Διάλογος (ξανά) με τους γιατρούς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Στις αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσει η λειτουργία του νέου «ταμείου», του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, ενώ ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, εμφανίστηκε χτες αποφασισμένος να εφαρμόσει με όλα τα χρονοδιαγράμματα όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Μάλιστα, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, τόνισε ότι θα ξεκινήσει άμεσα διάλογος τόσο με τους γιατρούς όσο και με τα ασφαλιστικά ταμεία και ότι θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα υπουργικές αποφάσεις και συνοδευτικά μέτρα για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της υγείας.

Οι γιατροί, όμως, από την άλλη εμφανίζονται αρνητικοί στο διάλογο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και τονίζουν ότι θα προχωρήσουν σε άλλης μορφής κινητοποιήσεις -όπως ενημέρωση της κοινής γνώμης, για να μη συνεχιστεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων- και ότι θα κινηθούν νομικά.

Ο κ. Λοβέρδος, αναφερόμενος στους γιατρούς που θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αμέσως μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ότι «είμαστε σε μία δημοκρατική χώρα, όπου κάθε πολίτης έχει αυτό το δικαίωμα», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, δήλωσε ότι «οι γιατροί δεν πρέπει να κινούνται σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος».

Τόσο ο κ. Λοβέρδος όσο και ο κ. Κουτρουμάνης ανέφεραν ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες για την ενοποίηση των κλάδων υγείας των τεσσάρων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ) είναι «στον αέρα» και ότι τώρα θα ξεκινήσει ο διάλογος με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες για την ενοποίηση των κλάδων υγείας, να συνταχθεί ο υγειονομικός χάρτης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων του ΙΚΑ με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Οσο για τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε ότι σε πρώτη φάση θα βασιστεί στους ήδη υπάρχοντες γιατρούς. Από τους 18.000 συμβεβλημένους σε όλη τη χώρα, οι 15.000 έχουν σύμβαση σε ισχύ μέσα στο 2011. «Σε αυτούς θα βασιστούμε αρχικά», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας.

Τα στελέχη από τα δύο υπουργεία, μάλιστα, θεωρούν δεδομένο ότι οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ θα ενταχθούν με προθυμία στο νέο σύστημα. Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, σε δείγμα 656 γιατρών του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) το 42,4% δήλωσε ότι εξέτασε ή πρόκειται να εξετάσει ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Την ίδια ώρα, αγκάθι για τη λειτουργία του νέου Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αποτελούν και οι διοικητικές υπηρεσίες των τεσσάρων ασφαλιστικών ταμείων. «Το πρόβλημα είναι ότι στους κλάδους συντάξεων και υγείας απασχολείται το ίδιο προσωπικό», ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης και η αρχική σκέψη του υπουργείου Εργασίας είναι να δοθεί η δυνατότητα στους διοικητικούς υπαλλήλους να επιλέξουν αν θα παραμείνουν στον κλάδο σύνταξης του ασφαλιστικού ταμείου στο οποίο εργάζονται ή αν θα μεταφερθούν στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).