Διαψεύδει τα «ΝΕΑ» η γεν. επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης

Συντάκτης: Αντα Ψαρρά


Η «συνταρακτική είδηση» για τον «βασικό μάρτυρα στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ» που σύμφωνα με συγκεκριμένες εφημερίδες «πιέστηκε αφόρητα», προκειμένου να ανακαλέσει την κατάθεσή του στις επιθεωρήτριες, την οποία όμως τελικά δεν έχει ανακαλέσει στην ουσία της, χάθηκε χθες από την «επικαιρότητα».


Αντίθετα αυτό που έχει για πρώτη φορά γίνει μια ανεκτή από τη δικαιοσύνη καθημερινότητα είναι ότι απειλούνται και εκβιάζονται επιθεωρητές στο ίδιο το γραφείο του ΓΕΔΔ. Συγκεκριμένοι διοικητικοί υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ μετά τις συνεχείς καταγγελίες ακόμα και τις προσφυγές κατά των επιθεωρητών άρχισαν πλέον τις καθημερινές επισκέψεις με φωνές και διαμαρτυρίες στα γραφεία του ΓΕΔΔ. 


Είναι σαφές ότι κάποιοι δεν επιθυμούν τη διαλεύκανση του διαχρονικού σκανδάλου με το πάρτι στον δημόσιο φορέα. Είναι επίσης σαφές ότι τα ευρήματα των επιθεωρητών είναι πολλά και καυτά και σύντομα θα πάρουν το δρόμο για την εισαγγελία. Παρόμοιες όμως πρωτοφανείς συμπεριφορές όχι μόνο εμποδίζουν το ανακριτικό έργο των επιθεωρητών αλλά επιβαρύνουν εύλογα και εκείνους που «διαμαρτύρονται» και που ήταν επιφορτισμένοι να παρακολουθούν και να καταγράφουν την εύρυθμη λειτουργία του σπάταλου με λεφτά του δημοσίου φορές. 


Όσο για τα ΜΜΕ που αναδεικνύουν παρόμοιες αβάσιμες «καταγγελίες» αποδεικνύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι τίποτε στη χώρα αυτή δεν έγινε τυχαία. Εκείνοι που στηλιτεύουν καθημερινά τις «παρεμβάσεις» στη δικαιοσύνη σήμερα σφυρίζουν αδιάφορα όταν απειλούνται και εκβιάζονται επιθεωρητές που ασκούν καθήκοντα ανακριτή.


 


Η ανακοίνωση της γενικής επιθεωρήτριας  Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου


«Ανυπόστατο ψευδές και κακόβουλο δημοσίευμα στην Εφημερίδα «τα Νέα» της 12-4-2018 με τίτλο «Είπα ψέματα μετά από πίεση» καταφέρεται κατά του έργου των Ειδικών Επιθεωρητών της Υπηρεσίας του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με προφανή στόχο τον εκφοβισμό τους και τελικά την παρεμπόδιση του ελέγχου που εκτελείται στο πλαίσιο διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς.


Στο εν λόγω δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, αναφέρονται απόρρητα στοιχεία της δικογραφίας θίγοντας την αρχή της μυστικότητας της προδικασίας. Παρουσιάζεται μάρτυρας που κατέθεσε ενόρκως μετά από νόμιμη κλήση ενώπιον δύο ανακριτικών υπαλλήλων του Μικτού Κλιμακίου του Σ.Ο.Ε.Ε. στο Γραφείο της Γ.Ε.Δ.Δ., να ισχυρίζεται ότι υπέστη ψυχολογική πίεση εκ μέρους των Ειδικών Επιθεωρητών και για το λόγο αυτό αναιρεί τα όσα είπε και υπέγραψε ενόρκως επιλέγοντας να καταθέσει εκ νέου τις απόψεις του όχι στον αρμόδιο Εισαγγελέα, αλλά σε συμβολαιογράφο της επιλογής του και στην συνέχεια να τις διανείμει στον τύπο.


Οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί του μάρτυρα περί «εκφοβισμού» ανάγονται από την Εφημερίδα «τα ΝΕΑ» σε «είδηση», καθώς το επίμαχο δημοσίευμα και χωρίς καν να προηγηθεί η αυτονόητη διασταύρωση που επιβάλει η δημοσιογραφική δεοντολογία, τους υιοθετεί ακρίτως και τους αναπαράγει, προκειμένου να κάνει ευθεία αναφορά στον έλεγχο του ΚΕΕΛΠΝΟ., που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ελέγχους που διενεργούνται. Για να αποφανθεί τελικώς η δημοσιογράφος ότι «Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΡΙΩΝ είναι πολύ δύσκολη γιατί η ένορκη κατάθεση του Σ.Π. έχει  νομικές συνέπειες για αυτές», συμπέρασμα το οποίο αφενός δεν στηρίζεται από το εν γένει δημοσίευμα, αφετέρου θα μπορούσε ευκόλως να ερμηνευθεί ως παρεμπόδιση του ελέγχου που εκτελείται στο πλαίσιο διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία είναι εν εξελίξει προς έκδοση συμπληρωματικής έκθεσης για υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.


Επισημαίνεται ότι το επίμαχο δημοσίευμα παρουσιάζει το ανωτέρω πρόσωπο ως δήθεν «βασικό μάρτυρα πάνω στον οποίο στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης», πλην όμως ο εν λόγω μάρτυρας δεν είχε καν καταθέσει όταν το σχετικό πόρισμα /έκθεση του Μικτού Κλιμακίου Ελέγχου του Σ.Ο.Ε.Ε. για υπόθεση που αφορά στο ΚΕΕΛΠΝΟ διαβιβάσθηκε την 19/3/2018 στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς.


Σύμφωνα με το ίδιο το  δημοσίευμα ο εν λόγω μάρτυρας κατέθεσε στις επιθεωρήτριες την 4/4/2018 δηλαδή πολύ αργότερα από την έκδοση και διαβίβαση του σχετικού πορίσματος/έκθεσης. Η χωρίς διασταύρωση ανακύκλωση και δημοσίευση κακόβουλων αφηγήσεων δε συνάδει με μια έγκριτη εφημερίδα όπως είναι «τα ΝΕΑ» και αποτελεί προσβολή για την πολύχρονη ιστορία της. 


Σημειώνεται δε ότι προσπάθειες παρεμπόδισης του ελέγχου που εκτελείται από τα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου στο πλαίσιο διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης μετά από παραγγελίες της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς, συμβαίνουν αρκετά συχνά με τις συνεχείς και επίμονες επισκέψεις μελών του Σωματείου εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ στην Υπηρεσία του Γ.Ε.Δ.Δ. και στα γραφεία των Ειδικών Επιθεωρητών, οι οποίοι είναι Συντονιστές στα δύο κλιμάκια που διενεργούν προκαταρκτική εξέταση σε υποθέσεις που αφορούν στο ΚΕΕΛΠΝΟ.


Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σήμερα μέλος του Σωματείου εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ επισκέφθηκε το Γραφείο του Γ.Ε.Δ.Δ. και εξαπέλυσε απειλές εναντίον Συντονιστή κλιμακίου Ειδικού Επιθεωρητή Γ.Ε.Δ.Δ., του αστυνομικού φύλαξης και δημιούργησε κλίμα αναστάτωσης σε όλη την Υπηρεσία ζητώντας να λάβει γνώση των στοιχείων και της πορείας της εν εξελίξει δικογραφίας, αν και γνώριζε ότι η παροχή των στοιχείων αυτών θα συνιστούσε παράνομη πράξη εκ μέρους του Ειδικού Επιθεωρητή. Αντίστοιχα περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν.


Η αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης δεν μειώνονται με ανυπόστατα ψεύδη και κακόβουλες επιθέσεις. Το βέβαιο είναι ότι οι Επιθεωρητές θα συνεχίσουν το έργο τους παρά τις αντιξοότητες και κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης αυτού.


Η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου»