Διαμάχη ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. για τα νοσοκομειακά χρέη

Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα

Νόμος του ελληνικού κράτους είναι από χθες το βράδυ δύο από τις πλέον συζητημένες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, οι οποίες αφορούν αφενός τους ασφαλισμένους στην ΑΣΠΙΣ και την Commercial Value, και αφετέρου τη ρύθμιση χρεών των νοσοκομείων για την τριετία 2007 – 2009. Η συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, χαρακτηρίστηκε από τη μαζική απουσία των βουλευτών, όλων των πτερύγων, αν και τα θέματα που ρυθμίζονταν χαρακτηρίζονται ως ιδιαιτέρως σοβαρά, καθώς όχι μόνο απασχολούν χιλιάδες πολιτών – ασφαλισμένων, αλλά και χρέη ύψους σχεδόν 5,6 δισ. ευρώ! Η ερημιά των βουλευτικών εδράνων, ωστόσο, δεν επηρέασε τους ελάχιστους που συμμετείχαν στη συζήτηση και ειδικότερα τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. κ. Χρ. Παπουτσή, Κ. Μαρκόπουλο αντιστοίχως, οι οποίοι συγκρούστηκαν με ιδιαίτερη φραστική οξύτητα. Στο περιθώριο αυτής της σύγκρουσης, καταγράφηκε και ένα μεγάλης οξύτητας επεισόδιο ανάμεσα στον κ. Παπουτσή και τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μ. Σαλμά, με αφορμή την κριτική την οποία άσκησε η Ν.Δ. τόσο στο θέμα των επιλογών της κυβέρνησης στον τομέα των ασφαλιστικών εταιρειών, όσο και στο μέτωπο των χρεών των νοσοκομείων. «Ψευδολόγο» χαρακτήρισε τον κ. Σαλμά ο κ. Παπουτσής. Επιλεκτικές ευαισθησίες κατά την υποστήριξη του κυβερνητικού έργου, καταλόγισε στον κ. Παπουτσή ο κ. Σαλμάς, ενώ στη συνέχεια και εν μέσω έντασης που δεν μπορούσε να ελέγξει ο προεδρεύων της συνεδρίασης κ. Ευ. Αργύρης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων διασταύρωναν τα ξίφη τους για θέματα «ήθους».

Η σπίθα που άναψε την πολιτική πυρκαγιά χθες στο Κοινοβούλιο ήταν η επιλογή των στελεχών της Ν.Δ., ειδικά για το ζήτημα των νοσοκομειακών χρεών, να επικαλούνται διαρκώς τις ενδοκυβερνητικές ενστάσεις και ιδιαίτερα εκείνες της κ. Βάσως Παπανδρέου, η οποία πρόσφατα είχε τονίσει, με αφορμή την επίμαχη διάταξη, ότι η Βουλή δεν επιτρέπεται να γίνεται πλυντήριο παρανομιών.

«Οι έλεγχοι είναι σε εξέλιξη και όπου υπάρχουν παρανομίες σαφώς θα υπάρξουν και συνέπειες. Ποτέ δεν θα ερχόμασταν στη Βουλή να ζητούσαμε νομιμοποίηση παρανομιών», υποστήριξε για πολλοστή φορά χθες η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Νωρίτερα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης με μία προσθήκη της τελευταίας στιγμής υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να διασφαλίσει για το μέλλον περιβάλλον νομιμότητας και χρηστής διαχείρισης αναλόγων υποθέσεων: Σύμφωνα με την εν λόγω προσθήκη σε μελλοντικές προμήθειες «θα γίνεται απολογιστικός έλεγχος από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, ή από τους εξουσιοδοτημένους προς τούτο φορείς».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των δύο ασφαλιστικών εταιρειών που προκάλεσαν σοβαρό πρόβλημα σε χιλιάδες ασφαλισμένους, μετά και από παρατηρήσεις βουλευτών απ’ όλα τα κόμματα, ο κ. Σαχινίδης προέβη σε μια τροποποίηση της αρχικής διάταξης και πλέον, «το μέρος της απαίτησης από ασφάλισης που δεν ικανοποιείται από το προϊόν της ασφαλιστικής εκκαθάρισης, θα ικανοποιείται κατά 70% από το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής», ακόμα και αν δεν βρεθεί ανάδοχος.