυνατό κόστος για να απαλλαγούν από την αιμοκάθαρση, συχνά «εξυπηρετούνται», όχι από αναγνωρισμένα κέντρα, αλλά από παράνομες κλινικές – πανσιόν, στη μισή τιμή.

«Είναι αλήθεια ότι έχουμε πρόβλημα δωρεών οργάνων στη χώρα μας και το γεγονός αυτό οδηγεί ορισμένους να καταφεύγουν στο εξωτερικό, με δική τους ευθύνη», μας λέει ο νεφρολόγος Γιάννης Μπολέτης, διευθυντής νεφρολογικού – μεταμοσχευτικού τμήματος στο Λαϊκό.

«Γνωρίζω νεφροπαθείς, που δεν δίστασαν να αγοράσουν νεφρό, έκαναν επέμβαση σε παραπήγματα στην Ινδία και επέστρεψαν σε χειρότερη κατάσταση ή πέθαναν από μεταδοτικά νοσήματα», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης Βασίλης Αψης.

«Συχνά κάποιοι ευκατάστατοι νεφροπαθείς, εκφράζουν την πρόθεσή τους να πάνε στην Ινδία για παράνομη μεταμόσχευση νεφρού. Τους εξηγούμε τους κινδύνους, τι πραγματικά συμβαίνει και προσπαθούμε να τους αποτρέψουμε».

«Γιατί να μην πάω σε χώρα όπου μπορώ να μεταμοσχευθώ;»

«Οσα έχουν παρουσιαστεί στη χώρα μας, ότι δηλαδή κάνουμε παράνομη αγοραπωλησία και πάμε σε χειρουργεία παραπήγματα για μεταμόσχευση νεφρού δεν είναι αλήθεια», υποστηρίζει ο Γιάννης Αρκάς από τα Μελίσσια Αττικής.

«Αν δείτε το Κέντρο που χειρουργήθηκα το 2003 στις Φιλιππίνες, δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα από τα σύγχρονα δικά μας, στην οργάνωση, πολυτέλεια και καθαριότητα. Μετά 15 μήνες αιμοκάθαρσης, πήγα εκεί και με 60.000 ευρώ έξοδα, ήμουν ο έκτος στη σειρά Ελληνας που μεταμοσχεύτηκα».

Στο ερώτημα αν τον απασχόλησε το θέμα του δότη που αναγκάζεται να πωλήσει τον νεφρό του για να ζήσει, ο κ. Αρκάς σχολίασε: «Κοιτάξτε, εκεί αυτά γίνονται νόμιμα, όσοι είναι δότες παίρνουν άδεια ταξί».

«Ολα είναι νόμιμα»

Μια άλλη περίπτωση επίσης μεταμοσχευμένου στις Φιλιππίνες, είναι αυτή του Θεολόγου Καλάργυρου από την Αντίπαρο.

«Μεταμοσχεύτηκα πέρσι 1η Οκτωβρίου, μου είπαν ότι στο ίδιο νοσοκομείο μ εμένα είχαν ήδη μεταμοσχευτεί τρεις ακόμα Ελληνες. Οσο για τους δότες που γίνεται πολύς λόγος, εκεί υπάρχουν 12 νόμιμα κέντρα. Αλλωστε, αν κάποιος ζει με ένα μόνο υγιή νεφρό, έχει μια φυσιολογική ζωή. Προσωπικά, έχω το παράδειγμα της δικής μου γιαγιάς. Μου πρόσφερε τον έναν νεφρό της όταν ήταν 79 χρονών, που τελικά απορρίφτηκε, η ίδια ωστόσο είναι σήμερα 90 ετών και ζει με τον έναν νεφρό. Γιατί, λοιπόν, να μην μπορώ να πάω σε μια χώρα όπου μπορώ να μεταμοσχευτώ;».

«Αν εύρισκα λύση στη χώρα μας δεν θα είχα κανένα λόγο να πάω στο εξωτερικό», μας λέει ο Αργύρης Μαλανδράκης, που μεταμοσχεύτηκε το 1993 στη Γαλλία. «Αν μπορούσατε να καταλάβετε το πώς νιώθει ένας νεφροπαθής που κάνει συνέχεια αιμοκάθαρση, είναι σαν τα… βομβαρδιστικά που απογειώνονται και εκείνη τη στιγμή υπάρχει η αίσθηση ότι δεν γνωρίζεις αν θα γυρίσεις ζωντανός. Αυτό το νιώθουμε κάθε μέρα».

Ο κ. Γιώργος Αλαφούζος από τα Πετράλωνα μας περιγράφει την περίπτωση του πατέρα του Πέτρου, που μεταμοσχεύτηκε στην Ινδία και αργότερα με επιπλοκές στην υγεία του, μαζί και με άλλα χρόνια προβλήματα, κατέληξε. «Ο ίδιος έλεγε, δεν το αντέχω αυτό το μαρτύριο, καλύτερα να έχω μια σύντομη ζωή μεταμοσχευμένος, παρά αυτό που ζω. Τον απασχόλησε ιδιαίτερα το αν θα έμπαινε στη λογική να πληρώσει για το μόσχευμα. Ωστόσο, εκεί υπάρχουν διαθέσιμα μοσχεύματα. Το σκέφτηκε πολύ και πήγε».

Γ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ 

jkritikos@pegasus.gr

 

Η ψαλιδα των αμοιβών

70.000ευρώ ο γιατρός, 1.500ευρώ… ο δότης

Γιατρός μας μετέφερε τη σοκαριστική μαρτυρία συγγενούς που ακολούθησε νεφροπαθή για μεταμόσχευση στην Ινδία: «Για να πεισθείς ότι το μόσχευμα που σου διαθέτουν είναι από υγιή -και κυρίως νέο- δότη, σου παρουσιάζουν 7-8 νέους στη σειρά, που έχουν την ίδια ομάδα αίματος μ εσένα.

Για τον καθένα σου εξηγούν λεπτομέρειες για την υγεία του. Η επιλογή του δότη συμφωνείται επιτόπου και στη συνέχεια, μπορεί ο λήπτης ή κάποιος συγγενής του, να παραβρίσκεται στο δωμάτιο που γίνεται η εγχείριση, για την αφαίρεση του νεφρού!

Ο χειρουργός θα εισπράξει 70.000 ευρώ. Ο νέος που έδωσε τον νεφρό του, είτε με τη θέλησή του είτε με εξαναγκασμό, θα αποζημιωθεί με 1.500 ευρώ, χρήματα αρκετά για να φτιάξει τη ζωή του, μέχρι και να αγοράσει σπίτι (!), όπως λένε οι άνθρωποι της κλινικής.

Στη συνέχεια και αφού γίνει η μεταμόσχευση, ακολουθούν 6 έως 7 ημέρες ανάρρωσης. Φεύγοντας, παρέχονται σε μια σακούλα και μια σειρά ενέσεις με αντιπηκτικά, όπως ηπαρίνη και άλλα -για την αποφυγή επιπλοκών- με οδηγίες για να τις χρησιμοποιήσει μόνος του ο μεταμοσχευμένος στη διάρκεια του ταξιδιού, δηλαδή μέσα στο αεροπλάνο»!

Συλλήψεις Ελλήνων για συμμετοχή στο κύκλωμα

Μία 40χρονη Αθηναία δικηγόρος και η στενή συνεργάτιδά της, βρίσκονται, τις τελευταίες δέκα ημέρες, «αιχμάλωτες» στο Νέο Δελχί! Η ινδική αστυνομία ερευνά τον ρόλο των δύο Ελληνίδων στην πολύκροτη υπόθεση των παράνομων μεταμοσχεύσεων και ειδικότερα την πιθανή σχέση της δικηγόρου με τον καταζητούμενο «Δρ. Τρόμο», κατά κόσμον Αμίτ Κουμάρ.

Πληροφορίες από την ινδική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι οι αρχές που εισέβαλαν στον ιδιωτικό ξενώνα της πόλης Γκουργκαόν, κοντά στο Νέο Δελχί, θεωρούν ότι η 40χρονη δικηγόρος ήταν η μεσάζουσα, ανάμεσα σε Ελληνες ασθενείς που επεδίωκαν να κάνουν μεταμόσχευση και σε κάποιους από τους πενήντα γιατρούς που εμπλέκονται στο κύκλωμα. Η συνεργάτιδά της, τράβηξε την προσοχή των αστυνομικών όταν την ώρα που εντοπίστηκε μαζί με άλλους Ελληνες μέσα στον ξενώνα, δήλωσε ότι ήταν «συγγενής ενός ασθενούς».

Τέτοια σχέση δεν διαπίστωσαν οι αρχές της Ινδίας, που προχώρησαν στην αφαίρεση των διαβατηρίων και των δύο γυναικών. Με την ενέργεια αυτή τους απαγόρευσαν ουσιαστικά -χωρίς ακόμη να έχουν απαγγείλει κατηγορίες- την έξοδο από τη χώρα, κρίνοντάς τες ύποπτες για εμπλοκή στο κύκλωμα των μεταμοσχεύσεων.

Προσωρινά ελεύθερες

Οι Ελληνίδες, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», αφέθηκαν προσωρινά ελεύθερες, έως ότου -προφανώς- η έρευνα φέρει στο φως στοιχεία για τον ρόλο τους, αλλά χωρίς να μπορούν να φύγουν από τη χώρα. Μετά την απελευθέρωσή τους και χωρίς να διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα, απευθύνθηκαν, όπως ήταν φυσικό, στην ελληνική πρεσβεία στο Νέο Δελχί.

Οι ίδιες, πάντα κατά τις πληροφορίες που φθάνουν από το Νέο Δελχί, βρίσκονται κλεισμένες στο ξενοδοχείο τους και καθημερινά επικοινωνούν με τους Ινδούς επικεφαλής των ερευνών, προκειμένου να τις ενημερώσουν για την περαιτέρω πορεία της υπόθεσης. Ωστόσο, οι απαντήσεις που παίρνουν είναι απογοητευτικές. Αν και οι Ινδοί ανακριτές εκτιμούν ότι είναι θέμα λίγου χρόνου για να τις καλέσουν, μέχρι τώρα δεν έχουν κλητευτεί.

Οι πληροφορίες του «Ε.τ.Κ» αναφέρουν ότι την ώρα της εφόδου στον ξενώνα της Γκουργκαόν, βρέθηκαν δύο Αμερικανοί πολίτες και τέσσερις Ελληνες. Εκτός από τη δικηγόρο και τη συνεργάτιδά της στον ξενώνα παρευρισκόταν ένα ανδρόγυνο, που είχε ταξιδεύσει από την Ελλάδα, προκειμένου να γίνει μεταμόσχευση νεφρού στη γυναίκα.

Οι Ινδοί αστυνομικοί, μόλις πληροφορήθηκαν το ιατρικό ιστορικό της Ελληνίδας ασθενούς και με δεδομένο ότι η επέμβαση της μεταμόσχευσης δεν είχε γίνει, παρέδωσαν κανονικά τα διαβατήρια στο ζευγάρι ώστε να αναχωρήσει για την Ελλάδα.

Δεν έγινε το ίδιο ωστόσο με τη δικηγόρο και τη συνεργάτιδά της. Η απάντηση που έλαβαν όταν ρώτησαν «γιατί αφαιρέθηκαν τα διαβατήρια;», ήταν ότι στην πορεία της ανάκρισης μπορεί να προκύψουν στοιχεία, πάνω στα οποία θα ήταν πολύτιμη η συνεισφορά των δύο γυναικών.

Αμφότερες, ελπίζουν ότι αυτή την εβδομάδα θα κληθούν από τις ινδικές αρχές, ώστε να πάρει τέλος η ιδιότυπη «ομηρεία» τους και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Οι Ελληνες διπλωμάτες στο Νέο Δελχί, παρακολουθούν με ενδιαφέρον την εξέλιξη της υπόθεσης, αλλά δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να παρέμβουν, όπως είναι ευνόητο, στις διαδικασίες των ινδικών αρχών. Ωστόσο «παρέχουν την υποστήριξη που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά στο «Ε.τ.Κ» Ελληνας διπλωμάτης, γνώστης παρόμοιων ζητημάτων.

Π. ΚΑΡΣΙΩΤΗΣ

Οι μαυραγορίτες… της ζωής

Χειρουργοί-χασάπηδες και κοινοί εγκληματίες ελέγχουν τα κυκλώματα αγοραπωλησίας και μεταμόσχευσης ανθρωπίνων οργάνων. Η δράση τους εξαπλώνεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, βρίσκοντας καταφύγιο στην ανέχεια των δοτών και την απελπισία των ασθενών

Η μεταμόσχευση ανθρωπίνων οργάνων θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα της σύγχρονης ιατρικής. Πάνω όμως στο συγκεκριμένο επιστημονικό επίτευγμα έχει στηθεί μια τεράστια και ταχύτατα αναπτυσσόμενη φάμπρικα ελπίδας, νοτισμένη ακόμα και με το αίμα ανυποψίαστων, υγιών ανθρώπων.

