Διάλογος φαστ τρακ στο ΕΣΥ

«Όποιος θέλει μπορεί να στείλει όποια πρόταση θέλει με email στο υπουργείο Υγείας, χωρίς μάλιστα να κρατά ισορροπίες και πρωτόκολλα», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος κατά την παρουσίαση της αρχικής εισηγητικής πρότασης για τις υγειονομικές περιφέρειες Μακεδονίας και Θράκης, το τελικό υπόμνημα για τις οποίες θα κατατεθεί στις 25 Μαΐου.

  Οι συνολικές αποφάσεις για τις πανελλαδικές αλλαγές θα ανακοινωθούν την 1η Ιουλίου.

Ο υπουργός χαρακτήρισε την κρίση ευκαιρία, για να προωθηθούν οι αλλαγές στο ΕΣΥ, τα βασικά χαρακτηριστικά των οποίων, όπως αποτυπώθηκαν στον υγειονομικό χάρτη, μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

1. Οι κλινικές του ΕΣΥ αναμένεται να χάσουν το 10% με 20% των κρεβατιών τους. Δηλαδή με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν (9.000 κρεβάτια σε Μακεδονία και Θράκη, περίπου 7.000 αμιγώς του ΕΣΥ) υπολογίζεται ότι ύστερα από τις μεταφορές και συγχωνεύσεις θα προκύψει η κατάργηση 700 έως 1.400 κρεβατιών κλινικών του ΕΣΥ (όχι πανεπιστημιακών).

2. Οι μελέτες των επιτροπών του υπουργείου Υγείας αφορούν ποσοτικά και όχι ποιοτικά δεδομένα. Δηλαδή εξετάζεται αν το πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού αριθμού των κλινών με τις υπάρχουσες κλινικές ανά νοσοκομείο ξεπερνά ή όχι τα διεθνή πρότυπα.

3. Στο στόχαστρο μπαίνουν κατά το γ.γ. του υπουργείου Νίκο Πολύζο οι μαιευτικές κλινικές, τις οποίες χαρακτήρισε πολλές. Ωστόσο από τα στοιχεία των δημοτολογίων προκύπτει ότι στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα τα τελευταία δύο χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των εγκύων γυναικών που επιλέγουν να γεννήσουν σε δημόσιες κλινικές, προφανώς υπό το βάρος των περικοπών στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς ελέω μνημονίου.

4. Δεν έγινε καμία ανακοίνωση, ούτε υπάρχει αναφορά για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν κλειστές μονάδες εντατικής θεραπείας.

5. Οι πανεπιστημιακές κλινικές στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώνονται σε τρία μεγάλα νοσοκομεία («ΑΧΕΠΑ», «Ιπποκράτειο», «Παπαγεωργίου»).

6. Στην πρώτη σελίδα της αρχικής πρότασης για Μακεδονία και Θράκη περιλαμβάνεται ο τίτλος «νέο νοσοκομείο» (παιδιατρικό), χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αναφορά για αυτό στο εσωτερικό των σελίδων.

7. Τα κτίρια που σήμερα στεγάζουν τα εξωτερικά ιατρεία του Ψυχιατρικού νοσοκομείου διαχωρίζονται και θα στεγάσουν κέντρο υγείας αστικού τύπου, ενώ στις υπόλοιπες πτέρυγες θα αναπτυχθεί «παθολογικό νοσοκομείο», χωρίς να εξηγείται τι ακριβώς σημαίνει ο όρος.