Διαλύονται τα Κέντρα Πρόληψης

Την κυβέρνηση, η οποία οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό και κατ΄ επέκταση σε κλείσιμο τα 72 Κέντρα Πρόληψης, κατήγγειλαν χθες οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωσή τους. Οπως επεσήμαναν, υπάρχει ένα έλλειμμα χρηματοδότησης περίπου 12 εκατ. ευρώ. Η ΚΕΔΚΕ, που χρηματοδοτεί τα κέντρα κατά 50%, αρνείται τη χρηματοδότηση αν ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) δεν καταβάλει τα χρέη τους ως το 2007. Τη Συντονιστική Επιτροπή εκπροσώπησαν οι δήμαρχοι Αλίμου κ. Θ.Ορφανός , Ελληνικού κ. Χρ.Κορτζίδης και Αγίου Δημητρίου κ. Ν.Λαζαρόπουλος .

Ο κ. Ορφανός υπήρξε σκληρός στην τοποθέτησή του: «Το κλείσιμο των κέντρων αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, προφανώς για στενά οικονομικούς λόγους.Ρωτάμε λοιπόν ανοιχτά τον κ.Αβραμόπουλο,τον κ. Παυλόπουλο και όλη την κυβέρνηση:αν αυτά τα κέντρα καταφέρουν να σώσουν έστω ένα ελληνόπουλο,δεν αξίζουν αυτά τα χρήματα;Απαντήστε μας ευθέως, κύριοι υπουργοί:Πόσο κοστολογείτε τη ζωή ενός νέου μας;».

Oκ. Κορτζίδης τόνισε ότι το θέμα αφορά όλη την κοινωνία και ο κ. Λαζαρόπουλος υπενθύμισε ότι το έργο των Κέντρων Πρόληψης έχει αναγνωρισθεί από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο ως ένα από τα πιο σπουδαία στην Ευρώπη. «Η πρόληψη δεν είναι απλό σύνθημα.Είναι πολύπλευρη παρέμβασησε όλους τους τομείς που οδηγούν τους νέους μας στα ναρκωτικά.Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι η πρόληψη είναι δικαίωμα κάθε πολίτη» είπε.

Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του ζωγράφου Μανώλη Χάρου, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση. «Αυτά τα κέντρα δεν διαχειρίζονται τα σκουπίδια μας. Διαχειρίζονται αυτά που η κοινωνία μας αποφάσισε να είναι ανθρώπινα σκουπίδια.Αυτό το “κρυφτό” της κυβέρνησης πρέπει να πάρει τέλος. O ταν τα Κέντρα Πρόληψης κλείνουν,ο χάρος κάνει πάρτι».

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των δήμων και των Κέντρων Πρόληψης απ΄ όλη την Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή αύριο στις 12 το μεσημέρι.