Η αποκάλυψη για την πολυετή δράση διεθνούς κυκλώματος παράνομων μεταμοσχεύσεων νεφρών με έδρα την Ινδία, προκάλεσε ανατριχίλα στην κοινή γνώμη.

Σε υπερπληθυσμιακές χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, το ανθρώπινο «περιεχόμενο» έχει μεγαλύτερη αξία ακόμη και από τη ζωή του «κατόχου» του. Στην κινεζική «αγορά», για παράδειγμα, η τιμή ενός κερατοειδούς χιτώνα ανερχόταν το 2006 στις 22.000 ευρώ, ενώ αυτή ενός νεφρού υπερέβαινε τις 45.000 ευρώ. Η είδηση της σύλληψης δύο Κινέζων στη Νέα Υόρκη που προσπάθησαν να πουλήσουν ανθρώπινα όργανα σε πράκτορες του FBI, είχε κάνει πριν από περίπου εννέα χρόνια τον γύρο του κόσμου, συγκλονίζοντας τη διεθνή κοινή γνώμη.

Ο ένας εκ των συλληφθέντων, ο οποίος υπήρξε εισαγγελέας της κινεζικής επαρχίας Χαϊνάν, είχε αποκαλύψει ότι το μεγαλύτερο μέρος του «εμπορεύματος» προερχόταν από Κινέζους καταδικασμένους σε θάνατο εγκληματίες, των οποίων οι εκτελέσεις ήταν «κομμένες και ραμμένες» στα… μέτρα των εκάστοτε παγκόσμιων αναγκών για μοσχεύματα.

Οταν υπήρχε μεγάλη ζήτηση νεφρών, πνευμόνων, ήπατος ή καρδιάς, οι θανατοποινίτες εκτελούνταν με μια σφαίρα στο κεφάλι… Διαφορετικά, μια σφαίρα στο στήθος «χάριζε» έναν έτοιμο προς μεταμόσχευση κερατοειδή χιτώνα…

«Πολλοί καθηγητές πανεπιστημίων ενέχονται σε αυτό το κύκλωμα παράνομου εμπορίου οργάνων. Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο, το οποίο ξεκινάει από τον τομέα της Δικαιοσύνης. Οι δικαστές αποστέλλουν μια λίστα με τις πρόσφατες καταδίκες σε θάνατο Κινέζων εγκληματιών στους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς και αυτοί με τη σειρά τους ειδοποιούν τις κλινικές για την ημέρα και ώρα των επικείμενων εκτελέσεων. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά…», αποκάλυπτε εκείνη την περίοδο μια γιατρός από το Πεκίνο, ζητώντας.

Ο «χάρτης» της παρανομίας

Η Κίνα ωστόσο αποτελεί μόνο το προπύργιο αυτού του κυκλώματος. Η Ινδία έχει προσελκύσει ουκ ολίγες φορές στον παρελθόν τα φώτα της δημοσιότητας για περιπτώσεις εμπορίας οργάνων και παράνομων μεταμοσχεύσεων.

Σε μία εξ αυτών, είχε συλληφθεί ο ιδιοκτήτης κλινικής μεταμοσχεύσεων και έξι συνεργάτες του μετά την καταγγελία του μηχανικού Σαουκάτ Αλί, ότι του αφαίρεσαν τον έναν νεφρό κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του. Το κύκλωμα, με έδρα κλινική του Μπαγαλόρ είχε αφαιρέσει και πουλήσει τους νεφρούς τουλάχιστον 1.000 ανυποψίαστων ατόμων που είχαν εισαχθεί για να υποβληθούν σε απλές εξετάσεις αίματος, όπως ο Αλί…

Δύο χρόνια μετά το φονικό τσουνάμι, τουλάχιστον 150 επιζήσαντες κατήγγειλαν ότι πούλησαν τα όργανά τους έναντι 50.000 ρουπιών, ήτοι 680 ευρώ έκαστο.

Η Λατινική Αμερική αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διάθεσης ανθρωπίνων οργάνων.

Στη Γουατεμάλα, το επάγγελμα του νεκροθάφτη θεωρείται από τα πιο κερδοφόρα, δεδομένου ότι έχει άμεση πρόσβαση στα όργανα των θανόντων…

Στην Κολομβία το εμπόριο πνευμόνων βρίσκεται στην ημερησία διάταξη. Ο «ζωντανός» πνεύμονας ενός διαβάτη που αργοπεθαίνει μαχαιρωμένος στον δρόμο μπορεί να αποφέρει ως και 50.000 δολάρια σε κάθε ενδιαφερόμενο χειρουργό. Και υπάρχουν πολλοί από αυτούς…

Σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Αίγυπτος φτωχοί άνθρωποι φέρεται ότι πωλούν τον νεφρό ή το μάτι τους έναντι 1.000 δολαρίων, γνωρίζοντας ότι μπορούν να ζήσουν και με ένα. Αργότερα δείχνουν τις τομές από την εγχείρηση στις Αρχές και ισχυρίζονται ότι τους απήγαγαν και τους αφαίρεσαν παρά τη θέλησή τους το όργανο, διεκδικώντας τεράστιες αποζημιώσεις μέσω της δικαστικής οδού…

Σε αδιέξοδο όμως έχουν οδηγηθεί οι αρμόδιοι φορείς Υγείας της Νοτίου Κορέας, μετά την περσινή απόφαση του Πεκίνου να σταματήσει τις εξαγωγές των προς μεταμόσχευση οργάνων από εκτελεσθέντες κρατουμένους. Περίπου 10.000 Νοτιοκορεάτες ασθενείς που βρίσκονται σε λίστες αναμονής βλέπουν πλέον τις ελπίδες τους να σβήνουν, καθώς η Κίνα αποτελούσε επί σειρά ετών τον κυριότερο προμηθευτή ανθρωπίνων οργάνων.

Τα νέα δεδομένα αναμένεται να οδηγήσουν στην κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των Νοτιοκορεατών που θα επισκεφθούν μία εκ των πολυάριθμων κλινικών μεταμόσχευσης της Κίνας, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στη σημαντική αύξηση του κόστους αγοράς ενός ανθρωπίνου οργάνου.

Ο τιμοκατάλογος της φρίκης

Οι τιμές των οργάνων προσθέτουν μια ακόμη μακάβρια πινελιά στο ανατριχιαστικό αλισβερίσι της ζωής. Ο κερατοειδής προσφέρεται στη διεθνή «μαύρη» αγορά από 20.000 ευρώ,

οι νεφροί για τουλάχιστον 40.000, το ήπαρ για 75.000, ενώ η τιμή μιας καρδιάς αγγίζει τις 95.000 ευρώ. Αν προσθέσουμε και μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την επέμβαση, τότε τα ποσά προκαλούν ίλιγγο.

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του «Δρ Τρόμου»

Οι αρχές της χώρας έχουν εξαπολύσει διεθνές κυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ενός γιατρού, διευθυντή κλινικής, στην οποία εξανάγκασε, την τελευταία πενταετία, 500 έως 600 φτωχούς εργάτες να «πουλήσουν» τους νεφρούς τους, τους οποίους εν συνεχεία διοχέτευε προς μεταμόσχευση σε πελάτες από το εξωτερικό.

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος, χειρουργός Αμίτ Κουμάρ, είχε συλληφθεί ξανά το 1994 όταν διηύθυνε παρόμοια κλινική στη Βομβάη, φέροντας το όνομα Σαντός Ραούτ. Ωστόσο μετά τη σύλληψή του, είχε αφεθεί προσωρινά ελεύθερος, καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του.

Πληροφορίες θέλουν τον αποκαλούμενο και «Δρ Τρόμο» να μετέφερε συστηματικά την έδρα της κλινικής του σε διάφορες περιοχές της χώρας. Φαίνεται μάλιστα ότι προσέγγιζε μέσω τρίτων φτωχούς εργάτες, υποσχόμενος την εξασφάλιση εργασίας, διατροφής και διαμονής και στη συνέχεια τους ζητούσε να πουλήσουν τους νεφρούς τους.

Οσοι αρνούνταν, ναρκώνονταν ώστε το ιατρικό επιτελείο να αφαιρέσει, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, τον έναν εκ των νεφρών τους… Το κύκλωμα φέρεται ότι κατέβαλλε από 50.000 έως 100.000 ρούπια (ήτοι περίπου 950 έως 1.900 ευρώ) για κάθε νεφρό, τον οποίο μεταπωλούσε έναντι 1.500.000 έως 2.500.000 ρουπιών, δηλαδή μεταξύ 28.500 και 49.000 ευρώ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